Blokker

 
 • Blokker

  Het is geen geheim dat veel retailers spannende tijden doormaken. Blokker is geen uitzondering. Vorig jaar is het roer volledig omgegaan met als ultieme stip op de horizon: de beste omni-channel retailer van Nederland. De eerste stappen zijn gezet met een introductie van de nieuwe huisstijl, een vernieuwd assortiment en een restyling van veel winkels (de teller voor Nieuwste Blokkers staat inmiddels op 136). Ook de webshop is onder handen genomen. Zoals blijkt uit de voorbeelden: de transitie die Blokker doormaakt is er een op alle fronten.

  “De transformatie die we vandaag aankondigen is compromisloos en allesomvattend. Half werk is geen optie” – Rob Heesen, CEO

  Er is een radicale eerste slag geslagen, nu is het tijd voor professionalisering, optimalisering en opschaling. Met andere woorden: de spannende tijden zijn nog niet voorbij, maar breken nu pas aan. Welkom bij de Nieuwste Blokker.

 • De nieuwste Blokker

  De Blokker heeft een breed assortiment, van stofzuigerzakken tot broodroosters. Blokker onderscheidt zich door naast het verkopen van dit soort huishoudelijke producten te focussen op lifestyle. Het gaat niet om het product zelf, maar wat je ermee kunt. Bijvoorbeeld je huis sfeervol maken, lekker lang tafelen, zelf brood bakken en gezellig picknicken met het gezin. Deze vernieuwde propositie is gelanceerd in een landelijke TV-commercial met niemand minder dan Sarah Jessica Parker.

 • Geschiedenis

  In 1896 opende Jacob Blokker samen met zijn echtgenote De Goedkope IJzer- en Houtwinkel in Hoorn. Vanaf dag één was de winkel een succes. De zoons van het ondernemende echtpaar zetten het succes van hun vader voort en openden winkels in de rest van Nederland. De kleinzoon van Jacob Blokker – Jaap Blokker (aan het roer van 1975 tot 2011) – maakt Blokker Holding écht groot. Hij bouwt het imperium uit tot bijna 3.000 winkels, 25.000 werknemers en € 2,7 miljard omzet. Tot de Blokker Holding behoren onder andere ook de winkelketens Xenos, Big Bazar, Marskramer en Intertoys.

  Familiebedrijf

  Hoewel er op dit moment geen Blokker-man/vrouw aan het hoofd van de organisatie staat, is Blokker nog steeds een hecht familiebedrijf. Om de transformatie mogelijk te maken heeft de Blokker-familie vorig jaar een kapitaalinjectie van € 130 miljoen gedaan.


actuele vacatures

Carrière bij Blokker Holding
Amsterdam Minimaal 6 jaar ervaring

Zelfs Sarah Jessica Parker vloog vanuit New York naar Amsterdam om te komen winkelen bij ‘de Nieuwste Blokker‘. Met deze TV-commercial lanceerde Blokker in april 2016 hun vernieuwde propositie – en dat was slechts het begin. Blokker wil de beste omni-channel retailer van Nederland worden en daar is € 130 miljoen voor vrijgemaakt. De Commerciële Transformatie Manager begeleidt deze organisatiebrede transitie.

De nieuwe Blokker

In september 2015 werd Rob Heesen benoemd tot CEO van Blokker. Nog geen half jaar later kondigde hij een allesomvattende, compromisloze transitie aan. Zijn ideaalbeeld: Blokker als inspirerende (web)winkel voor huishoudelijke producten en mooie spullen voor in en rond het huis. In april 2016 lanceerde Blokker de campagne met Sarah Jessica Parker en werd op de Bilderdijkstraat in Amsterdam de oranje loper uitgerold bij de eerste ‘Nieuwste Blokker’. Nog voor je de Nieuwste Blokker binnenloopt valt het nieuwe, frisse logo op de gevel op. De huisstijl is herzien, het assortiment is voor 30% vernieuwd, er is een private label gelanceerd en de webshop is verbeterd. Op dit moment zijn er 171 van deze vernieuwde winkels in Nederland. En dat alles in een periode van nog geen twaalf maanden. Dat doet geen retailer Blokker na.

“Half werk is geen optie. Wij pakken echt alles aan met een extreem hoge snelheid.” – Rob Heesen, CEO Blokker

Commerciële Transformatie Manager

Om deze transitie te laten landen in de organisatie is vorig jaar het Transformatie team gestart. Het team bestaat uit een Transformatie Lead, drie Transformatie Managers, één PMO Manager en twee analisten. Het is een hecht team dat direct samenwerkt met de CEO en de rest van de Board. Er is bewust voor gekozen om het team zo centraal en zo dicht mogelijk bij de commerciële besluitvorming te organiseren. De Transformatie Managers werken daarnaast nauw samen met de directie en de Senior Managers van onder andere de afdelingen Category Management en Marketing & Formule. Ze fungeren bij belangrijke commerciële processen als inhoudelijk sparringpartner en leveren proactief relevante inzichten.

De Transformatie Managers hebben alledrie hun eigen focus: commercie, supply chain en back-office. Op dit moment is de functie voor Transformatie Manager Commercie vacant.

Focus: commerciële optimalisatie

De Transformatie Manager is verantwoordelijk voor alle commerciële optimalisaties. De projecten waar deze persoon aan werkt zijn soms veelomvattend en complex en soms kleiner en pragmatischer van aard. Op de omvangrijke projecten stuurt deze persoon de projectleiders aan en stemt af over de inhoud, voortgang en de kaders waarbinnen de doelstellingen gehaald moeten worden.

Wat alle veranderingen met elkaar gemeen hebben is dat ze Blokker klaarstomen om de meest succesvolle omni-channel retailer van Nederland te worden. Vorig jaar is op een heel zichtbare manier gestart met die transitie. Het Nederlandse publiek is op de hoogte van de ambities van Blokker en nu is het tijd voor optimalisatie aan de achterkant. De Transformatie Manager focust op drie onderwerpen:

 1. Formule
 2. Assortiment
 3. Promoties

De formule – het DNA van Blokker – is de kapstok voor alle verdere optimalisaties. Het raakt bijvoorbeeld direct aan het assortiment en de inrichting van de winkels. Het assortiment is breder geworden, met nieuwe productgroepen zoals bed- en badtextiel en meer focus op wonen, koken en tafelen. De producten zijn van merken die Blokker al langer verkocht, van nieuwe merken (in 2016 zijn 35 nieuwe merken toegevoegd) of van het nieuwe Blokker huismerk. Een mooie mix aan producten, merken en categorieën waarbinnen de Transformatie Manager (mede) sturing geeft aan transformatie projecten en organisatieverbeteringen om de formule ontwikkelingen nog verder door te trekken binnen de organisatie.

Naast een sterke positionering en inspirerend assortiment is een scherpe prijs cruciaal. De Transformatie Manager is betrokken bij projecten om de prijsstelling verder te verbeteren, waarbij promoties een belangrijke pijler zijn. Deze persoon denkt na over de stappen die genomen moeten worden om tot een effectieve promotiestrategie te komen en bewaakt de voortgang en implementatie van dat proces.

De Transformatie Manager is analytisch en doortastend. Sinds de transformatie worden onderbuikgevoelens steeds vaker vervangen door data-driven beslissingen. Deze persoon stuwt deze ontwikkeling verder en zorgt dat er structurele verbeteringen worden doorgevoerd.


Inschrijven voor de vacature mailing