Accell Nederland

 
 • Accell Group

  Een betrouwbare Batavus, sportieve Sparta, Loekie kinderfiets of een coole KOGA – de fietsen van Accell Group vind je in bijna ieder Nederlands huishouden. Accell Group is een Nederlandse holding, maar ook over de grens doet het bedrijf het goed met merken zoals Winora (DE) en Ghost in Duitsland, Lapierre in Frankrijk, Raleigh en Diamondback in de UK, VS en Canada, Tunturi (Finland), Atala (Italie), Redline (VS) en XLC (wereldwijd). Accell Group heeft 3.000 medewerkers in achttien landen en bedient ruim 70 landen. Hoewel de verkoop van reguliere fietsen in de hele markt begint terug te lopen steeg de netto-omzet van Accell in 2016 met 6,3 procent. Deze stijging werd met name veroorzaakt door de groei van de omzet van e-bikes zoals sportieve e-mountainbikes van Ghost en Lapierre.

  “In 2016 hebben we een mijlpaal bereikt. Accell heeft voor het eerst in haar bestaan een omzet gerealiseerd van meer dan € 1 miljard. Met name het steeds groter wordende aandeel van e-bikes en fietsen uit het hogere segment heeft er toe geleid dat we tot dit omzetniveau zijn gekomen.” – Accell Group Jaarverslag 2016

   

 • Accell Nederland

  Met de merken Batavus, Juncker Bike Parts, KOGA, Loekie, Sparta en Van Nicholas richt Accell Nederland zich op het midden- en hogere segment van de Nederlandse markt voor fietsen, onderdelen en accessoires. Stuk voor stuk merken met een rijke historie die garant staan voor kwaliteit. Daarnaast verkoopt Accell Nederland ook de in het buitenland door Accell gepoduceerde merken zoals Ghost. Gezamenlijk vormen deze merken een goed gebalanceerd productaanbod dat precies aansluit op de vraag van de Nederlandse fietser. De Nederlandse organisatie is gevestigd in Heerenveen en Apeldoorn.

  Innovatie en customer experience staan hoog op de strategische agenda van de onderneming. Zo werd bijvoorbeeld in november 2016 het experience center De Fietser dat geopend. In het monumentale fabriekspand in Ede met een oppervlakte van bijna 10.000 m2 kunnen bezoekers fietsen uiteenlopende testen onder relevante omstandigheden.

   

 • Strategie en ambitie

  De fietsenmarkt is sterk aan het veranderen. Naast trends zoals ‘meer bewegen’ en ‘langer mobiel blijven’ is de razendsnelle opkomst van de e-bike opvallend. Er worden inmiddels in Nederland meer dan 90 merken e-bikes aangeboden. Ook de vraag naar bijbehorende onderdelen en accessoires zoals batterijen, displays en laders stijgt enorm. Daarbij richten consumenten zich tot steeds meer verschillende kanalen – met name online. Voor Accell Nederland vormen deze omstandigheden een kans om te demarreren. Speerpunten in de strategie:

  1 – Actief inspelen op de veranderende markt met een breed, innovatief assortiment

  2 – Operational excellence en procesoptimalisatie

  3 – Data-gedreven consumer-centricity

Vacatures bij

Accell Nederland

actuele vacatures


actuele vacatures

Commerciële vacature bij Accell Nederland
Heerenveen/Apeldoorn Minimaal 10 jaar ervaring

Een sportieve Sparta, een betrouwbare Batavus, een leuke Loekie of een coole KOGA – de fietsen van Accell vind je in bijna ieder Nederlands huishouden. Accell is in Nederland marktleider binnen het midden en hogere segment voor fietsen, fietsonderdelen en accessoires. Belangrijke componenten voor het succes van Accell tot nu toe zijn de hoge kwaliteit van de producten en de goede relaties met vakhandelaren en dealers. De laatste jaren is de fietsenmarkt drastisch veranderd. Om hier goed op in te spelen trekt Accell een Commercieel Directeur aan.

Marktontwikkelingen

De Nederlandse fietsenmarkt boekte in 2016 een recordomzet van totaal €937 miljoen. De veranderingen in de markt laten zich in drie domeinen indelen:

1. Technologische innovatie – Bijna 30% van alle nieuwe fietsen die in 2016 verkocht werden was een e-bike. Samen waren deze goed voor een omzet van ruim €534 miljoen, wat neer komt op 57% van de totale omzet van de Nederlandse fietsenmarkt. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG, die begin april 2017 op het fietscongres in Arnhem werden gepresenteerd.

“De omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen is in 2016 voor het vierde jaar op rij gestegen naar een nieuw record. Een stijging van 4,2% ten opzichte van 2015. Dat komt vooral door de populariteit van de elektrische fiets, waar mensen steeds meer geld voor willen uitgeven. Mede daardoor komt de gemiddelde prijs van een fiets voor het eerst boven de duizend euro uit.” – Wouter Jager, Voorzitter Sectie Fietsen, RAI Vereniging

2. Verschuiving in verkoopkanalen –  Traditioneel bestaat het retaillandschap voor fietsen uit 50% zelfstandige winkels en 50% georganiseerde dealers. Een deel van deze markt wordt via groothandels bediend. Hier is een duidelijke verschuiving zichtbaar: nieuwe online spelers winnen terrein van traditionele dealers, en onder zelfstandige spelers vindt een consolidatieslag plaats. Bovendien ontwikkelen zich nieuwe verdienmodellen in deze markt, gericht op gebruik en service.

3. Optimalisatie supply chain – Driekwart van de fietsen die op de Nederlandse markt verkocht worden, wordt geproduceerd in Azië. In de hele markt is er een stijgende behoefte aan meer snelheid en flexibiliteit om in te spelen op veranderende wensen van de consument. Dat heeft implicaties voor de gehele supply chain.

Accell Nederland

Binnen dit verschuivende landschap is Accell Nederland (onderdeel van de Nederlandse holding Accell Group) marktleider, zowel met het gehele portfolio als specifiek binnen e-bikes. Voor meer informatie over de organisatie, zie werken bij Accell.

“In 2016 hebben we een mijlpaal bereikt. Accell heeft voor het eerst in haar bestaan een omzet gerealiseerd van meer dan €1 miljard. Fietsen zal in de komende jaren onverminderd populair blijven voor mobiliteit, recreatief en sportief gebruik. Wij verwachten daarbij met onze hoogwaardige producten voorop te blijven lopen door innovatie.” – Accell Group Jaarverslag 2016

Aangezien de markt snel verandert is de uitdaging die er ligt niet alleen om de positie in de markt te behouden, maar vooral om proactief op de veranderende omstandigheden in te spelen. Daarom worden er grote stappen gezet in operational excellence en consumer-centricity.

Het operational excellence programma heeft in supply chain management al zichtbare resultaten, en door de focus op consumer-centricity zal het productportfolio steeds beter aansluiten op de veranderende wensen van de klant. Zo blijkt bijvoorbeeld dat door de opkomst van e-commerce steeds meer consumenten behoefte hebben om op een centrale plek om meerdere modellen te testen. Accell Nederland speelt op die vraag in met het experience center ‘De Fietser’ dat recent in Ede werd geopend.

Tot eind 2016 werd Accell Nederland aangestuurd door een MD Operatie en een MD Commercie. De MD Commercie is doorgegroeid binnen Accell Group. In het kader van optimalisatie staat er nu één MD aan het hoofd van de organisatie, Huub Snellen, en is er ruimte ontstaan voor een Commercieel Directeur, rapporterend aan Snellen.

Over de vacature: Commercieel Directeur

De Commercieel Directeur staat aan het roer van de commerciële organisatie (200 fte) en is aanvoerder van de transformatie naar een werkwijze waarbij de klant centraal staat. De Commercieel Directeur kan blijvende impact maken door te focussen op consumer centricity en data.

De Commercieel Directeur ontwikkelt een totaalvisie voor de lange termijn voor het gehele merkenportfolio. Deze multi-brand-strategie gaat uit van de consument (ingedeeld in verschillende segmenten). Op basis daarvan wordt bepaald welke merken, producten en innovaties relevant zijn, en welke pricing, afzetkanalen en marketing daarbij horen. Ook organisatiestructuur en schaalbaarheid zullen worden aangekaart. In de commerciële strategie wordt het traditionele businessmodel (met een centrale rol voor het vakmanschap van de dealers) ontwikkeld tot een omni-channel strategie. Het identificeren en diplomatiek oplossen van kanaalconflicten is daarbij een belangrijke uitdaging.

Naast visie, strategie en implementatie voor de commerciële organisatie is de Commercieel Directeur rechtstreeks verantwoordelijk voor het experience center ‘De Fietser’.

Essentieel voor deze rol is de focus op data intelligence. Door digitalisering van de markt komt steeds meer data beschikbaar. Door alle beschikbare data over klanten te combineren kunnen consumer-insights ontdekt worden, op basis waarvan betere commerciële besluiten genomen kunnen worden. De Commercieel Directeur stelt zich op als een positieve challenger binnen het MT op het gebied van data intelligence. Dat betekent dat hij/zij ook andere afdelingen middels een analytische en pragmatische mindset uitdaagt.

Als rechterhand van de MD wordt de Commercieel Directeur, ondersteund door vier commercieel managers. Samen sturen zij aan op een proactieve, klantgerichte cultuur. Waar nodig heeft de Commercieel Directeur het mandaat om de inrichting van de organisatie aan te passen om effectiviteit en efficiëntie te bevorderen.


Inschrijven voor de vacature mailing