Zelfstroom

 
  • De innovaties van Zelfstroom

    Er zijn in Nederland ruim drie miljoen huizen geschikt voor zonnepanelen, waar ze nog niet liggen. De bewoners hikken eigenlijk altijd tegen dezelfde bezwaren op. 1. “Ik heb een mooi huis, maar ik weet niet of ik hier nog jaren blijf wonen.” of 2. “Ik heb het geld voor de investering niet.” of 3. “Ik heb geen tijd om het allemaal uit te zoeken en regelen.” Dat moet toch veel makkelijker kunnen? Dat vond Bram Leijten ook. Daarom richtte hij in april 2014 Zelfstroom op. Het innovatieve zit hem voor de verandering eens niet in het product – de technologie van zonnepanelen is  door en door ontwikkeld en beproefd is – maar in het businessmodel. De consument hoeft de panelen namelijk niet te kopen, maar kan ze ook huren. De huurder ziet de besparingen direct terug. Verhuizen? Geen probleem, Zelfstroom heeft een zonnepaneel-verhuisservice. En dat het verkoopproces online zo efficiënt mogelijk is ingericht, betekent niet alleen dat de organisatie schaalbaarder is, maar ook dat het door de consument als eenvoudig en helder wordt ervaren. Iedereen wint!

  • Zonne-energie voor gewone mensen

    Zo’n 90% van de klanten van Zelfstroom huurt zonnepanelen. De energierekening van een gemiddeld Nederlands gezin bedraagt ruim €1900 per jaar. Gemiddeld bespaart een gezin door de overstap €688 per jaar. En bovendien verminderen zij hun CO2 uitstoot met zo’n 1500 kg per jaar. What’s not to like? Ook wie zonnecellen heeft gekocht, weet dat het een investering is die zichzelf snel terugverdient. Binnen zeven jaar, om precies te zijn, terwijl het systeem makkelijk dertig jaar meegaat. Niet verwonderlijk dus, dat de Net Promotor Score (NPS) van Zelfstroom ruim 90% is. Zelfstroom zet erop in die hoge NPS te behouden, ook wanneer het bedrijf uitbreidt naar andere producten en diensten. Zoals zonneboilers, laadpalen, het leasen van een elektrische auto of de opslag van opgewekte energie. Want de ambitie is dat de klant uiteindelijk – heel eenvoudig – voor alle energieproducten bij Zelfstroom terecht kan.

  • Zonnepanelen zonder hoge investeringen

Vacatures bij

Zelfstroom

vervulde vacatures

  • CMO

    Den Bosch | Minimaal 10 jaar ervaring


vervulde vacatures

Aan de slag bij Zelfstroom als CMO
CMO
Den Bosch Minimaal 10 jaar ervaring

Ruim drie miljoen huizen in Nederland hebben een geschikt dak, maar nog geen zonnepanelen. Als het aan Zelfstroom ligt, komt daar snel verandering in. De start-up werkt met nieuwe businessmodellen om barrières voor consumenten weg te halen. Zoals bijvoorbeeld het huren van zonnepanelen, aanvullende energie tegen kostprijs, de zonnepaneel-verhuisservice en crowdfunding. Het is logisch dat er naast zonnepanelen meer producten en diensten aangeboden gaan worden, met als doel om het fossiel brandstofgebruik in Nederland terug te dringen. De snelle groei van dit nieuwe duurzame retailbedrijf zorgt voor interessante mogelijkheden voor ambitieuze professionals.

Over de start-up Zelfstroom

Slechts 5% van de energie in Nederland is duurzaam opgewekt. Terwijl de zon ook hier genoeg schijnt om voor 100% te voorzien in onze energiebehoefte. Zonde, vond Bram Leijten. Daarom startte hij in april 2014 Zelfstroom.

“Waarom zonnepanelen? Omdat de technologie door en door ontwikkeld en beproefd is, maar nog maar weinig huishoudens het voordeel konden inschatten. Twee jaar geleden bevond zonne-energie zich net op het omslagpunt dat het goedkoper werd dan kolen.” – Bram Leijten, CEO & Oprichter Zelfstroom

Zelfstroom heeft met zonnepanelen de eerste basis gelegd als excellente online retailer voor duurzame producten en diensten. Zelfstroom richt zich op de gehele Nederlandse B2C-markt, en onderscheidt zich van andere leveranciers door alle barrières die consumenten ervaren bij het kiezen voor zonnepanelen weg te nemen. Geen budget om te investeren in panelen? Prima, dan kun je deze ook gewoon huren en wel direct honderden euro’s per jaar besparen. Wil je over een paar jaar verhuizen? Geen probleem, de verhuisservice van Zelfstroom zet de panelen op je nieuwe dak. Geen zin in de rompslomp die bij zo’n proces hoort? Zelfstroom ook niet. Daarom hebben ze het hele proces net zo efficiënt ingericht als het online bestellen van een usb-kabeltje. In datzelfde proces kan de consument straks ook heel eenvoudig andere, aanvullende duurzame producten gaan bestellen.

De missie

Heel veel mensen weten nog niet dat duurzame producten niet alleen beter maar ook goedkoper zijn dan bestaande producten. Als zonnepanelen goedkoper zijn dan grijze stroom, waarom zou je het dan niet doen? Zelfstroom wil het consumenten gemakkelijk maken om onze wereld schoner door te geven aan volgende generaties.

Werken bij Zelfstroom

Samen met een aantal andere start-ups is Zelfstroom gevestigd in de inspirerende De Gruyter Fabriek in Den Bosch. In twee jaar tijd is de start-up uitgegroeid tot een team van ruim dertig professionals. Samen regelen ze productmanagement, de operatie, marketing en sales voor heel Nederland. Daarbij wordt voor technische zaken als productie en installatie met vaste partners gewerkt. Onlangs heeft het team gevierd dat zij de duizendste klant van zonnepanelen hebben voorzien. Lees verder over werken bij Zelfstroom.

De vacature voor CMO

Chief Marketing Officer (CMO) is een nieuwe positie bij Zelfstroom. Op het moment van aanvang zal de CMO een team van vier professionals aansturen, bestaande uit een Advertising Specialist, Project Manager, Online Content Marketeer en een Brand Manager. De business groeit snel en daarom krijgt de CMO direct de ruimte om het team met de juiste mensen uit te breiden, bijvoorbeeld met een SEA Specialist, Channel Manager, Online Analist etc. Als meewerkend voorman is de CMO verantwoordelijk voor het optimaliseren van de operatie én het verder ontwikkelen van de marketingstrategie.

“Het management team gaat de komende jaren zorgen voor schaalbaarheid en groei van dit e-commerce bedrijf. Onze nieuwe CMO gaat ook een belangrijke rol vervullen als leider bij het uitbreiden van het product en dienstengamma en om dit door te voeren in alle facetten van ons bedrijf. Vanzelfsprekend leidt deze groei tot nieuwe doorgroeimogelijkheden.” – Bram Leijten, CEO & Oprichter Zelfstroom

In deze fase van de ontwikkeling van het merk ligt de nadruk sterk op online marketing. Daarbij focust de CMO op het genereren van kwalitatieve leads, conversie-optimalisatie en user experience. Leads die door de marketinginspanningen worden gecreëerd, worden vervolgens door het Sales Team opgepakt. Zij bellen klanten en sluiten de uiteindelijke deals. Een goede afstemming tussen beide teams is dan ook belangrijk.

Traffic & conversie

De CMO is de drijvende kracht achter projecten om de instroom van kwalitatieve leads te vergroten. De belangrijkste knoppen om aan te draaien zijn daarbij traffic (bezoekers naar de website toe lokken) en conversie (dat bezoekers van de website hun contactgegevens achterlaten). De CMO weet precies welke doelen gesteld kunnen worden, en genereert met het online marketingteam zo veel mogelijk relevante bezoekers tegen zo laag mogelijke kosten, zo gelijkmatig mogelijk verdeeld over de week en maand, zodat de leads zo snel mogelijk opgevolgd kunnen worden door het Sales Team.

SEO, SEA, (programmatic) display advertising, affiliate marketing, social media, e-mail marketing zijn bekend en cruciaal terrein voor lead generation. Maar ook andere mediachannels zijn mogelijk, indien de cost-per-lead passend is. De CMO stelt KPI’s op en is betrokken bij het monitoren van campagnes, om inzichten op te doen die gebruikt kunnen worden om de resultaten van volgende campagnes te verbeteren. Voor het optimaliseren van de conversie schakelt het marketing team met een webdevelopmentbureau en worden bijvoorbeeld A/B tests ingezet.

User experience

Voor alle touch points geldt dat de ervaring van de gebruiker niet alleen de conversie beïnvloedt, maar ook afstraalt op de merkperceptie. Juist omdat consumenten vaak verwachten dat het nemen van zonnepanelen ingewikkeld is, heeft user experience de hoogste prioriteit bij Zelfstroom. Zo onderscheidt het merk zich van de rest van de markt. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de aanpak van het Sales Team.

De CMO is verantwoordelijk voor een aantal online kanalen waar user experience voortdurend geoptimaliseerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een nieuwe website en een smartphone app. Terwijl de website is gericht op potentiële klanten, richt de app zich op bestaande klanten. Op hun smartphone kunnen zij in de gaten houden hoeveel energie hun panelen hebben opgewekt, en waar in het huis die energie wordt gebruikt. Het is belangrijk dat ook de gebruikservaring van deze doelgroep heel goed is, om mond-tot-mondreclame te stimuleren. Op dit moment is de Net Promotor Score (NPS) van Zelfstroom al 90%. Een bijzonder hoge score, die Zelfstroom graag behoudt.

De basis voor groei

De CMO is van grote waarde in het vormen van een e-tailer van duurzame producten en diensten, en de uitbreiding naar nieuwe producten en diensten onder de naam van Zelfstroom. Het grote bestand aan klanten met een zonnepaneel-huurcontract voor tien jaar vormt een mooie basis om verder te groeien met andere producten die het gebruik van fossiele brandstoffen verminderen. Om dat te kunnen doen, dienen basisprocessen van deze e-tailer stevig en schaalbaar te zijn. De CMO weet wat er nodig is om lead generation, user experience en excellente customer journey te verbeteren, en zorgt dat de basis hiervoor snel wordt verstevigd. Ook het implementeren van slimmere online marketing-processen en/of nieuwe product-marktcombinaties zijn bekend terrein voor de CMO.


Inschrijven voor de vacature mailing