Red Bull

 
 • Over Red Bull

  Het is begin jaren ’80 wanneer Mateschitz in Thailand iets te drinken aangeboden krijgt waardoor zijn jetlag als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het functionele drankje inspireert hem tot de ontwikkeling van Red Bull voor de westerse markt. Met de verkoop van het eerste blikje wordt in 1987 een heel nieuwe productcategorie geboren, waarvan Red Bull nog altijd marktleider is: energiedrank. Het merk is verkrijgbaar in 167 landen en er zijn al meer dan 50 miljard blikjes verkocht.

   

   

 • Red Bull geeft je vleugels

  Wie aan Red Bull denkt, denkt aan extreme sporten, Red Bull Knock Out, het Formule 1-team, muziekfestivals… in één woord: adrenaline. Stuk voor stuk voorbeelden hoe Red Bull vleugels geeft aan creatieve en getalenteerde persoonlijkheden, zodat zij hun grenzen kunnen verleggen en het onmogelijke mogelijk kunnen maken. “Dat geldt voor sporters, artiesten en consumenten, maar zeker ook voor de mensen die bij Red Bull werken,” zegt Karin van Daalen-Veth (HR Director bij Red Bull Nederland). “We halen talenten binnen om hen verder te ontwikkelen.”

 • Red Bull Nederland

  Energiedrank is inmiddels één van de snelst roterende producten in de Nederlandse supermarkt. Nederland behoort voor Red Bull tot de top-tien grootste landen, een lijst die is ingedeeld op totaalvolume en wordt aangevoerd door Amerika. Wie het kantoor op de NDSM-werf in Amsterdam binnenloopt proeft direct de sfeer van Red Bull. In de hal staat de racewagen van Max Verstappen, vergaderruimtes zijn aangekleed als geluiddichte opnamestudio of stratosfeer, en de inrichting van de open werkvloer heeft wel wat weg van een skatepark. Maar het is vooral de diversiteit aan medewerkers die de typische Red Bull vibe bepaalt.

Vacatures bij

Red Bull

actuele vacatures

vervulde vacatures


actuele vacatures

consumer insights red bull
Amsterdam Minimaal 5 jaar ervaring

Red Bull is een functionele drank en geeft (top)sporters, studenten, werknemers en ondernemers nét dat beetje extra energie dat ze nodig hebben om spectaculaire resultaten te boeken. De Brand Manager Consumer Insights is voor het marketingteam, wat Red Bull is voor Max Verstappen: een cruciaal element om rechtstreeks op de overwinning af te koersen.

Werken bij Red Bull

Het kantoor van Red Bull Nederland op de NDSM-werf in Amsterdam bruist van de energie – wie hier binnenloopt proeft direct de sfeer van Red Bull. De racewagen van Max Verstappen staat in de hal, vergaderruimtes zijn toepasselijk aangekleed en de inrichting van de open werkvloer doet eerder denken aan een skatepark dan aan een kantoor. Maar de typische Red Bull vibe zit hem vooral in de dynamiek en grote diversiteit aan medewerkers. Op dit moment is er ruimte voor een Brand Manager Consumer Insights.

Red Bull geeft je vleugels

De categorie frisdrank staat onder druk, dat is geen geheim. Veel frisdrankfabrikanten zoeken hun heil in het ontwikkelen van producten met minder suiker of focussen op gezondere varianten zoals water met een smaakje. Red Bull daarentegen focust op de functionaliteit van hun product. Met resultaat: gedreven door Red Bull, groeit energiedrank als één van de weinige segmenten binnen de categorie frisdrank.

“Red Bull is een functionele drank. Het is niet ontwikkeld om te drinken tijdens een luie filmavond of als je gewoon dorst hebt. Red Bull is er voor de momenten die vragen om prestatie.” – Tijmen Doesborgh, Head of Brand Red Bull

Om deze propositie nog dieper te integreren in alle activiteiten bouwt Red Bull aan een strategie om het product beter uit te leggen. De Brand Manager Consumer Insights ontwikkelt deze strategie (op basis van consumentendata) en communicatiematerialen om aan de juiste stakeholders (intern en extern) kenbaar te maken waar Red Bull voor bedoeld is. Hij/zij beslist op basis van onderzoek of bijvoorbeeld gefocust wordt op sportkantines of juist op onderwijsinstellingen.

Vacature voor de Brand Manager Consumer Insights

De Brand Manager Consumer Insights verzamelt data, kennis en inzichten over consumentengedrag en vertaalt die naar actionable insights. Deze inzichten worden gebruikt voor het versterken van de merkpositionering, het verhogen van de campagne-effectiviteit en voor het aanscherpen van de marketing- en salesstrategie. De Brand Manager Consumer Insights is dan ook een cruciale schakel in het optimaliseren van de data-driven werkwijze van Red Bull.

De data wordt aangeleverd door externe onderzoek- en marketingbureaus. Intern werkt de Brand Manager Consumer Insights samen met het Trade Marketing team dat beschikt over shopper insights en verkoopdata. Mede door het realiseren van synergie tussen de inzichten uit consumenten- en shopperonderzoek en dat te vertalen naar strategisch advies bepaalt de Brand Manager Consumer Insights de koers van het merk.

De Brand Manager Consumer Insights is onderdeel van het Brand team, aangestuurd door de Head of Brand (Tijmen Doesborgh). Dat team (4 fte) is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de merkstrategie en het uitdragen daarvan via alle betaalde kanalen. De Brand Manager Consumer Insights is een sparringpartner van Tijmen en heeft veel contact met de Marketing Directeur (Serjo Aronson). Tegelijkertijd is deze persoon hands-on betrokken bij alle uitvoerende activiteiten van de Brand Managers. Bijvoorbeeld bij het opzetten van nieuwe campagnes en/of activaties. Het is de verantwoordelijkheid van de Brand Manager Consumer Insights om tussentijds na te gaan of de beoogde doelstellingen worden behaald en of de campagnes bijgestuurd moeten worden.

Organisatiestructuur

Naast het Brand team zijn er nog drie teams binnen de marketingafdeling: Communicatie/PR, Sport en Culture. Communicatie is verantwoordelijk voor alle onbetaalde communicatieuitingen, denk bijvoorbeeld aan social media en het contact met de pers. De Sport en Culture teams houden zich bezig met alle events die Red Bull organiseert, zoals de Red Bull zeepkistenrace op 19 augustus in Valkenburg. Ook geven zij de atleten en artiesten die Red Bull ondersteunt dagelijks vleugels.


vervulde vacatures

sales vacature bij red bull in amsterdam
Amsterdam Minimaal 6 jaar ervaring

Red Bull is een functionele drank speciaal voor momenten die vragen om prestatie. Een tweede kenmerk van Red Bull: het is een impulsaankoop. Hoewel het niet vaak op het boodschappenlijstje staat vliegt het de winkels uit. Vorig jaar groeide Red Bull in Nederland met 12%. Dit zijn de twee uitgangspunten waar de National Account Manager Ahold mee aan de slag gaat en zorgt dat Red Bull binnen alle formules van Ahold, zowel online als offline, stevig op de planken staat.

Vacature National Account Manager

Suzanne Wortman was tot voor kort National Account Manager (NAM) voor het Ahold-account en is sinds februari 2017 Sales Manager Retail, waardoor de positie van NAM Ahold vrijkomt. Naast de NAM Ahold bestaat het team van Wortman uit nog een NAM en een Key Account Manager.

“We zijn een resultaatgericht salesteam. We werken niet op basis van onderbuikgevoelens, alles wat we doen wordt onderbouwd met data. We weten veel over onze categorieën waardoor we een serieuze partner voor de retailers zijn.” – Suzanne Wortman, Sales Manager Retail

De NAM Ahold is verantwoordelijk voor Albert Heijn, AH to go, ah.nl, Etos en Gall&Gall. Een van de uitdagingen op dit account is het feit dat Red Bull in al deze formules een andere positie heeft. Bij Albert Heijn wordt Red Bull vaak op het laatste moment nog meegenomen: ‘lekker, voor onderweg.’ Een echte impulsaankoop. Datzelfde geldt voor AH to go, waar Red Bull een van de best verkochte producten is. Online is een uitdaging: daar worden minder vaak impulsaankopen gedaan dan op de winkelvloer. Hoe zorg je er toch voor dat Red Bull op het boodschappenlijstje komt? Ahold heeft Red Bull verkozen als strategisch online partner om dit soort vraagstukken in nauwe samenwerking op te pakken. Tot slot, Etos en Gall&Gall: daar ligt nog veel groeipotentieel wat de NAM Ahold verder zal ontginnen.

Samenvattend: de NAM Ahold ontwikkelt een customer-centric sales strategie gericht op de verschillende formules. Hij/zij vertaalt deze strategie naar effectieve accountplannen, onderhoudt nauw contact met de verschillende Category Managers bij Ahold, gaat op zoek naar interessante partnerships en voert zelfstandig de jaaronderhandelingen.

Red Bull & Ahold

De categorie frisdrank staat onder druk, dat is geen geheim. Veel frisdrankfabrikanten zoeken hun heil in het ontwikkelen van producten met minder suiker of focussen op gezondere varianten zoals water met een smaakje. Red Bull daarentegen focust op de functionaliteit van hun product. Met resultaat: gedreven door Red Bull, groeit energiedrank als één van de weinige segmenten binnen de categorie frisdrank.

“We willen dat mensen bewust zijn van het effect van Red Bull en hiervoor kiezen wanneer het functioneel is. Bijvoorbeeld tijdens een lange autorit, voor of na het sporten of als je nog iets langer door moet op kantoor.” – Suzanne Wortman, Sales Manager Retail

Ahold profileert zich als retailer met het meest gevarieerde, gezonde en duurzame assortiment van Nederland. Daarom is het op dit account zo belangrijk goed uit te leggen wat de functionaliteit van energiedrank is. De NAM Ahold is een overtuigend en analytisch persoon en laat zien waarom Red Bull niet mag ontbreken in de formules van Ahold. Het doel is zowel aan de consument als aan de klant helder uitleggen waar energiedrank voor bedoeld is. Denk aan een artikel in de Allerhande, (online) acties of promoties rondom sportactiviteiten en een betere positionering van Red Bull in de AH to go’s.

Objectief sparringpartner

De NAM Ahold werkt intensief samen met Trade Marketing waardoor hij/zij goed geïnformeerd is over de categorieën energie- en frisdranken, over data beschikt op het gebied van aankoopgedrag en zicht heeft op trends en marktontwikkelingen. Dat maakt Red Bull een objectieve sparringpartner voor de retailers. Een voorbeeld van een succesvolle samenwerking met Albert Heijn: binnen een aantal nieuwe formules was geen plek voor de gekoelde frisdranken opgenomen. Een groot gemis voor de shopper, de retailer en voor de fabrikanten, want een koud blikje heeft meer marge en speelt in op de behoeften van de shopper. Dus ontwikkelde Red Bull een koeling die wel past binnen de nieuwe winkelinrichting en tevens ruimte biedt aan andere frisdranken zoals cola, sinas en water.

“We denken altijd vanuit de shopper. Het is belangrijk om relevant te blijven en te komen tot de beste samenwerking met de retailer. Ik ben op zoek naar iemand die dat spel begrijpt en slim genoeg is om data te doorzien en een case in cijfers aan kan tonen.” – Suzanne Wortman, Sales Manager Retail


Werken bij Red Bull
Amsterdam Minimaal 4 jaar ervaring

De afgelopen jaren zijn er in Nederland 45 duizend laadpunten aangelegd en is het aantal onbemande tankstations opgelopen tot 46%. De andere helft speelt meer en meer in op de beleving van de bezoeker, bijvoorbeeld met een verse bakkerij. Petrol ontwikkelt het snelst van alle retailkanalen en biedt grote kansen voor Red Bull vanwege de hoge relevantie voor de doelgroep.

Red Bull

De Nederlandse Red Bull organisatie bestaat uit twee commerciële afdelingen: On-Premise & Events voor de beroemde extreme sports en muziek evenementen, en Off-Premise. De Sales Director Off-Premise gaat over Retail, Trade Marketing, Field Sales en On-the-Move/Foodservice. Het laatste team, waar Petrol onder valt, wordt aangestuurd door Sales Manager Sandra Vingerling.

Red Bull en Petrol

De opkomst van zuinigere en elektrische auto’s werkt als een motor voor de ontwikkeling van Petrol als retail-kanaal. De transactie van benzine wordt steeds minder belangrijk, de beleving van de consument juist steeds belangrijker. Red Bull helpt partners sneller en beter op ontwikkelingen in te spelen. Niet alleen voor de categorie energiedranken, maar met visie en concrete plannen voor hele retail-formule. Dus waar nodig helpt Red Bull bijvoorbeeld ook bij het inrichten van een bakery of versbalie.

Petrol-partners werken graag samen met Red Bull. Omdat de energiedrank tijdens lange autoritten vaak uitkomst biedt, is dit een belangrijke productgroep voor dit kanaal. Afgelopen jaar werden er zo’n 30 miljoen blikjes Red Bull verkocht in Nederlandse benzinestations. Toch zit de toegevoegde waarde voor petrol-partners hem niet zozeer in volumes, maar in de vooruitstrevende totaalvisie en resultaatgerichte plannen.

Vacature voor Key Account Manager Petrol

Vanuit leveranciersperspectief is het landschap van petrol-outlets verdeeld in COCO (Company Owned Company Controlled, dus grote ketens en hun franchises) en non-COCO (clusters en zelfstandigen). Bij Red Bull is er op dit moment een vacature voor Key Account Manager Petrol, die zich zal richten op Texaco en non-COCO. Om de groei binnen dit kanaal vast te houden zijn analytische vaardigheden, creativiteit, een strategische inslag en ondernemerschap van groot belang.

Deze Key Account Manager bouwt relaties met alle stakeholders bij Texaco, relevante groothandels en onafhankelijke ondernemers in deze branche op en verder uit. Hij of zij werkt nauw samen met category management om innovatieve schapvisie en plannen op maat te ontwikkelen, monitort performance via verschillende bronnen (bijv. IRI of Nielsen), analyseert resultaten en stuurt direct bij. Daarnaast schakelt de Key Account Manager met Field Sales om de levering naadloos aan te sluiten op gemaakte afspraken en plannen.

Red Bull is een resultaatgericht organisatie. Succes wordt dan ook opgemerkt. Iemand die zich in deze rol bewijst krijgt de kans om snel door te groeien, bijvoorbeeld naar een channel management positie.


Werken bij Red Bull
Amsterdam Minimaal 10 jaar ervaring

Red Bull in Nederland

Energiedrank is een van de snelst roterende producten in de Nederlandse supermarkt. En het segment wordt met vlag en wimpel aangevoerd door Red Bull. Nederland behoort op basis van totaalvolume tot de top-tien afzetmarkten van Red Bull. Op dit moment is er bij Red Bull Nederland een vacature voor een nieuwe Sales Director die de commerciële organisatie en de gehele categorie nog een niveau verder zal tillen.

Vacature voor Sales Director bij Red Bull

De nieuwe Sales Director van Red Bull is een gepassioneerd relatiebouwer, een commercieel strateeg, een enerverend leider voor de commerciële afdeling en een toegewijd coach voor de direct reports. De Sales Director Off-premise ontwikkelt een commercieel meerjarenplan met daarin de groeipotentie, KPI’s en tactieken per kanaal. Deze leider inspireert het commerciële team (34 FTE) en Field Sales (40 studenten).

De strategie

Binnen Retail en Petrol staat de categorie frisdrank al jaren onder druk, maar Red Bull blijft groeien in populariteit. Binnen beide kanalen is Red Bull category leader, en binnen Petrol heeft het een marktaandeel van 42% van de gehele categorie fris. “Als je ons afzet tegen de rest van de categorie, valt één ding op,” zegt GM Jan Smilde, “onze focus op functionaliteit. Red Bull is er om te presteren.” Deze positie is bereikt dankzij de focus op Prijs & Promotie, Innovatie, Schapindeling, Gekoelde Beschikbaarheid en Distributie. Met de nieuwe strategie komen daar nog twee strategische pijlers bij: E-commerce en Homestocking. Zo blijkt uit onderzoek dat de meeste blikjes binnen twee uur na aankoop genuttigd worden. Een voorraad in huis of op kantoor kan ervoor zorgen dat Red Bull meer mensen helpt op de momenten dat ze het nodig hebben. Uitbreiding van distributie is de sleutel.

Taken en verantwoordelijkheden

De Sales Director rapporteert rechtstreeks aan de GM, wordt uitgedaagd zich te bewijzen en bouwt zo steeds meer vrijheid op. Bij strategische en omvangrijke onderhandelingen is deze director hands-on betrokken. Daarbij is het een inhoudelijk inspirerend leider en coach voor de Sales Managers Retail, Out-of-home en Field Sales, en de Trade Marketing Manager.

 


Werken bij Red Bull
Amsterdam Minimaal 3 jaar ervaring

Over Red Bull

Red Bull is speciaal voor momenten die vragen om prestatie en extra energie. In de auto, tijdens het studeren of op het werk. Veel (top)sporters drinken Red Bull voor de training om nóg beter te kunnen presteren. Red Bull is de boost die spectaculaire resultaten mogelijk maakt. Lees meer op de Top of Minds’ brand-pagina over Red Bull.

Red Bull in het out-of-home kanaal

Wie Red Bull zegt, zegt out-of-home. Daar is het merk gebouwd. Met extreme sport- en muziekevenementen, maar ook door beschikbaarheid onderweg, na het sporten en in de bioscoop. Voor Red Bull kan de lat altijd hoger: bijvoorbeeld verkrijgbaarheid @work en bij Quick Service Restaurants. Komende jaren richt Red Bull zich op het ontwikkelen van deze kanalen. Er zijn op dit moment twee commerciële vacatures op verschillende niveaus binnen Foodservice voor Key Account Manager en voor Channel Manager. Lees hier meer over de Key Account Manager positie.

Over de functie: Key Account Manager Foodservice

De focus van deze rol ligt op het vergroten van distributie binnen Leisure, Sport en een aantal Quick Service Restaurant (QSR)-ketens. Door de diversiteit van deze kanalen is dit een heel diverse rol binnen het foodservicekanaal.

Verantwoordelijkheden

Creativiteit en relatiemanagement zijn de sleutelwoorden om distributie binnen bioscoopketens, pretparken en andere Leisure-accounts te vergroten. Een goede Key Account Manager probeert niet alleen Sales te vergroten, maar denkt met de klant mee en stimuleert partnerships die voor beide partijen zinvol zijn.

Daarnaast is de Key Account Manager op strategisch niveau betrokken bij het vergroten van de distributie binnen het sportkanaal. Niet door zelf kantines van sportscholen en clubs te bezoeken, maar door plannen uit te werken, het trainingsprogramma voor strikers te begeleiden, resultaten te monitoren en bij te sturen wanneer dat nodig is.

Kansen ontwikkelen in Foodservice

De Key Account Manager krijgt de kans om commerciële vaardigheden aan te scherpen in onderhandelingen met kleinere QSR ketens. Daarbij wordt hij of zij gecoacht door de Channel Manager Foodservice, die zelf de grootste QSR-accounts voor z’n rekening neemt.


sales vacature bij red bull in amsterdam
Amsterdam Minimaal 5 jaar ervaring

Werken bij Red Bull geeft je vleugels

Red Bull draait om presteren – het geeft je vleugels, nét dat beetje extra energie dat je nodig hebt, de boost die spectaculaire resultaten mogelijk maakt. Nederland behoort voor Red Bull tot de top-tien grootste landen, op basis van totaalvolume. Energiedrank is hier dan ook één van de snelst roterende producten. Ook het kantoor op de NDSM-werf in Amsterdam bruist van de energie – wie hier binnenloopt proeft direct de sfeer van Red Bull. De racewagen van Max Verstappen staat in de hal, vergaderruimtes zijn toepasselijk aangekleed als geluiddichte opnamestudio of après-skihut, en de inrichting van de open werkvloer doet denken aan een skatepark. Maar de typische Red Bull vibe zit hem vooral in de dynamiek en grote diversiteit aan medewerkers.

Over de vacature: Channel Manager Foodservice

Wie Red Bull zegt, zegt out-of-home. Daar is het merk gebouwd. Met extreme sport- en muziekevenementen, maar ook door beschikbaarheid onderweg, na het sporten en in de bioscoop. Er liggen grote kansen voor Red Bull binnen Foodservice. Denk bijvoorbeeld aan beschikbaarheid bij kantoren, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, Quick Service Restaurants (QSR), sportclubs, bioscopen en amusementsparken. In het kapitaliseren van deze kansen toont de Channel Manager de ondernemende geest van Red Bull. Strategisch, hands-on en inspirerend als leidinggevende (2 fte).

Type werkzaamheden

De kanalen binnen Foodservice zijn van strategisch belang, want hier kunnen latente gebruikers bereikt en geactiveerd worden. De Channel Manager begrijpt de consumenten, trends en kansen van deze kanalen en durft daarbinnen risico’s te nemen. Kansen spotten, een sales- en distributiestrategie opzetten voor de korte en middellange termijn, hoge doelen stellen, vol energie aan de slag gaan, resultaten nauwgezet bijhouden en snel bijsturen – dat is de cyclus van deze rol. Binnen de klanten van Foodservice zijn de strategische kanalen @work en QSR – naast educatie, sport, leisure en care. De Channel Manager is hands-on betrokken in commerciële onderhandelingen met de grootste klanten.

Team

De Channel Manager stuurt twee Key Account Managers aan en rapporteert aan Sandra Vingerling, Sales Manager Out of Home. Afhankelijk van de kandidaat is doorgroeien bijvoorbeeld mogelijk richting Sales Retail of Category Management.


Inschrijven voor de vacature mailing