Omega Pharma

 
 • Klaar voor de toekomst

  Omega Pharma is een internationaal bedrijf voor over-the-couter (OTC) en personal care producten, met de snelheid van een commerciële FMCG-speler. In 2015 is Omega Pharma voor 3,6 miljard euro overgenomen door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Perrigo. Voor CEO Marc Coucke was dit een historisch moment: met de recente investeringen is de weg vrijgemaakt om een mondiale top-vijf speler te worden in de markt voor voorschriftvrije geneesmiddelen.

 • Maatschappelijke ontwikkelingen

  Door onder meer vergrijzing, vervuiling, bezuinigingen en nieuwe trends op het gebied van gezondheid en uiterlijke verzorging, stijgt de vraag naar voorschriftvrije geneesmiddelen en zelfzorgproducten. Joost Hunfeld (General Manager Nederland) zegt: “Onze business is een fast moving business geworden. Omega Pharma wil zo goed mogelijk in de behoeften van de consument voorzien door te reageren op trends en ontwikkelingen.”

 • Het productportfolio

  Omega Pharma heeft een breed productportfolio. De producten verlichten hooikoortsklachten of brandend maagzuur, helpen bij het afvallen, verzachten na een insectenbeet en zorgen voor een stralende huid. In het portfolio prijken bekende merknamen als Biodermal, XL-S Medical, Prevalin, Zantac en Davitamon. Op basis van grondig wetenschappelijk onderzoek kan Omega Pharma sterke claims maken over de werkzaamheid van de producten. Zo werkt Zantac Snel ‘binnen twee minuten tegen brandend maagzuur’ en leidt XL-S Medical ‘tot drie keer meer gewichtsverlies’.

Vacatures bij

Omega Pharma

vervulde vacatures

De kijk van Joost Hunfeld op Omega Pharma

 • Joost Hunfeld GM bij Omega Pharma

  Joost Hunfeld

  General Manager bij Omega Pharma

  Rotterdam, 30-03-2016 | Na zijn studie Fiscale Economie aan de Universiteit van Tilburg begon Joost als Belastingsadvocaat bij Hogan Lovells. Hij ontdekte al snel dat hij meer had met Fast Moving Consumer Goods (FMCG) en leerde de kneepjes van het vak bij Procter & Gamble. Daarna maakte hij de overstap naar Omega Pharma waar hij begon als Commercieel Directeur. Inmiddels is Joost General Manager bij Omega Pharma. Lees meer

 • Joost Hunfeld GM bij Omega Pharma

  Joost Hunfeld

  General Manager bij Omega Pharma

  Na zijn studie Fiscale Economie aan de Universiteit Tilburg begon Joost Hunfeld als belastingsadvocaat bij Hogan Lovells. Hij ontdekte al snel dat hij meer had met FMCG en leerde de kneepjes van het vak bij Procter & Gamble. In 2014 maakte hij de overstap van Procter & Gamble naar Omega Pharma, waar hij sinds september 2015 General Manager is. Top of Minds sprak met hem over werken bij Omega Pharma, de snelheid van de organisatie, en zijn ambities voor de toekomst - zowel voor de business als persoonlijk.

  Hoe was het om over te stappen van Procter & Gamble naar Omega Pharma?

  “Relatief eenvoudig, omdat het een overstap is naar een vergelijkbare sector. Voordat ik naar Procter ging heb ik bij Hogan Lovells gewerkt. Dat was pas wennen! Van fusies en overnames naar een wereld waarin de mens centraal staat. Van een hoog abstractie niveau naar heel zichtbaar en concreet werk. Een van mijn eerste projecten was de lancering van Dreft vaatwasblokjes. Tastbaarder wordt het niet. Dat is in de over-the-counter (OTC) en personal care business bij Omega Pharma niet anders. Ook qua benadering zijn er gelijkenissen. Procter gaat uit van een balans tussen fact-based analyse, intuïtie en creativiteit. Datzelfde geldt voor Omega Pharma. Er zijn wel inhoudelijke verschillen, maar de aanpak is hetzelfde.”

  Dus eigenlijk is Omega Pharma gewoon een FMCG-bedrijf.

  “Ja, eigenlijk wel. Consumenten denken in oplossingen voor hun dagelijkse problemen. Wasmiddel moet de was schoon krijgen en een hoestdrank moet de hoest oplossen. That’s it. Ik raak niet per se gefascineerd door producten of merken, ik vind het fascinerend hoe deze simpele producten reële problemen in het dagelijks leven van consumenten oplossen. Bij Omega Pharma voel ik me als een kind in een snoepwinkel, met merken zoals Davitamon, Biodermal en XLS Medical. Er zijn zo veel kansen, en dan heb ik het nog niet eens over het internationale portfolio met bijna 2000 merken in de rest van Europa.”

  Zijn er wel verschillen te herkennen tussen OTC en FMCG?

  “OTC is minder promotiegedreven dan traditionele FMCG-producten. Bij ons draait het meer om de effectiviteit van de producten en de communicatie daarover dan om de prijs. Dat maakt het wat mij betreft nog interessanter. Er wordt veel meer waarde gecreëerd voor de consument, de retailer en de leverancier.”

  En het tempo. FMCG wordt altijd geprezen om de snelheid, toch?

  “Specifiek voor Omega Pharma geldt dat de besluitvorming ongekend snel is. Geen lange trajecten en processen maar beslissen en uitproberen. Een aantal van onze klanten vroeg ons dit najaar om hulp bij het ontwikkelen van een tweetal onderbelichte categorieën. Nu, nog geen vijf maanden later stromen nieuwe merken de winkels in. In die periode zijn de assortimenten ontwikkeld, gesourced en geproduceerd. We hebben de marketing en commerciële mix bepaald en de TV en online communicatie is gemaakt. Kortom, bij ons staat de producten binnen zes maanden op de plank en zijn de reclames op televisie. Klanten verwachten dat ook van ons, ze willen dat we continu inspelen op de behoeften van de consument en met effectieve, nieuwe producten komen. We hebben de schaal die nodig is om impact te maken en we hebben de cultuur om dit ondernemender en sneller te doen dan de meeste van onze concurrenten.”

  En hoe doen jullie dat dan, zo snel zijn?

  “We hebben onze organisatie extreem simpel gemaakt, iedereen is van kop tot staart verantwoordelijk voor zijn eigen business. We hebben bijna geen middle-management meer. De verantwoordelijkheden zijn dus niet in kleine stukjes opgeknipt. Dat betekent dat er veel meer vrijheid is en ruimte om te ondernemen. Iedereen heeft zijn eigen winkel. De organisatie is plat: 90% rapporteert direct aan de directie.”

  En hoe je kun je dan doorgroeien?

  “Groei is bij ons niet elk jaar een extra streepje op je schouder, maar echte learnings in plaats van een nieuwe titel op je kaartje. Door onze exponentiele groei, platte organisatie, internationale en cross-functionele mogelijkheden blijft iedereen continu uitgedaagd. Je hoeft bij ons niet een standaard carrièrepad in, je kunt je eigen pad creëren.”

  Waarom zou je bij Omega Pharma gaan werken? 

  “Dat bepaalt iedereen zelf, maar snelheid, ondernemerschap en geen belemmeringen in de vorm van managementlagen en bureaucratie lijken mij een voordeel. Uit ervaring weet ik dat bij een groot FMCG-bedrijf het risico bestaat dat je persoonlijke impact kleiner wordt naarmate je hoperop komt. Als je niet uitkijkt ben je een groot deel van de tijd bezig met processen, politiek en bureaucratie en steeds minder met mensen of business. We kiezen er bewust voor om de organisatie zo te organiseren dat we deze valkuilen zo veel mogelijk voorkomen.”

  Waar kies jij talent op uit?

  “Primair op de culturele fit. We willen het liefst goed opgeleide mensen die een aantal jaar hebben gewerkt bij de top FMCG- of pharmabedrijven. Mensen die een goede opleiding hebben gehad, maar dan dus merken dat ze snelheid, ondernemerschap en persoonlijke impact missen naarmate ze verder komen. Deze mensen ontvangen we met open armen bij Omega Pharma. Wij hebben de kwaliteit en professionaliteit van een grote organisatie maar proberen te denken in simpele oplossingen zoals een kleine ondernemer zou doen.”

  Je hebt recent veel talent binnen gehaald.

  “Ja, dat klopt. Het afgelopen jaar zijn goede mensen bij ons gestart vanuit verschillende achtergronden, maar met dezelfde culturele fit. In de directie is Erik Soeteman begonnen als Marketing Directeur. Hij was verantwoordelijk voor marketing bij AbInbev in Nederland. Hans Geerts is gestart als Finance & Operations Directeur en heeft een achtergrond bij Biotech Pharmaceut AMGEN. En Jet van Koten is begonnen als Commercieel Directeur, zij heeft veel ervaring opgedaan bij Unilever in personal care en de drogisterijen-business.”

  Wat verwacht je dat zij zullen toevoegen?

  “Allereerst cultureel. Wij hebben met onze cultuur een competitief voordeel ten opzichte van onze concurrenten. Iedereen bij Omega Pharma is verantwoordelijk voor het beschermen van de cultuur, maar het MT des te meer. Daarnaast hebben zij de belangrijke taak om in een organisatie waar nauwelijks middle-management bestaat de professionals te helpen, te coachen en te begeleiden in hun ontwikkeling. Door de hoeveelheid inhoudelijke ervaring die ze meebrengen, verwacht ik dat ze iedereen bij Omega Pharma verder kunnen helpen.”

  En hoe zie je jouw functie in dat geheel? Je bent een van de jongste General Managers in Nederland.

  “Voor mij is dat allemaal heel natuurlijk gegaan eigenlijk. Ik heb me nooit gefocust op hiërarchie, maar altijd op plezier en wat ik kon leren. Omega Pharma is een bedrijf waar leeftijd of dienstjaren er niet toe doen. Het gaat hier echt om skills. Vakinhoudelijk, maar ook people skills en andere karaktereigenschappen zoals durf en ondernemerschap. Dat is het mooie van ons bedrijf. Je hoeft niet eerst veertig dienstjaren vol te maken voordat je beslissingen mag nemen. Ik kan het iedereen aanraden om naar zo’n organisatie over te stappen.”

  Wat wil je zelf nog leren?

  “Haha - goeie vraag. Ik heb dat eigenlijk niet zo gepland, maar er zijn nog honderdduizend dingen waarvan ik hoop dat die me volgend jaar weer net iets beter afgaan dan nu. Voorlopig wil ik vooral heel veel plezier uit deze rol halen. Ik merk dat wanneer je echt leuk werk hebt, de behoefte aan geforceerde carrièreplanning wegvalt. Ik leer elke dag nieuwe dingen. De rest komt vanzelf wel weer.”

  Nog even terug naar Omega Pharma, hoe gaat het met de business?

  “Heel goed. De ambitie is om te verdubbelen in de komende drie tot vijf jaar, maar we lopen inmiddels ver voor op schema. De strategie is simpel: inhoudelijk goed en focus op snelheid. De organisatiestructuur is daar inmiddels op ingericht, zoals ik net vertelde. We kunnen nu sneller reageren op kansen in onze omgeving. Bijvoorbeeld door nieuwe innovaties te introduceren waar de consument behoefte aan heeft.”

  Wat zijn jouw verwachtingen van de toekomst?

  “Uiterst rooskleurig. In eerste instantie ligt dat aan de markt. Het is heel verfrissend om te werken in een markt die nog lang niet verzadigd is. Consumenten zijn steeds bewuster bezig met gezond leven, overheden leggen meer verantwoordelijkheid bij het individu en bovendien betekent de vergrijzing dat er steeds meer mensen last krijgen van kwaaltjes waar wij middelen tegen ontwikkelen en verkopen. Dit is een fantastisch moment om in onze business te stappen.”

  Tekst: Vivian Videler

  De Consultants van Top of Minds hebben regelmatig contact met Omega Pharma. Lees meer over werken bij Omega Pharma.


vervulde vacatures

brand management vacature rotterdam
Rotterdam Minimaal 3 jaar ervaring

Zelfzorg is big business. Omega Pharma speelt hierop in door onder andere allergie-tabletten, vitaminen, afslankmiddelen, maagzuurremmers en producten voor intieme verzorging in de schappen te zetten. Het bedrijf is de grootste fabrikant in het veld en gaat op onconventionele wijze om met kansen in de markt.

Over Omega Pharma

Omega Pharma is succesvol door de combinatie van de snelheid van een FMCG-speler en een bijzonder breed portfolio in de categorieën Over-The-Couter (OTC), Vitaminen, Mineralen & Supplementen (VMS) en Persoonlijke Verzorging. Dat is mogelijk omdat de organisatie onderdeel uitmaakt van de wereldwijd opererende Omega Pharma Groep (in 2015 overgenomen door Perrigo, een Amerikaanse farma-gigant), waarvan de 35 landenorganisaties autonoom en naar eigen marktinzichten kunnen opereren. Op het kantoor in Rotterdam wordt op basis van marktinzichten bepaald welke producten in Nederland worden uitgebracht, onder welke merknaam en hoe de marketingstrategie eruit ziet. De Nederlandse organisatie kan putten uit het internationale portfolio van meer dan 2.000 producten.

“Onze business is een fast moving business. We willen zo goed mogelijk in de behoeften van de consument voorzien door te reageren op trends en ontwikkelingen.” – Joost Hunfeld, General Manager

Vacature voor een Brand Manager Lactacyd, Zantac & Wartner

In het team van Marketing Directeur Erik Soeteman is een vacature voor een Brand Manager die eindverantwoordelijk is voor de merken Lactacyd, Wartner en Zantac. Drie verschillende categorieën met elk een andere uitdaging en dus drie verschillende marketingstrategieën.

“Je bepaalt zelf de marketingmix en bijbehorende media. Het is jouw budget dus je overweegt zelf hoe je daar mee omgaat: een campagne op Facebook of op TV? Online adverteren of SEO? Een marktonderzoek of een redesign van de verpakkingen? Je kan een euro maar één keer uitgeven.” – Erik Soeteman, Marketing Directeur

Bij Omega Pharma staat ondernemerschap hoog in het vaandel: experimenteren en uitproberen dus, in plaats van onnodig lange processen en uitwerken van strategieën. De Brand Manager brengt, op basis van consumer insights, nieuwe producten naar de markt en lanceert vernieuwende (online) campagnes. Deze all-round marketeer is P&L verantwoordelijk voor alledrie de merken in zijn/haar portfolio en rapporteert direct aan Erik Soeteman.

Lactacyd

Lactacyd is een product voor intieme verzorging en heeft een marktaandeel van meer dan 50%. De uitdaging voor de Brand Manager is om de hele categorie te laten groeien.

Met Lactacyd richt Omega Pharma zich op twee doelgroepen: meiden van 15 tot 25 jaar en jonge vrouwen van 25+. Beide leeftijdscategorieeën vragen om een andere marketingbenadering. De jongere doelgroep wordt online only benaderd. Via Facebook en Youtube wordt verteld hoe Lactacyd bij hen past. De Brand Manager is in de lead en ontwikkelt met name het digitale kanaal om deze doelgroep goed en effectief te bereiken. Zo is bijvoorbeeld de website vaginapagina.nl gelanceerd om de doelgroep te vertellen over Lactacyd.

“De communicatie is jong en de campagnes zijn innovatief. Er is nog veel ruimte voor vernieuwende ideeën. Echt een merk waar de Brand Manager bepaalt hoe hard we groeien door slim en effectief te investeren.” – Erik Soeteman, Marketing Directeur

Voor de doelgroep boven de 25 ligt de uitdaging met name in het uitleggen van de werking van Lactacyd en het wegnemen van fabels en onwaarheden die bestaan rondom intieme verzorging. De communicatie verloopt op dit moment met name via TV-commercials.

Zantac

De uitdaging op het merk Zantac is tegelijkertijd de naamsbekendheid vergroten en het productportfolio uitbreiden. Want naast maagzuurremmers zijn recent producten tegen een opgeblazen gevoel toegevoegd. De Brand Manager is intensief betrokken bij zowel de lancering van nieuwe producten als bij de communicatie over deze verbreding. Aan de naamsbekendheid wordt gebouwd met behulp van ultrakorte TV-commercials.

Eerst wordt de communicatie over het merk ontwikkeld, daarna de verpakking. In andere woorden: de verpakking is een directe vertaling van wat wordt verteld in de TV-commercial. Het doel is dat een consument na het zien van de commercial de winkel binnenloopt en in het schap het product gemakkelijk kan vinden.

Wartner

Wartner is van oorsprong een product voor het verhelpen van wratten. In 2016 zijn producten voor het verzorgen van kalknagels toegevoegd. 2017 staat in het teken van het stevig in de markt zetten van de vernieuwde propositie. De focus ligt dan ook op de communicatie: vertellen aan de consument dat het portfolio verbreed is en dat ook in de winkel laten zien door goede verpakkingen. De Brand Manager is volledig verantwoordelijk voor de mediastrategie.

“Dit is een van de meest all-round marketingrollen binnen het hedendaagse consumer-goods-landschap. Van nieuwe lanceringen en TV-reclames tot packaging en pricing. Gecombineerd met de ongekend hoge go-to-market speed van Omega Pharma is dit ideaal voor marketeers die graag concrete resultaten zien en veel willen leren.” – Suzanne Goedhart-Limmen, Senior Consultant bij Top of Minds


Rotterdam Minimaal 4 jaar ervaring

Werken bij Omega Pharma wordt door Joost Hunfeld (General Manager Omega Pharma) omschreven als: experimenteren en ondernemen zonder onnodige hiërarchie. Hij zegt in een interview met Top of Minds: “De besluitvorming is extreem snel. Is een categorie onderbelicht? Binnen zes maanden staan er nieuwe merken of producten op de plank. Klanten verwachten dat van ons, ze willen dat we continu inspelen op de behoeften van de consument en met nieuwe producten komen.”

Over Omega Pharma

Omega Pharma is succesvol door de combinatie van de snelheid van een FMCG-speler en een bijzonder breed portfolio in de categorieën Over-The-Counter (OTC), Vitaminen, Mineralen & Supplementen (VMS) en Personal Care. Omega Pharma – nummer één speler binnen zelfzorg in Nederland – maakt onderdeel uit van de Amerikaanse farma-gigant Perrigo. Tegelijkertijd is Omega Pharma geheel autonoom en opereert vanuit eigen marktinzichten. De Nederlandse organisatie kan putten uit een internationaal portfolio met meer dan 2.000 werkzame producten. Lokaal wordt bepaald welk product, merk of categorie potentie heeft om op de Nederlandse markt geïntroduceerd te worden en met welke commerciële strategie dit wordt ondersteund.

“Onze business is een fast moving business. We willen zo goed mogelijk in de behoeften van de consument voorzien door te reageren op trends en ontwikkelingen.” – Joost Hunfeld, General Manager

Het bedrijf speelt in op maatschappelijke en demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing en veranderingen in levensstijl, zorgvergoedingen en klimaat. Denk daarbij aan de lancering van innovatieve producten voor ouderdomsproblemen, vernieuwende afslankproducten of speciale vitaminen voor actieve sporters. De snelheid waarmee trends op het gebied van gezondheid en persoonlijke verzorging elkaar afwisselen en de stevige groei in deze categoriën, biedt veel kansen voor een bedrijf met de wendbaarheid van Omega Pharma.

Commercial Strategy

De afdeling Commercial Strategy heeft een centrale positie binnen Omega Pharma. Het team focust zich op het spotten van businesskansen die zowel tot groei van Omega Pharma als haar klanten leiden. De Commercial Strategy Managers zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ze kennen de categorieën goed en weten welke commerciële initiatieven en innovaties nodig zijn om de categorieën te laten groeien. Ze zijn de spin in het web die alle disciplines, zowel intern als extern, aan elkaar koppelen om deze initiatieven na te jagen en in korte tijd het verschil te maken.

Wendy Poels (Head of Category Management) stuurt meerdere professionals aan die leidend zijn in de commerciële strategieën van Omega Pharma. Ze wil nu een Commercial Strategy Manager aannemen die verantwoordelijk is voor enkele key categorieën.

Vacature voor Commercial Strategy Manager

De Commercial Strategy Manager is een sparringpartner voor het accountteam van Omega Pharma en de retailer. Kenmerkend is dat deze persoon de business aanjaagt, continu op zoek gaat naar nieuwe kansen in de markt, mogelijke introducties en/of innovaties singaleert en een winnende go-to market strategie ontwikkelt. Uiteraard is advies geven over de indeling van het winkelschap, distributie-, promotie- en pricingstrategie de basis van deze rol. Goede kennis van en ervaring met de businessdynamiek aan klantzijde zijn cruciaal om succesvol te zijn in deze functie.

De Commercial Strategy Manager is analytisch. Dat betekent niet dat hij/zij onnodige onderzoeken doet of uitgebreide rapporten schrijft, maar op zoek gaat naar dat ene inzicht waardoor de business beter kan voorzien in de behoeften van de consument.

“Fact-based inzichten en kennis van de categorieën, shoppers en consumenten is cruciaal. Maar analyse is een middel, geen doel op zich. Het dient altijd in balans te zijn met het bedenken van de oplossing, het nemen van snelle beslissingen en durven doen.” – Wendy Poels, Head of Category Management

Goede voorbeelden te over. Met de juiste innovaties en (marketing)ondersteuning breidt Omega Pharma de marktleiderspositie van Davitamon binnen de categorie VMS steeds verder uit. Een gewijzigde promotie- en pricingstrategie gecombineerd met volledige vernieuwde line-up voor Biodermal heeft het merk in twee jaar tijd bijna anderhalf keer zo groot gemaakt. En ook binnen OTC gaat het goed. Recent is het nieuwe merk Granufink geïntroduceerd, een merk met producten voor het verminderen van plasproblemen en incontinentie. Wetende dat 50% van de mensen boven de 40 jaar last heeft van deze problemen en er binnen OTC nog geen goede werkzame oplossing voor op de markt was, maakt de lancering van Granufink een win-win-win: voor consumenten, retailers en voor Omega Pharma.


Aan de slag bij Omega Pharma als Brand Manager
Rotterdam Minimaal 3 jaar ervaring

Van vitamines en huidverzorging tot hooikoortstabletjes, overgangsproducten en afslankmiddelen, zelfzorg is een zeer snelle groeimarkt. Oorzaken zijn demografische ontwikkelingen zoals vervuiling, vergrijzing, toename van allergieën en gezondheidstrends. Omega Pharma speelt daar op onconventionele manier op in.

Omega Pharma Nederland

In Nederland is Omega Pharma de grootste, meest professionele fabrikant in deze markt. De ambitie is de komende jaren de omzet te verdubbelen door de over-the-counter sector als een fast moving business te behandelen. Dat uit zich in consumer-first, fact-based marketing en een hoge go-to-market-speed. Met merken als XL-S Medical, Biodermal, Davitamon en Lactacyd is Omega Pharma uit geen enkel Nederlands huishouden weg te denken. En daar komen regelmatig nieuwe merken bij, zoals recent NiQuitin en Yokebe.

In 2014 is de Omega Pharma groep overgenomen door het Amerikaanse Perrigo. De Omega Pharma groep heeft ruim 2.000 medewerkers in zo’n 35 landen. Landenorganisaties krijgen de vrijheid vanuit eigen marktinzichten te handelen. De overname door Perrigo betekent een verruiming van het portfolio waaruit geput kan worden. Op het kantoor in Rotterdam wordt bepaald welke producten onder welke merknaam en met welke marketingstrategie in Nederland worden gelanceerd. De manier van werken is typisch voor succesvolle FMCG-bedrijven – snel, consumentgericht en data-gedreven. Dat zie je ook terug in het feit dat veel talent van grote FMCG-bedrijven zoals P&G, KraftHeinz en Unilever recent de stap naar Omega Pharma heeft gezet.

Vacature: Brand Manager XL-S Medical & Yokebe

Wegens interne doorgroei is er een vacature ontstaan voor een Brand Manager met verantwoordelijkheid voor de merken waarmee Omega Pharma actief is in de afslankcategorie: XL-S Medical en Yokebe. Het is een veelzijdige rol, met onder andere verantwoordelijkheid voor consumer insights, innovatie, media-, marketing- en communicatiestrategie, portfoliomanagement en ontwikkeling van het digitale kanaal. Deze all-round marketeer rapporteert rechtstreeks aan Marketing Directeur Erik Soeteman (voorheen Mondelēz en AB InBev). Er is vrijwel altijd een stagiair die aan deze Brand Manager rapporteert. Soeteman:

“Het bijzondere van deze rol is dat je aan complementaire merken werkt, om zo de hele afslankmarkt te veroveren. Bovendien is het één een sterk merk met double digit groei, en staat het ander nog in de kinderschoenen. Dat maakt de werkzaamheden veelzijdig.”

Portfoliomanagement

De afslankmarkt bestaat voor 30% uit supplementen en 70% uit shakes. Met XL-S Medical is Omega Pharma ongeëvenaard marktleider binnen de eerste categorie. Om ook het domein shakes te veroveren heeft Omega Pharma recent de eerste afslankshake van Yokebe op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Vooralsnog is deze alleen bij Kruidvat te verkrijgen, maar nu al heeft Yokebe het grootste marktaandeel binnen shakes. De uitdaging is om deze voorsprong op concurrenten ook na de lancering voort te zetten.

XL-S Medical

XL-S Medical is Europees het grootste merk van Omega Pharma. Uit analyse van de lokale doelgroep bleek dat er veel winst te behalen valt op het gebied van geloofwaardigheid. Daarom is in Nederland een multidisciplinaire campagne opgezet in samenwerking met René Froger. Nu de BN’er 11kg is afgevallen, is ook de laatste TV-Commercial van een vierluik op TV. Volledig bedacht en uitgevoerd door de voormalige Brand Manager. 

René Froger: “Ik had in mijn stoutste dromen niet verwacht dat ik zoveel zou afvallen dat mijn broek ervan zou afzakken!”

Yokebe

In Duitsland is dit merk al een groot succes. De Brand Manager zal de positionering voor de Nederlandse markt verder ontwikkelen, van product-range tot packaging. Shakes is een drukke markt met veel concurrenten, dus opvallen met nieuwe lanceringen is een grote uitdaging. Om daarin te slagen moet de Brand manager de consument en de categorie heel goed begrijpen, de concurrenten ontrafelen en inzichten snel weten om te zetten in acties.

TV

Uit analyse blijkt dat tv-reclames een van de sterkste manieren is om de doelgroep van Omega Pharma’s belangrijkste merken te bereiken. Dat betekent dat de Brand Manager advertentietijd niet los hoeft te kopen, maar media-inkoop kan bundelen met vijftien andere merken, wat een sterke onderhandelingspositie geeft. Omega Pharma is door deze bundeling een top 30 TV-adverteerder in Nederland. De mediastrategie,  zowel working als non-working, ligt volledig bij de Brand Manager.

Digital

Uit de data blijkt dat veel consumenten er niet graag voor uitkomen dat ze afslankproducten gebruiken. E-commerce is dan ook een extra belangrijk kanaal voor deze categorie, en heeft bij Omega Pharma de belangrijkste prioriteit binnen Afvallen. In samenwerking met Head of Digital & E-commerce Rogier Zimmer (voorheen KPN en Ahold) en bureau Newcraft is recent een webshop ontwikkeld voor XL-S Medical. Hiermee is de eerste kleine stap gezet richting een digitale toekomst van beide merken. De Brand Manager wordt uitgedaagd om (samen met Newcraft) innovatieve e-commerce concepten te ontwikkelen en implementeren, waardoor XL-S Medical en Yokebe voorop zullen lopen in de markt. Een kans voor marketeers met interesse in digital marketing en e-commerce om hierin een voorsprong op de markt te ontwikkelen.


Rotterdam Minimaal 10 jaar ervaring

Rotterdam Minimaal 10 jaar ervaring

Rotterdam Minimaal 5 jaar ervaring

Zelfzorgtrends in Nederland

Zelfzorg is big business. Van vitamines en huidverzorging tot hooikoortstabletjes, overgangsproducten en afslankmiddelen, ze gaan als warme broodjes – en zonder doktersrecept – over de toonbank. Dat heeft te maken met demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing, vervuiling, toename van allergieën en nieuwe trends op het gebied van gezondheid en uiterlijke verzorging. Veruit de grootste, meest professionele fabrikant van gezondheids- en verzorgingsproducten in Nederland is Omega Pharma. Inspelend op de markt groeit het bedrijf hard, en de ambitie is de komende jaren een verdubbeling van de omzet waar te maken. Hoe? Door de over-the-counter (OTC) sector als een fast moving business te behandelen. Fact-based marketing en een hoge go-to-market-speed staan centraal in de bedrijfsstrategie.

De A-merken van Omega Pharma

Met merken als Davitamon, XL-S Medical, Biodermal, Prevalin, Lactacyd en Men’s Health Lab is Omega Pharma bij meer dan 3.500 verkooppunten in Nederland verkrijgbaar en uit geen medicijnkastje weg te denken. En daar komen regelmatig nieuwe merken bij, zoals recent NiQuitin en Yokebe.

Omega Pharma Nederland

De Omega Pharma groep is actief in zo’n 35 landen en heeft ruim 2.000 medewerkers. De kracht van Omega Pharma is dat landenorganisaties vrijwel geheel autonoom en vanuit eigen marktinzichten opereren. Op het kantoor in Rotterdam wordt op basis van marktonderzoek bepaald welke producten op de Nederlandse markt worden gebracht, onder welke merknaam producten gelanceerd worden en hoe de marketingstrategie eruit ziet. Dat de groep in 2014 werd overgenomen door de Amerikaanse farma-gigant Perrigo is voor de Nederlandse organisatie alleen merkbaar in het grote voordeel dat ze nu kunnen putten uit een nog groter internationaal portfolio – meer dan 2000 werkzame producten.

Vacature voor een Brand Manager Innovatie

In het team van negen marketeers is op dit moment een vacature voor een Brand Manager die ownership heeft over de merken Hot Coldrex, Antigrippine en Ymea, en grote innovatietrajecten opzet. Een allround-marketinguitdaging. Van het ontwikkelen van marktinzichten en de selectie van het product tot de ontwikkeling van marketing- en communicatiestrategieën: de Brand Manager Innovatie is in de lead. Deze zelfstandige marketeer rapporteert rechtstreeks aan Marketing Directeur Erik Soeteman (voorheen Mondelēz en AB InBev).

Best practices

De focus op het lanceren van nieuwe merken en producten is onderdeel van de groeistrategie bij Omega Pharma. De effectiviteit van alle marketinginitiatieven wordt nauwkeuring gemeten op basis van verkoopcijfers. Geïdentificeerde best practices worden vervolgens intern gedeeld en grootschalig uitgerold. Behaalde winst wordt ook direct weer in effectieve marketing geïnvesteerd, zodat er een vliegwiel ontstaat. Voorbeelden van best practices zijn:

 • Claims

In de categorie zelfzorg worden aankoopbeslissingen vaak voor het schap genomen. Het is dan ook een best practice om verpakkingen te verrijken met wetenschappelijk onderbouwde claims over de werkzaamheid van de producten, zoals ook in de afbeelding boven deze vacaturetekst te zien is. Zo werkt Zantac Snel ‘binnen twee minuten tegen brandend maagzuur’ en zorgt XL-S Medical voor ‘tot drie keer meer gewichtsverlies’. Deze aanpak resulteert in hoge omzetcijfers en succesvolle lanceringen.

 • Verpakking

Hooikoortstabletten worden meestal in strips met zeven tabletten verkocht, terwijl mensen met hooikoorts de tabletten het hele seizoen nodig hebben. Toen Prevalin grotere verpakkingen bij Kruitvat in het schap legde, schoot de verkoop daar omhoog – ook in vergelijking met de performance van het merk in andere winkels. De resultaten van XL-S Medical beginnen pas zichtbaar te worden na een maand. Door een 90-dagen-kuur aan te bieden schiet de klanttevredenheid omhoog. De hogere aankoopprijs vormt weliswaar een drempel voor nieuwe klanten, maar het terugkeren van tevreden klanten weegt daar tegenop

 • TV-commercials

Uit analyse blijkt dat de doelgroep van Omega Pharma’s belangrijkste merken het beste te bereiken is via TV-reclames. Het bedrijf staat dan ook in de top-30 van TV-adverteerders in Nederland – al zijn deze inspanningen verspreid over 15 merken. Deze positie stelt Omega Pharma in staat om te onderhandelen en meer flexibiliteit in het inkoopproces te krijgen. Zo kunnen spots voor de hooikoortstabletten van Prevalin last-minute worden gecanceld op dagen dat het regent. De effectiviteit van verschillende lengtes, frequenties en tijdstippen van spots wordt gemeten en direct vertaald naar actionable insights. Synchroniciteit van campagnes en promoties is cruciaal, dus Marketing werkt nauw samen met Sales. De brand managers zijn zelf uitermate actief betrokken bij het inkopen van media om het inkoopproces te revolutionaliseren.

 • E-commerce

Voor veel producten in deze categorieën shoppen gebruikers liever online. In samenwerking met Head of Digital & E-commerce Rogier Zimmer (voorheen KPN en Ahold) kunnen brand managers online kanalen ontwikkelen en optimaliseren. Ook hier staan data en resultaatgerichtheid centraal.

Profiel en doorgroeimogelijkheden

De Brand Manager Innovatie is een ondernemende zelfstarter, analytisch, resultaatgericht en opportunistisch. De ideale kandidaat heeft minimaal drie jaar ervaring met marketing en alle facetten die daarbij komen kijken. Omega Pharma is een platte organisatie met korte lijnen, wat ervoor zorgt dat goede ideeën snel een go krijgen. De structuur van de organisatie past zich aan de ontwikkelingen aan – dat schept ook verschillende doorgroeimogelijkheden voor een Brand Manager die snel kan schakelen en een hoog energieniveau heeft.


vooruitkijken
Rotterdam Minimaal 5 jaar werkervaring

Omega Pharma

Omega Pharma is an international healthcare company focusing on over-the-counter (OTC), vitamins & minerals and personal care in Europe. For Omega Pharma, OTC is the most important category with the largest commercial potential. Why? Because the OTC sector is benefiting from the changing healthcare needs, and Omega Pharma knows how to connect with consumers.

Category Manager OTC

The Category Manager OTC will lead Omega Pharma to a number one position in the Dutch OTC market. OTC focuses on categories such as pain relief, cold & flu and gastrointestinal. For example, Omega Pharma has recently obtained a leading position in the latter by introducing Zantac. Joost Hunfeld (General Manager The Netherlands) “The secret of the success? Zantac appeals directly to the consumer’s needs. Chuck in a strong marketing campaign, and Bob’s your uncle. The challenge for the Category Manager is to replicate this success for all OTC categories.” The Category Manager will review the current portfolio for each OTC category, stay on top of relevant trends and launch innovative products to respond to those trends. It’s a strategic position: the Category Manager has a long-term vision for the OTC sector.

Innovation and creativity

With access to the (international) portfolio of Omega Pharma and Perrigo, the crux is to use consumer, shopper and customer insights to choose the right product, concept or brand for the current market. With a strong business case, the Category Manager can initiate new product development in a multifunctional collaboration with Marketeers, Account Managers and R&D. The next step is to define the right market entry strategy and implement it. Even for FMCG standards, Omega Pharma’s time to market is extremely short. The Category Manager knows what’s out there and works in close cooperation with Marketing, Consumer Insights, Shopper Activation and Sales.

Candidate profile

The ideal candidate is more than just a commercial professional: the Category Manager is creative, analytical and with a keen eye for trends and market developments. Based on analytics, the Category Manager will develop a long-term strategic vision for OTC and Omega Pharma and steer category growth in cooperation with all disciplines across the organization.


Rotterdam Minimaal 4 jaar ervaring

The main goal is to develop strategies and tools to better reach consumers and shoppers online with the Omega Pharma brands and their messages. The Leader Digital Marketing & E-commerce will convert this reach to purchases and repurchases through cooperation with selected partners to leverage insights in purchase behavior.

PURPOSE OF THE ROLE

The Leader Digital Marketing & E-commerce is leading the end-to-end digital team. Responsibilities include developing digital marketing strategy and structures for the Omega Pharma brands, growing current online direct-to-consumer sales and developing the mid-to-long term business with leading e-commerce players. The latter is achieved by acting as a hands-on digital strategy consultant for internal departments and e-commerce retailers, discussing their online strategy and challenges, providing ideas, solutions and experiments to test new ways to increase online sales.

TAKING OTC ONLINE

OTC is a unique type of consumer goods. In comparison to most FMCG brands, products have a longer shelf-life, the portfolio is far more diverse in order to meet customer needs and shoppers have a higher demand for information.

This makes OTC ideal for the online channel. Consumers do extensive research on the web before purchasing. Only 20% of brand-selections within this category are made at the point-of-sale, compared to 70% in general.

Influencing consumer decisions has become a science within FMCG, and Omega Pharma is the first OTC company contributing to it. Driving the rapidly growing online OTC business will be a playground for a pro-active entrepreneurial Leader Digital Marketing & E-commerce.

REQUIREMENTS AND CAREER PROSPECTS

We would like candidates to be overqualified for the role, because if they succeed (and we intend they do) the role will grow very quickly and they need to keep up. Candidates need a lot of energy and know-how to achieve tangible results, so a background in online Category Management or Consulting would be ideal for this completely new role. In 5 years’ time, a significant part of the Omega Pharma’s brands and sales are expected to be online, and the Leader digital marketing and e-commerce will be a crucial driver in this development. Both within and outside the business, this will be regarded as no mean feat, setting candidates up for a stellar career in consumer goods or online.


Inschrijven voor de vacature mailing