Media Markt

 
  • Media Markt

    Media Markt is vandaag de dag één van de drie grootste non-food retailers in Europa met bijna 1.000 winkels in 15 landen. Vroeger – eind jaren ’70 – was dat ondenkbaar. Want toen was het niet mogelijk om een wasmachine, koelkast, strijkijzer, radio én TV bij één winkel te kopen. In 1979 wisten de vier Media Markt pioneers dat er grote schaalvoordelen te halen waren bij het realiseren van één grote winkel voor allerlei soorten elektronica van verschillende merken. Ze openden de eerste winkel in München, Duitsland. Het idee: een grote winkel, met een breed aanbod van merkartikelen, voor de laagste prijs en aan de man gebracht middels opvallende reclame. Het was een doorslaand succes. In 1993 werd concurrent Saturn overgenomen en werd de Media-Saturn Holding opgericht. In 2015 was de totale jaaromzet 22 miljard euro en werkten er 65.000 mensen. Sinds 1996 is METRO Group de eigenaar van Media-Saturn Holding.

  • Innovatieve onderneming

    Media Markt heeft het vanaf begin af aan anders aangepakt. Sterker nog: pionieren ligt aan de basis van het succes. Ook op het gebied van de bedrijfscultuur en het business-model hebben ze het totaal anders aangepakt. Store Managers van de Media Markt anno 1979 kregen meer verantwoordelijkheid dan gebruikelijk was voor een franchise-onderneming. Ze mochten zelf hun prijzen bepalen, het assortiment samenstellen en beslissen wanneer ze wel of niet opengingen. Met de groei van het bedrijf, een stijgende naamsbekendheid en de opkomst van online, zijn een aantal van deze vrijheden weggenomen. Desalniettemin zijn Store Managers nog steeds mede-eigenaar van hun winkel, bepalen zelf de winkelindeling en sluiten zelf hun inkoopcontracten. Die vrijheid en ruimte tot ondernemerschap geldt niet alleen voor de winkelmanagers, maar loopt door tot op het hoofdkantoor in allerlei verschillende disciplines.

  • De man van de Media Markt

Vacatures bij

Media Markt

vervulde vacatures


vervulde vacatures

Media Markt Business Intelligence vacature
Rotterdam Minimaal 10 jaar ervaring

Je hoeft niet zoals de ‘Man van de Media Markt‘ te blijven slapen in een van de filialen van de Media Markt om alle ins en outs van het bedrijf te achterhalen. De Business Intelligence Manager werkt op het hoofdkantoor in Rotterdam en brengt vanuit daar een focus aan op data-driven retail excellence. Met het opstarten van de nieuwe Business Intelligence afdeling en het opbouwen van een team voorziet deze persoon verschillende Directors en Managers van actionable insights.

Media Markt in Nederland

Media Markt is een van oorsprong Duits bedrijf, opgericht in 1979 door vier pioniers. Media Markt heeft naast de webshop 50 winkels in Nederland nog eens 1.000 in 15 andere landen. In 1999 opende Media Markt de eerste Nederlandse vestiging in Rotterdam. Een tijd lang was hier ook het Nederlandse hoofdkantoor gevestigd. Vanwege groei en uitbreiding zijn de 350 werknemers in de zomer van 2016 verhuisd naar een inspirerende werkplek van 7.000 vierkante meter op de 35e tot de 40e etage van De Rotterdam, het iconische gebouw ontworpen door Rem Koolhaas, met uitzicht op de Erasmusbrug.

“De nuchtere Rotterdamse werkmentaliteit zit inmiddels diep geworteld in onze organisatie. Net als het besef dat je met een ondernemende instelling veel kunt bereiken. We zijn blij dat we de komende jaren kunnen werken vanuit een inspirerend gebouw in een prachtige stad. En dat uitzicht hè…” – Rob Janssen, CFO bij de Media Markt

Retail Insights Excellence

Het zal niemand verbazen dat bij een gründlich opgezet bedrijf zoals Media Markt een schat aan data beschikbaar is. Elke transactie, op elk moment, waar dan ook gedaan in de afgelopen twintig jaar, is boven water te krijgen. Een rijke bron aan informatie waarvan de waarde onvoldoende gekapitaliseerd wordt. Daarom heeft het internationale hoofdkantoor in Duitsland een BI Competence Center geopend. Het is de basis van de datagedreven organisatie die Media Markt wil worden. Niet onterecht, want uit gesprekken met de business blijkt dat er behoefte is aan veel verschillende soorten inzichten waarmee de bedrijfsvoering verder geoptimaliseerd kan worden.

“De BI Manager legt de basis voor een datagedreven Media Markt in Europa waarvan de impact op de financiële resultaten enorm zal zijn.” – Rob Janssen, CFO bij Media Markt

Vacature: Business Intelligence Manager

Nederland is vaak het eerste land waar een nieuw idee geïntroduceerd – en bij succes – uitgerold wordt. Zo ook op het gebied van data en retail excellence. De BI Manager is daarin een key player. Een voortrekker. De BI Manager start het BI Centre of Retail Excellence in Rotterdam en bouwt een volledig Retail Insights Excellence team op, bestaande uit minimaal zes ambitieuze (senior) professionals. Deze persoon neemt de leiding in het uitzoeken en implementeren van de juiste software en data/IT-infrastructuur, achterhaalt wat de behoeften zijn op het gebied van insights en deelt best practices, business cases en modellen met het BI Competence Center in Duitsland. Tegelijkertijd is deze Manager een bruggenbouwer: wat zijn de behoeften op het gebied van BI elders in Europa? Hoewel het eerste jaar de focus met name op Nederland ligt, zal de BI Manager ervoor zorgen dat ook binnen de andere landenorganisaties de nieuwe data-gedreven manier van werken geïmplementeerd wordt.

Het doel van de nieuwe afdeling van de BI Manager is het optimaliseren van de marges op producten en daarmee het vergroten van de omzet en de winst van Media Markt Nederland. De sparringpartners van de BI Manager bestaan onder andere uit de Director Online/E-commerce, de Director Marketing, de Director Buying en de Director Finance. Dat betekent logischerwijs dat de BI Manager cross-functioneel bezig is. Hij/zij werkt bijvoorbeeld aan het realiseren van de hoogste ROI op marketing en de beste consumenten segmentatie op basis van eerder vertoond aankoopgedrag – waardoor Media Markt steeds meer customer-centric kan opereren.

Dit is een ideale positie voor iemand die eerder een BI afdeling heeft opgezet, gewend is aan de snelheid van retail en/of FMCG en werkervaring heeft in een omni-channel omgeving. Deze persoon is extreem analytisch en ziet in bergen data gelijk waar mogelijk kansen liggen voor meer groei. Tegelijkertijd is het iemand die aan de slag wil, ideeën van de tekentafel afhaalt en implementeert in de organisatie. Een sterk leider die overtuigend is en de handen uit de mouwen wil steken. Er moet per slot van rekening nog een hele afdeling opgebouwd worden.


Inschrijven voor de vacature mailing