KidKraft

 
 • KidKraft

  KidKraft is een producent en distributeur van kindermeubelen en speelgoed. Dit doen ze voornamelijk onder hun eigen merknaam en daarnaast voor private label. Het assortiment loopt uiteen van  houten treinen en puzzels tot speelgoedkeukens en poppenhuizen. De hoge kwaliteit en robuuste materialen maken dat het speelgoed van KidKraft jarenlang meegaat. De recensies op online webshops liegen er niet om: “Het keukentje zelf gemonteerd. Het resultaat mag er wezen: een zéér degelijk keukentje dat vele jaren zal meegaan. Ook mooi afgewerkt.” En: “Een ontzettend mooi en degelijk keukentje. Mijn zoon kan zijn geluk niet op. Ik kan de keuken iedereen aanraden.”

 • Marktleider

  Met het speelgoed van KidKraft wanen kinderen zich in de grotemensenwereld. Het bedrijf is marktleider in de categorie voor houten poppenhuizen en is tweede in de categorie van houten speelkeukens. Dit zijn artikelen die bij uitstek online worden besteld. KidKraft werkt dan ook intensief samen met webshops als bol.com, Amazon en wehkamp.nl. In retail worden de artikelen onder andere verkocht bij de bekende speelgoedwinkels Bart Smit, Intertoys, en Toys R Us. KidKraft blinkt naar eigen zeggen uit in hun klantgerichtheid. Alle onderdelen zijn tot een jaar na aankoop gratis te vervangen of bij te bestellen als deze kapot zijn gegaan.

 • Investeren in de toekomst

  Het in 1968 opgerichte familiebedrijf is in de zomer van 2015 overgenomen door het Private Equity bedrijf MidOcean Partners uit New York. Door deze kapitaalinjectie kan KidKraft de komende jaren verder groeien en investeren in het aanboren van nieuwe markten zoals Rusland, Turkije en het Midden-Oosten.

Vacatures bij

KidKraft

vervulde vacatures


vervulde vacatures

Werken bij Kidkraft Europe in Amsterdam. Stuur je CV naar Top of Minds
Amsterdam Minimaal 5 jaar ervaring

KidKraft maakt en verkoopt speelgoed en kindermeubelen. Het assortiment loopt uiteen van houten treinen en puzzels tot speelkeukens en poppenhuizen. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Vanaf zijn bureau kijkt de recent aangenomen Commercieel Directeur Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) Martijn de Bruijn uit op de finishlijn. Dat is tekenend voor de ambities van KidKraft: met de recente investeringen van private equity partij MidOcean Partners wil het bedrijf de omzet de komende jaren verdriedubbelen.

Werken bij KidKraft

De Bruijn is in maart 2016 gestart als Commercieel Directeur EMEA bij KidKraft. Daarvoor was hij Sales Directeur bij Red Bull en hij werkte in verschillende commerciële functies bij P&G. Hij heeft gekozen voor KidKraft omdat er nog zoveel mogelijk is. Hij zegt:

“KidKraft is opgericht in 1968 en heeft tot op heden nog niet veel met marketing gedaan. Toch hebben we altijd groei laten zien. Kun je nagaan wat voor groeimogelijkheden er nog zijn als je wel inzet op het ontwikkelen van de merkidentiteit, portfoliomanagement en nieuwe relaties met retailers en online partners.” – Martijn de Bruijn, Commercieel Directeur

Dat is dan ook wat hij gaat doen. De kersverse Commercieel Directeur is aangenomen als ervaren professional die KidKraft mede gaat professionaliseren en het groeipotentieel gaat benutten. Een voorbeeld: uit de verkoopdata blijkt dat een groot deel van de omzet wordt verdiend in de feestmaanden – rond Sinterklaas en Kerstmis. Dat is logisch, want het assortiment van KidKraft bestaat uit duurdere producten die zeer geschikt zijn als cadeau. De Bruijn wil inzetten op portfoliomanagement, diversificatie van het assortiment en een actieve pricing- en promotiestrategie ontwikkelen om de verkoop beter te spreiden. Daarnaast verkent hij samen met een extern adviesbureau de mogelijkheden rondom marketing, boort nieuwe afzetkanalen en -markten aan en wil het team van KidKraft in Amsterdam verder uitbreiden. Er waait een frisse wind bij KidKraft: een mooi moment om in te stappen en mee te sprinten richting de finishlijn.

Het Sales Team Europe

De commerciële ambities van KidKraft zijn niet mis. Het Sales Team Europe – onder leiding van Marc Vorstermans – speelt een belangrijke rol in het verder ontwikkelen en implementeren van de plannen. Het Sales Team bestaat uit vijf International Key Account Managers, elk verantwoordelijk voor hun eigen afzetmarkt: Benelux/Scandinavië, Oostenrijk/Zwitserland, Portugal/Spanje/Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hun portfolio bestaat uit zowel de offline retailers (voornamelijk speelgoedwinkels) als de online webwinkels. Op dit moment is er een vacature voor de functie van International Key Account Manager Portugal/Spanje/Italië en voor International Key Account Manager Benelux/Scandinavië.

Vacatures voor International Key Account Manager

De International Key Account Manager (KAM) is een ervaren professional die het portfolio van KidKraft in de regio verder gaat ontwikkelen en uitbreiden. Het doel is dat de regio een van de grootste afzetmarkten wordt voor KidKraft. De Bruijn:

“We willen meer focus aanbrengen. Daar is sterk Key Account Management voor nodig. Dus niet gewoon zoveel mogelijk omzet draaien, maar echt meedenken met de klant.”

De functie voor de KAM is een veelzijdige functie. De KAM combineert strategisch langetermijndenken met pragmatisch handelen en veel aandacht voor relatiemanagement. Hij/zij is een voorbeeld voor de rest van het Sales Team en implementeert intensief key accountmanagement bij KidKraft.

Bijvoorbeeld: het afstemmen van het aanbod op de wensen van de lokale consument. Het van oorsprong Amerikaanse KidKraft levert de artikelen vaak in felle kleuren, terwijl de Europese consument liever neutrale kleuren wil. Door goed samen te werken met de klant staat de KAM dicht bij de consument en kan zo inspelen op de behoeften die er leven. Een ander voorbeeld: een poppenhuis van KidKraft neemt al snel twee vierkante meter op de winkelvloer in beslag. Niet alle retailers hebben daar de ruimte voor. Een omni-channel benadering van een kleiner poppenhuis in de winkel in combinatie met een call-to-action om online het grotere assortiment te bekijken zou een goede verkoopstrategie kunnen zijn.

De KAM gaat dergelijke strategieën in samenwerking met Marc Vorstermans en Martijn de Bruijn verder ontwikkelen en implementeren.


Amsterdam Minimaal 6 jaar ervaring

Het Amerikaanse KidKraft is de grootste producent en distributeur van levensechte poppenhuizen en de nummer twee in speelgoedkeukens. Daarnaast verkopen ze kindermeubels voor binnen en buiten, houten treinen en puzzels. Elke maand wordt 74.000 keer het zoekwoord ‘poppenhuis’ ingetypt op Google en 2.400 keer wordt er gezocht naar ‘KidKraft poppenhuis’. Het doel van de Business Development Manager Europe is KidKraft zo bekend te maken, dat iedereen altijd direct ‘KidKraft’ zoekt.

Werken bij KidKraft

Door de levensgrote afmetingen, uitstekende kwaliteit en focus op details zijn de producten van KidKraft allemaal nét echt. Dat is wat de producten van KidKraft bijzonder maakt: kinderen wanen zich even in de grote-mensen-wereld. Dit verhaal uitwerken en vertellen staat aan de basis van de huidige marketingstrategie. De Business Development Manager Europe ontwikkelt de strategie verder en zorgt voor de implementatie en activatie voor de Europese markt.

De Business Development Manager is de eerste professional op het Europese hoofdkantoor van KidKraft in Amsterdam die hiermee aan de slag gaat en heeft dus veel impact op de toekomst van het merk. Hij/zij rapporteert aan de Commercieel Directeur Europa, Martijn de Bruijn en heeft veel contact met de Global Senior Vice President Marketing in Dallas. Op korte termijn zal de Business Development Manager een Junior Business Developer aannemen, die hem/haar ondersteunt.

Brand awareness

Stap één is het bouwen van brand awareness. Ieder touch-point in de customer journey speelt daarbij een rol. Geen regen van logo’s of eindeloze reclames, maar kwalitatieve storytelling. De Business Development Manager is de auteur van een consistent verhaal over KidKraft dat online een weg zal gaan vinden – via hun eigen website en via de webshops waar de producten verkocht worden.

Online

Online is een belangrijk verkoopkanaal voor KidKraft; 80% van de bestellingen wordt via het web gedaan. De volgende stap is dan ook om de producten van KidKraft beterIedereen een beetje verliefd op kidkraft vindbaar maken. Er wordt – vooral in de feestmaanden – veel gezocht naar ‘poppenhuizen’. Slechts een kleine groep zoekt daadwerkelijk naar ‘KidKraft poppenhuis’. De Business Development Manager zorgt er – in samenwerking met een online marketingbureau – voor dat de producten van KidKraft bij een zoekterm als poppenhuis, zandbak, houten puzzel of speelgoedkeukentje hoog in de zoekresultaten eindigen.

Daarnaast is de Business Development Manager verantwoordelijk voor de positionering en zichtbaarheid van het merk KidKraft bij grote e-tailers zoals bol.com, wehkamp.nl en Amazon. Bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een brand-page of het delen van video’s over producten. De Business Development Manager zal veel met de sales-professionals meegaan naar (internationale) klanten om te zorgen dat de merkidentiteit van KidKraft goed overgenomen wordt en aansluit bij de presentatie op hun platformen. Deze samenwerking is nieuw binnen KidKraft. De Business Development Manager heeft dan ook veel vrijheid om deze effectief in te vullen.

Het verder ontwikkelen van het eigen e-commerce kanaal is op korte termijn van strategisch belang. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een B2C- en een B2B-winkel. De laatste is specifiek gericht op kleinere retailers en webshops, die zelf gemakkelijk bestellingen kunnen plaatsen. De Business Development Manager zal hier vanaf het begin af aan intensief bij betrokken zijn.

Op de winkelvloer

Ook in speelgoedwinkels is nog veel ruimte om te laten zien waar KidKraft voor staat door de presentatie op de winkelvloer te perfectioneren. De producten worden nu in platte, bruine dozen aangeleverd, terwijl dit dé plek zou moeten zijn waar de shopper – en natuurlijk ook de eindgebruiker – de producten van KidKraft kan ervaren. De Business Development Manager ontwikkelt een shopfloor-marketingplan en beslist onder andere of verpakkingen aan vernieuwing toe zijn.

Brand love

De Business Development Manager is succesvol als de hele doelgroep weet wat KidKraft is en waar het voor staat, en daar stiekem een beetje verliefd op is. Het creëren van brand love zorgt voor herhalingsaankopen en een positieve word-of-mouth. Ideeën waar op dit moment mee geflirt wordt om de brand love op te bouwen, zijn het aangaan van interessante partnerschappen zodat mensen het merk ook buiten de bestaande verkoopkanalen kunnen ervaren en beleven. Denk daarbij aan het aankleden van de speelhoek in grote woonwarenhuizen of een speelgoedkeukentje bij aankoop van een nieuwe keuken. De Business Development Manager mag dit soort plannen verder ontwikkelen en uitrollen.


Werken bij Kidkraft
Amsterdam Minimaal 8 jaar ervaring

Het ging de internationale speelgoedproducent KidKraft commercieel al voor de wind, maar de overname door New Yorkse private equity partij MidOcean Partners heeft het groeipotentieel in een stroomversnelling gebracht. De poppenhuizen, speelgoedkeukentjes en houten speelgoedtreinen van KidKraft zullen via meer winkels en webshops verkocht gaan worden. Tevens gaat KidKraft niet ontgonnen markten zoals het Midden-Oosten, Oost-Europa en Rusland aanboren. Het streven van de Europese organisatie – met het hoofdkantoor in Amsterdam – is een verdriedubbeling van de omzet in 2020.

KidKraft

KidKraft is de grootste speler ter wereld van houten poppenhuizen en speelgoedkeukentjes. “Het ging al goed met KidKraft, maar de overname doorKidKraft-sales MidOcean Partners heeft onze ogen echt geopend. Hun investeringen in de Europese organisatie – en de daarbij horende verwachtingen – zijn een stuwende kracht voor onze commerciële groei. Er liggen nog heel veel kansen,” vertelt Martijn de Bruijn. Hij is sinds een aantal maanden de Commercieel Directeur van het Europese hoofdkantoor in Amsterdam (voorheen Sales Directeur bij Red Bull) en is door het hogere management van KidKraft in Dallas (hoofdkantoor) aangenomen om de ambities die er liggen voor de Europese markt te realiseren. Om dat op touw te zetten is er een Europese commerciële strategie ontwikkeld in nauwe samenwerking met het hoofdkantoor. De Bruijn:

“Ik wilde de omzet graag verdubbelen, maar ben uitgedaagd om nog ambitieuzere plannen te maken. Ik krijg de volledige steun vanuit het hoofdkantoor en mag mijn team fors uitbreiden.”

De strategie om de verdriedubbeling te realiseren is gericht op zeven pijlers: betere distributie, betere in-store executie, ontwikkelen van een effectieve pricing- en promotiestrategie, een effectieve e-commerce strategie, uitbreiden van de online beschikbaarheid, optimaliseren van het assortiment en het herstructureren van de organisatie.

Werken bij KidKraft

De Bruijn vertelt dat hij samen met de CFO/COO in twee dagen tijd een hele nieuwe organisatiestructuur heeft opgetekend. Er is budget vrij gemaakt voor het opzetten van de afdeling Business Development om het merk verder te kunnen ontwikkelen en het sales-team is – naast uitgebreid in het aantal fte – ook ingedeeld per regio. Die nieuwe structuur zal de efficiëntie verhogen, leiden tot nieuwe en betere klantrelaties en dus meer groei. Er zijn vier Regional Sales Managers voor de regio’s:

 1. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland
 2. Frankrijk, Benelux, Scandinavië
 3. Groot-Brittanië en Ierland
 4. Zuid & Oost-Europa, Midden-Oosten, Rusland

Op dit moment is de positie van Regional Sales Manager Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland vacant. Deze stuurt een Account Manager en een Sales Representative (lokaal gestationeerd in Duitsland) aan. De Regional Sales Manager werkt vanuit het Europese hoofdkantoor in het Olympisch Stadion in Amsterdam en is gemiddeld één keer in de twee weken voor een paar dagen achtereen in het buitenland. Hij/zij rapporteert aan Commercieel Directeur, Martijn de Bruijn.

Type werkzaamheden Regional Sales Manager

De Regional Sales Manager is verantwoordelijk voor de totale sales en gross margin van hun regio en ontwikkelen de commerciële strategie, waarin de focus ligt op het aantrekken van nieuwe klanten en het verdiepen van de huidige klantrelaties. Deze professional is strategisch betrokken bij het verder ontwikkelen en implementeren van de strategie langs de eerder genoemde zeven pijlers. Bijvoorbeeld het verder ontwikkelen van het productportfolio. Uit de data blijkt dat de Kerstman en de Sint graag een speelgoedkeuken of tuinset cadeau doen, dat betekent dat er veel wordt verdiend in een relatief korte periode. KidKraft wil het assortiment verder uitbreiden en meer kijken naar andere koopmomenten. Een andere manier om het assortiment te verbeteren is de wensen van de klant beter te vertalen naar het aanbod. Bijvoorbeeld: in Scandinavië willen ouders dat het speelgoed van hun kroost niet misstaat in hun interieur. Dat betekent dat de artikelen in grijs- en houttinten opgeleverd moeten worden. Dit sluit niet altijd aan bij het kleurrijke (Amerikaanse) aanbod.

De producten van KidKraft worden veel online verkocht (de verhouding is 80-20). KidKraft wil in deze online wereld de beleving van hun product over kunnen brengen, bijvoorbeeld via brand-pages op bol.com. Offline liggen er ook nog veel kansen om beter in te spelen op de beleving van de kleine eindgebruikers. Martijn de Bruijn:

“Ik wil dat kinderen de wereld van KidKraft écht kunnen beleven. Prima dat het percentage online bestellingen hoog ligt – logisch ook, een keukentje weegt al snel 30 kg – maar dat neemt niet weg dat we in-store niets hoeven te doen.”

De Regional Sales Manager heeft veel vrijheid en verantwoordelijkheid: de strategie is helder en de targets zijn bepaald, hoe de Regional Sales Manager de doelen gaat halen is volledig aan hem/haar. De uitdaging ligt in het ondernemen, het experimenteren en gewoon gaan doen. Om succesvol te kunnen zijn werkt de Manager intensief samen met de Business Development Manager en met Commercieel Directeur Martijn de Bruijn.


Inschrijven voor de vacature mailing