JACOBS DOUWE EGBERTS

 
 • JACOBS DOUWE EGBERTS

  Johan Jacobs en Egbert Douwes wisten niet waar de reis hen zou brengen, ze hadden alleen de visie dat iedereen de koffie verdient waar hij of zij van houdt. En aan die visie is JDE vandaag de dag nog steeds trouw. Heel concreet: wereldwijd komt dat neer op 5000 kopjes lekkere koffie per seconde. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en heeft een nauwe band met de Nederlandse organisatie. Dat zie je terug in doorgroeimogelijkheden en het feit dat pilots en innovaties vaak het eerst in Nederland worden gelanceerd.

 • Internationale marktpositie

  Met merken zoals Douwe Egberts, Pickwick, Tassimo, Jacobs, Moccona, Senseo, L’OR en Kenco is JDE het grootste pure-play koffiebedrijf ter wereld. In 2012 werd D.E Master Blenders 1753 afgesplitst van Sara Lee en ging het naar de Amsterdamse beurs. Binnen een jaar werd het van de beurs gehaald door een groep investeerders onder leiding van het Duitse JAB. Zij kregen dit jaar de fusie met de koffietak van Mondelēz International rond. Na de veranderingen van de laatste jaren breekt er nu een tijd van consolidatie en opbouw aan voor JACOBS DOUWE EGBERTS. De ambitie is om de grootste koffieleverancier ter wereld te worden.

 • Werken bij JDE

Vacatures bij

JACOBS DOUWE EGBERTS

actuele vacatures

vervulde vacatures

De kijk van John Brands op JACOBS DOUWE EGBERTS

 • John Brands JDE general manager retail bij Jacobs Douwe Egberts (JDE)

  John Brands

  General Manager Retail bij JDE

  Utrecht, 22-01-2016 | Een van de beste beslissingen die John Brands in z'n carrière heeft gemaakt, is af en toe te switchen van discipline. Want als je een commerciële carrière wilt moet je niet binnen marketing of sales blijven zitten, maar in beide domeinen ervaring op doen. Voor hij General Manager bij JDE werd, werkte hij zelf bij Procter&Gamble, The Boston Consulting Group en Coca-Cola Enterprises. Lees meer

 • John Brands JDE general manager retail bij Jacobs Douwe Egberts (JDE)

  John Brands

  General Manager Retail bij JDE

  John Brands is sinds september 2015 General Manager Retail bij JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) in Utrecht. Janko Klaeijsen (Founding Partner Top of Minds) ging met hem in gesprek over zijn carrière en zijn ambities met JDE. Wat die ambitie is? Zorgen dat iedereen de koffie kan drinken die hij of zij lekker vindt en wereldwijd de grootste koffiespeler worden.

  Werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven, hoe dat zo?

  Ik ben opgegroeid in een Brabants dorp en was de eerste van de familie die ging studeren, dus ik wilde wel een ‘echte studie’ doen. Het was een geweldige tijd, maar dat kwam net zo goed door nevenactiviteiten zoals het organiseren van de Europese Week, als door de studie zelf. En dat paste wel bij de filosofie van Procter & Gamble (P&G): het maakt niet uit wat je gestudeerd hebt, vooruitgang ‘wordt nooit geboekt door standaardmensen’ - dat was toen hun slogan. Dus eigenlijk ben ik per toeval in FMCG terecht gekomen.

  Je hebt ook ruim een jaar bij The Boston Consulting Group gewerkt.

  Ja, in 2000 zette ik in het kader van ‘de nieuwe economie’ de stap van producten naar diensten. Alleen bleek strategieconsulting minder goed bij me te passen dan ik gedacht had. Ik zoek niet alleen verdieping, maar ook verbreding. Teams bouwen en de organisatie iedere dag een beetje beter maken.

  Hoe was het om terug te keren bij P&G?

  Eerst ben ik weer ingestroomd bij Sales, waar ik Sales Director werd. Op dat moment ontstond er in zekere zin rust in mijn hoofd, omdat de job zwaar genoeg was om niet bezig te zijn met mijn volgende stap. Ik richtte me volledig op het goed inrichten van de organisatie. Maar na een paar jaar heb ik gelukkig de overstap naar Marketing gemaakt. Dat is een hele belangrijke stap geweest voor mijn ontwikkeling; het heeft me ontzettend verbreed.

  Hoe kwam je bij Coca-Cola Enterprises terecht?

  Eigenlijk zou ik voor P&G naar Genève gaan, maar mijn gezin woonde vanwege de adoptie van mijn jongste in Kenia, en de adoptie liep uit. Sowieso zou mijn vrouw nog moeten terugkeren naar Nederland om de papieren in orde te krijgen, dus dan zou die split family situatie nog langer duren. De kans bij Coca-Cola Enterprises kwam dus op een mooi moment, zonder dat ik op zoek was. Ik heb P&G met pijn in het hart verlaten, maar heb ook bij Coca-Cola Enterprises een geweldige tijd gehad.

  Je bent sinds september GM Retail bij JDE. Wat voeg jij toe aan JDE?

  De nieuwe eigenaren van JDE willen iets neerzetten dat op lange termijn succesvol is, het gaat hier niet alleen maar om volgend kwartaal. Ons Management Team is bezig hier een high-performing organisatie van te maken en zoekt mensen erop uit dat ze bijdragen aan duurzame groei. En daar herken ik me wel in: ik bouw graag aan een goed team – daarom ben ik bijvoorbeeld heel blij dat Mariken Kimmels-Mares hier Marketing Director wordt. Ik hoef dan alleen te faciliteren dat onze mensen hun werk kunnen doen, en dan gaat de business min of meer vanzelf lopen. En wanneer de zaken goed gaan, dan komt het met je eigen carrière ook wel goed.

  Hoe zie jij de ambitie van JDE?

  Dat iedereen de koffie kan drinken, die hij of zij lekker vindt. De zakelijke ambitie die daarbij hoort is wereldwijd de grootste speler in koffie worden. Daar werken we naartoe door eerst beter worden en daarna groter.

  werken bij jacobs douwe egberts

  Was het geen onverstandig moment om bij JDE aan te sluiten?

  Juist niet. Stel, je werkt binnen FMCG en wilt switchen. Je zoekt een intellectueel uitdagende functie, dus kom je waarschijnlijk in een groter bedrijf terecht, dan kom je hoogstwaarschijnlijk in een stabiele organisatie met enigszins uitgesleten paden. JDE bevindt zich met hele grote stappen in een transformatie van een grote partij in de kleine Nederlandse markt naar een wereldwijde speler. Hoe vaak maak je binnen FMCG mee dat je onderdeel kunt zijn van zo’n ontwikkeling? En vroeg in het proces maak je de grootste stappen mee. Voor mij is dat echt de belangrijkste reden geweest om over te stappen.

  Is Nederland meer dan een business unit binnen JDE?

  Voor sommige dingen is Nederland lead market. Onze koffie- en theemarkt is behoorlijk ontwikkeld en we zijn hier al heel groot. SENSEO is nog steeds het meest verkochte single-serve systeem van Nederland. De lokale uitdaging is om weer marktleider in innovatie te worden. Innovatief en snel. R&D zit hier op het terrein in Utrecht. En als je een goed idee hebt, dan zijn de lijnen kort.

  Hoe zie jij de samenwerking met het hoofdkantoor?

  We werken vanuit een structuur waar lokale organisaties relatief veel autonomie hebben en het hoofdkantoor klein blijft. Als er een sjabloon is, dan houd je je eraan. Denk bijvoorbeeld aan de architectuur van een internationaal merk als SENSEO. Maar er zijn niet zo gek veel sjablonen, dus de rest mag je zelf invullen. JDE geeft veel ruimte voor de lokale markten, dat is een bewuste keuze. FMCG varieert sterk van markt tot markt, en te veel centrale sturing leidt tot een suboptimale go-to-market speed en onnodige kosten.

  Wat is jouw advies voor commerciële talenten die in jouw voetstappen willen treden?

  Uiteindelijk wordt je marktwaarde bepaald door je vaardigheden. Dus zeker in het begin van je loopbaan moet je niet te veel kijken naar status en omzet, maar naar wat je er kunt leren. En af en toe switchen van discipline is heel gezond. Als je een commerciële carrière wilt, moet je niet binnen sales of marketing blijven zitten, maar in elk geval beide silo’s meemaken. En Trade Marketing is geen alternatief voor een van beide – wel een waardevolle toevoeging. Wanneer je eenmaal een gevarieerde set vaardigheden hebt, word je vanzelf ontdekt. Wie te snel kiest voor de grote lease-auto, loopt het risico dat hij veertig jaar lang hetzelfde kunstje blijft uitvoeren.

  Tekst: Deborah Klaassen

  Meer weten over werken bij JACOBS DOUWE EGBERST? Klik dan hier voor meer informatie.


actuele vacatures

Vacature E-commerce Manager Beans bij JDE
Utrecht Minimaal 7 jaar ervaring

JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) wil zijn waar de consument is: online. Hoewel koffie en thee nog veel worden verkocht in fysieke winkels, ligt er ook veel groeipotentieel online. JDE verkoopt hun koffie en thee via online retailers en direct aan de consument via eigen webshops. Die directe verkoop wordt vanuit het JDE hoofdkantoor aangestuurd door de Global Commercial Manager DTC. Hij/zij ontwikkelt de slimste online campagnes en krijgt iedereen mee in de digitale transitie.

Koffie verkopen anno 2017

De toekomst van FMCG ligt online. Dat geldt ook voor eeuwenoude producten zoals koffie en thee. Toch zijn er slechts een handjevol succesverhalen van fabrikanten die hun producten direct verkopen aan de consument (Direct to Consumer, DTC). Mogelijke kanaalconflicten en flinke investeringen in logistiek houden fabrikanten onder de vleugels van de gevestigde e-tailers en/of pure-players. Zonde, vinden ook de experts op het gebied van digitale transities, want de marges binnen DTC liggen hoger en het levert waardevolle inzichten op over de eindgebruiker.

JDE houdt wel van een uitdaging en loopt voorop op het gebied van DTC. De koffie van Tassimo (cups) en L’OR (cups) worden in heel Europa verkocht via eigen webshops. Om de groei verder op te schalen weten ze bij JDE dat het van belang is in te zetten op klantbeleving en inspiratie. Ook een ijzersterke UX en een snelle, flexibele levering zonder extra kosten zijn cruciaal.

Global E-commerce Team

In 2014 werden de koffietak van Mondelēz en DE Master Blenders (onder leiding van de investeringsmaatschappij JAB) samengevoegd. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam JDE en vestigde het hoofdkantoor aan de Piet Heinkade in Amsterdam. De organisatie heeft de afgelopen jaren een behoorlijke transitie doorgemaakt. Ze zijn from scratch begonnen met de opbouw: nieuwe systemen, functies, werknemers, processen en manieren van werken. JDE wil de grootste worden in koffie wereldwijd, en heeft de organisatie daarop ingericht. De professionals op het hoofdkantoor ontwikkelen de internationale langetermijnstrategieën en hebben intensief contact met de lokale organisaties om hen betrokken te houden, te verbinden met de landen, best practices te verzamelen en te delen.

De afdeling DTC is onderdeel van JDE Global en opereert dichtbij de Raad van Bestuur. Er is bewust gekozen dit centraal te organiseren om de snelheid te waarborgen en optimaal gebruik te maken van schaalvoordelen. De Global Commercial Manager DTC (hierna: Global Commercial Manager) is verantwoordelijk voor de commerciële resultaten van DTC en stuurt het DTC Marketing & Sales team aan. Deze persoon zal worden ingewerkt door gespecialiseerde Consultants van SparkOptimus en rapporteert aan de Global E-commerce Managing Director. Een ideale start voor een carrière in e-commerce.

Vacature: Global Commercial Manager

Het doel van de Global Commercial Manager is simpel: zeer substantiële omzetgroei realiseren. De Global Commercial Manager is P&L verantwoordelijk en dus gefocust op het commerciële succes van alle webshops. Deze persoon is verantwoordelijk voor alle middelen om dat doel te bereiken: performance marketing, pricing, promotions en CRM. Tegelijkertijd zal hij/zij de synergie opzoeken met de lokale marketing en sales professionals en hen aanhaken bij de international digitale transitie waar JDE doorheen gaat.

Een voorbeeld: idealiter verwijzen tags of call-to-actions (CTA) in commercials naar de webshops van JDE. Budgetten worden dan zo effectief mogelijk benut, marges zijn hoger als de consument tot aankoop overgaat en de communicatie blijft eenduidig. Dat is de ideale wereld. In de praktijk hebben de lokale JDE organisaties diep gewortelde relaties met hun klanten, de DTC verkoop kan leiden tot mogelijke kanaalconflicten. De Global Commercial Manager laveert zich door dit soort situaties en gebruikt zijn/haar diepgaande expertise en bewustzijn van de (politieke) dynamieken in een multinational om te komen tot win-win situaties. De Global Commercial Manager maakt DTC tot een internationaal succes, bouwt de business-case verder uit en zorgt dat de hele organisatie onderdeel is van deze digitale transitie.

Online marketing en sales

Om te kunnen slagen moeten zowel de webshops als de klantbeleving ronduit fenomenaal zijn, want de concurrentie is moordend. De Global Commercial Manager stuurt een team aan van zes online specialisten (o.a. performance marketeers, pricing & promo en CRM) en externe marketing bureaus om de traffic en conversie continu te verbeteren. Denk aan: slimme (e-mail) campagnes, analyseren en targeten van de meest waardevolle doelgroepen, partnerships en promoties.

Daarnaast werkt de Global Commercial Manager intensief samen met de Manager Operations die onder andere het content team, fulfilment en customer service aanstuurt. Want de perfecte webshop stopt niet bij het online winkelmandje: de Global Commercial Manager gaat door tot in de keuken en zorgt dat de mensen weer terugkomen om nieuwe bestellingen te doen.

De ideale kandidaat

JDE is ambitieus en verdere groei (inclusief in-sourcing) van het team staat op de agenda. De Global Commercial Manager is een ervaren (change) manager, in staat het team verder uit te bouwen en heeft idealiter een track-record op het gebied van new business development. Hij/zij weet zich gemakkelijk staande te houden in complexe organisaties. Excellente communicatie skills en goed stakeholder management zijn dan ook absolute musts in deze functie. De Global Commercial Manager is een analytisch en data-gedreven persoon, maar wel iemand die ook beslissingen durft te nemen wanneer de data nog niet compleet zijn. Ervaring met e-commerce is een pre, maar geen voorwaarde.

“At JDE we believe online coffee has great potential and we are committed to be a leading player. DTC has the mandate and resources from the Executive Committee to make this happen across the globe.” – Kenneth Timmermans, Global Head of Sales

Voor meer informatie over deze vacature, neem contact op met Janko Klaeijsen (Partner Top of Minds).

Interview met general manager jde John Brands


vervulde vacatures

vacature JDE douwe egberts sales manager albert heijn en e-commerce
Utrecht Minimaal 8 jaar ervaring

JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) heeft sterke relaties met alle Nederlandse retailers. Recent is JDE daarvoor bekroond met de Industributie-prijs 2016: ze zijn de beste leverancier in de categorie kruidenierswaren. John Brands (General Manager JDE Retail): “We draaien in de top mee als het gaat om kennis en vaardigheden. De Industributie-trofee is een mooie bevestiging dat we op de juiste weg zitten. Daar zijn we hartstikke blij mee.”

JACOBS DOUWE EGBERTS en Albert Heijn

De eerste Albert Heijn opende in 1887. Wat Albert Heijn vanaf het begin af aan in het assortiment had? Koffie. JDE is uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van Albert Heijn en Albert Heijn tot de grootste supermarktketen van Nederland. Het koffie- en theeschap van de Albert Heijn wordt niet door veel klanten voorbij gelopen. Recent (april 2016) is het schap zelfs uitgebreid. En niet zonder reden, want 74% van de (jong)volwassen Nederlanders drinkt koffie. Een grote doelgroep dus die veel producenten trekt waardoor de concurrentie in deze markt pittig is. Zowel binnen A-merken (voor JDE zijn dat onder andere DE, Senseo, L’Or en Pickwick) als binnen private label. JDE focust zich op het verder verdiepen van de relatie met Albert Heijn en streeft ernaar om overal te zijn waar de consument is, online speelt daarin een steeds belangrijkere rol.

Om waardegroei te realiseren komt de Sales Manager Albert Heijn met een strategie gericht op een diepere samenwerking en innovaties.

Groei door samenwerking

JDE is marktleider voor koffie en thee en actief in meerdere categorieën: single-serve (Senseo pads en L’Or cups), multi-serve (filterkoffie), koffiebonen en thee. Dit zijn uitdagende categorieën, waarin groei moet komen uit een intensieve samenwerking met de retailer. De Sales Manager weet op een ondernemende manier de business bij Albert Heijn uit te bouwen door in te spelen op ontwikkelingen binnen de categorieën en slim in te spelen op trends.

Het opzoeken van samenwerkingen op basis van gezamenlijke belangen – met de klant, andere afdelingen (marketing, shopper marketing, supply chain en finance) en externe partners – staat hoog op de commerciële agenda en de Sales Manager heeft daar een stuwende rol in. Deze persoon denkt mee over de mogelijkheden en pluist voorstellen tot op de bodem uit zodat hij/zij goed voorbereid bij de klant zit en met groene cijfers bij JDE terugkomt.

Online: bewegen naar de toekomst

In het team van de Sales Manager werkt ook een Key Account Manager Online. Samen bepalen zij de online verkoopstrategie via onder andere retailer.nl (bijvoorbeeld ah.nl of jumbo.nl), bol.com en pure players zoals koffievoordeel.nl. Online is de toekomst, ook voor een eeuwenoud product als koffie en thee. Dat het kan is al bewezen (een van JDE’s grootste concurrenten verkoopt hun koffie voornamelijk online), de kans is om een strategie te ontwikkelen en te implementeren die past bij de merkkracht van JDE en in nauwe samenwerking met de retailers.

Een tipje van de sluier dat aantoont hoeveel potentieel er ligt: veel kleine bedrijven bestellen hun boodschappen al via AH.nl (B2B). Koffie is een essentieel onderdeel van die bedrijfsboodschappen, wat een mooie window of opportunity schept voor JDE om die doelgroep online te bedienen.

“We willen de samenwerking met onder andere Albert Heijn sterk verbeteren waar het gaat om e-commerce” – John Brands, General Manager JDE Retail

Team

Joost Lebens (Sales Director) rapporteert direct aan John Brands. Lebens heeft vijf direct reports: drie Sales Managers voor de grote retail-accounts Albert Heijn, Jumbo en Superunie en één Field Sales Manager. De Sales Manager voor Albert Heijn stuurt één Account Manager aan, één Sales Assistent en één Senior Account Manager Online. Deze persoon is lid van het Sales-MT.


vacature JDE douwe egberts sales manager albert heijn en e-commerce
Utrecht Minimaal 6 jaar ervaring

Werken bij JACOBS DOUWE EGBERTS

Na een carrière bij BCG, Procter & Gamble en Coca-Cola Enterprises begon John Brands in 2015 als General Manager Retail bij JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE). “Mijn prioriteiten zijn een sterk team neerzetten en samen met klanten solide plannen voor de toekomst ontwikkelen. Ik stimuleer mijn team om zelf initiatieven te nemen om de Nederlandse markt zo goed mogelijk te bedienen” (lees het hele interview).

Sinds het aantreden van John, zijn er meerdere wijzigingen doorgevoerd bij JDE Retail, de verplaatsing van Trade Marketing (6 FTE) naar de marketingafdeling is er één van. De marketingafdeling wordt sinds twee maanden aangestuurd door Marketing Director Mariken Kimmels-Mares.

Trade Marketing

De afdeling Trade Marketing is ingedeeld per klant. Grote retailers als Albert Heijn, Jumbo en Superunie werken intensief samen met hun toegewijde category marketing specialist bij JDE om de vijf segmenten van de koffiecategorie (filter, bonen, pads, capsules, en oploskoffie) te laten groeien. Dankzij deze hechte samenwerking won JDE in 2016 de Indistributie-award voor beste handelspartner in de categorie kruidenierswaren. Binnen dit team is JDE op zoek naar een ervaring Senior Category Marketeer.

Senior Category Manager

De Senior Category Manager is objectief sparringpartner voor de category managers bij Albert Heijn. Binnen JDE heeft de Senior Category Manager een proactieve rol in het ontwikkelen van een omnichannel visie en strategie voor één of meer segmenten binnen de koffiecategorie. De grootste groeikansen liggen online. De SCM is samen met een consultancy bureau in de lead voor het kapitaliseren hiervan.

Koffiecategorie bij Albert Heijn

Als preferred partner van Albert Heijn helpt JDE om de gehele categorie te laten groeien. De Trade Marketing afdeling van JDE is dan ook nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de schapvisie achter de schapmutatie die in week 7 van dit jaar zal worden uitgerold. De SCM heeft in dergelijke trajecten een dubbele rol: visionair en projectleider. Klantcontact is dus zeer belangrijk, maar de SCM blijft objectief, dus zal nooit op de stoel van de accountmanager zitten. Presentaties en werksessies met de retailer organiseert de SCM in het state-of-the-art Shopper Innovation Centre van JDE, waar schapindelingen kunnen worden getest. Daarbij kan de SCM rekenen op ondersteuning vanuit Field Sales.

Type werkzaamheden

Het zwaartepunt ligt bij categoriedenken op strategisch niveau, en vertaalt deze naar een tailor-made advies voor Albert Heijn. De SCM is ook hands-on betrokken bij innovaties lanceren, activaties doorvertalen en POS ontwikkelen. Er is veel data beschikbaar, evenals ruim budget om verder shopperonderzoek uit te laten voeren. De SCM besteedt het data-crunchen uit aan een specialist, maar blijft zelf verantwoordelijk voor het trekken van de juiste conclusies. De SCM werkt zelfstandig en rapporteert aan de Trade Marketing Manager Sabine Tolenaars.

Kandidaatsprofiel

De relatie met Albert Heijn is de basis waarop de SCM gaat bouwen, dus communicatievaardigheden, gunfactor en overtuigingskracht zijn cruciaal. De ideale kandidaat heeft minimaal zes jaar relevante ervaring binnen FMCG/Retail.


JDE vacature voor Sales National Account Manager
Utrecht Minimaal 4 jaar ervaring

Werken bij JDE: klaar voor de toekomst

Na de veranderingen die de organisatie de laatste jaren heeft doorgemaakt breekt er nu een tijd van consolidatie en opbouw aan voor JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE). De Brand Manager (BM) Instants & Iced Coffee gaat een business opbouwen. De focus ligt op innovatie en het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Voor dubbele groeicijfers draait deze BM de hand niet om.

De categorieën oploskoffie en iced coffee

Sinds de fusie in 2015 is oploskoffie een van de grootste bedrijfstakken van JDE. De organisatie beschikt op dit gebied over indrukwekkende R&D faciliteiten en de internationale schaalgrootte en innovaties zijn ongeëvenaard. Voor het Nederlandse portfolio liggen hier grote kansen: een derde van de Nederlandse huishoudens gebruikt oploskoffie, veelal naast andere zetmethoden. Daardoor is de gebruiksfrequentie vooralsnog relatief laag. Daarnaast is de categorie iced coffee interessant wegens de aantrekkingskracht op jongeren als vervanger van softdrinks.

Type werkzaamheden

De BM Instants & Iced Coffee is verantwoordelijk voor uitvoer van een aggressief plan voor 2016, en zal voor 2017 een evenzo ambitieus plan ontwikkelen. Innovatie speelt hierin een centrale rol. De BM rapporteert aan de Marketing Manager Multi-Serve Floor Hesselmans. Omdat de potentie van deze categorieën binnen de Nederlandse markt zo groot is, staan deze hoog op de strategische agenda. Successen worden dus snel door het hoofdkantoor opgemerkt, wat toekomstige doorgroeimogelijkheden bevordert.

Kandidaatsprofiel

Een marketeer met FMCG ervaring krijgt de kans iets opvallends neer te zetten. Een academische opleiding, strategische vaardigheden, overtuigingskracht (ook richting het hoofdkantoor) en een can-do-mentaliteit zijn daarbij cruciaal.


Vacature E-commerce Manager Beans bij JDE
Utrecht Minimaal 6 jaar ervaring

Werken als Senior Brand Manager Beans

Na de veranderingen die de organisatie de laatste jaren heeft doorgemaakt breekt er nu een tijd van consolidatie en opbouw aan voor JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE). De Senior Brand Manager (SBM) Beans neemt het voortouw in de ontwikkeling van de strategie voor de categorie koffiebonen in Nederland. JDE heeft hier twee uitdagingen: marktaandeel vergroten en waardecreatie.

De marketingafdeling bij JDE

Onder leiding van de nieuwe Marketing Director Mariken Kimmels-Mares wordt een ijzersterk, fact-based marketingteam opgebouwd. Er zijn op dit moment meerdere brandmanagementvacatures, ieder met eigen uitdagingen. De overkoepelende missie: dat consumenten vanzelfsprekend de merken van JDE kiezen. Daarom voert JDE een continue above-the-line-strategie en bouwen de marketeers sterke merken die zich over meerdere koffiecategorieen bewegen.

De categorie koffiebonen

Internationaal gezien loopt Nederland qua marktaandeel voorop met bonenkoffie: 13% van de huishoudens koopt koffiebonen, en dat aantal stijgt hard. Uit marktonderzoek blijkt dat mensen die eenmaal kiezen voor bonen nooit meer anders willen. Het is het eindstation van hun koffiezoektocht. De SBM Beans verleidt deze trouwe doelgroep voortdurend kwaliteitsbonen van de merken L’OR en Douwe Egberts te kopen.

Het merk Douwe Egberts

Douwe Egberts is een Nederlands merk. Dat geeft de Nederlandse organisatie genoeg autonomie in het ontwikkelen van strategie, portfolio en communicatie van de categorie bonen vanuit het merk Douwe Egberts.

Type werkzaamheden

De SBM Beans is betrokken bij het hele marketingtraject – van het opstellen van smaakprofielen tot aan de activatie in samenwerking met retailers – met als doel harder te groeien dan de double digit groeiende markt. Het strategische belang van deze categorie brengt exposure richting het hoofdkantoor mee. Dit is dan ook een waardevolle investering in een commerciële carrière. De SBM Beans rapporteert aan de Marketing Manager Multi-Serve Floor Hesselmans.

Kandidaatsprofiel

Achtergronden kunnen uiteenlopen van FMCG tot consulting, maar ervaring met marketing is een must. Het belangrijkste zijn drive, analytische en conceptuele skills en een zelfstandige, resultaatgerichte en energieke werkwijze.


Sales Director aan het werk JDE
Utrecht Minimaal 10 jaar ervaring

Werken bij JDE: klaar voor de toekomst

Na de veranderingen die de organisatie de laatste jaren heeft doorgemaakt breekt er nu een tijd van consolidatie en opbouw aan voor JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE). Om de commerciële  afdeling van de Retail organisatie klaar te stomen voor de toekomst is er een vacature voor een ambitieuze Sales Director op topniveau. De prioriteiten zijn een sterk team neerzetten en samen met de retailer beter in te spelen op consumententrends en het gedrag van de shopper. Dat zal zich in en rond de winkel manifesteren, maar ook in waarde-creërende productinnovaties.

Multidisciplinaire samenwerking met retailers

Retailers werken graag samen met marktleider en category captain JDE aan de ontwikkeling van de categorie warme dranken. John Brands: “We kunnen hier verdieping aan geven door proactiever in te spelen op de behoeften van retailers. Retailers moeten optimaal gebruik maken van alle expertise die JDE in huis heeft. Daarom is de Sales Director de drijvende kracht achter de interdisciplinaire samenwerking met Marketing, Finance, Supply Chain, de internationale R&D faciliteiten en het Shopper Innovation Centre.”

Commercieel leiderschap

De Sales Director geeft leiding aan twee Commercieel Managers, Field Sales, Revenue Management en E-commerce. Het opbouwen van de commerciële capabilites heeft de hoogste prioriteit, zodat dat JDE binnen afzienbare tijd het meest prestigieuze commerciële traineeship van Nederland aanbiedt.

Profiel

Een echte leider die de organisatie meeneemt in ontwikkelingen en enthousiasmeert voor nieuwe werkwijzen. Commercieel onderlegd en strategisch sterk. Heeft ervaring met Retail en FMCG, en de ambitie om door te groeien.


Werken bij JDE als Senior Brand Manager Capsules
Utrecht Minimaal 6 jaar ervaring

Senior Brand Manager Capsules

Bij de krant om ‘s ochtends lekker wakker te worden, de extra kick vlak voor een belangrijke meeting of gezellig op een terras in de zon – de koffie van JACOBS DOUWE EGBERTS voegt iedere dag aroma toe aan het leven van miljoenen mensen. De Senior Brand Manager laat nog meer mensen genieten door de capsules-categorie te veroveren met het merk L’OR.

De capsules categorie

JDE is marktleider voor koffie in Nederland: bij filterkoffie denkt iedereen aan Douwe Egberts en bij pads aan Senseo. Een van de hardst groeiende categorieën is capsules – de categorie bij uitstek waar JDE marktaandeel kan winnen. Nederlanders drinken gemiddeld drie kopjes koffie per dag en variëren steeds meer tussen verschillende smaken, soorten en zetmethodes. De transformatie van routine naar destination categorie zorgt voor een zichtbare stijging in de verkoop van zowel koffiebonen als single-serve capsules.

Werkwijze

De Marketing afdeling streeft naar één doel: dat shoppers het vanzelfsprekend vinden om voor de merken van JDE te kiezen. Om dat te bereiken wordt een continue above-the-line strategie gevoerd. Dit betekent dat merken zich door meerdere categorieën moeten bewegen. Neem bijvoorbeeld Douwe Egberts, verkrijgbaar als filterkoffie én capsules. De Senior Brand Manager Capsules rapporteert aan de Marketing Manager Single Serve Kay Baas-Schreuder, die ook P&L verantwoordelijk is voor het merk L’OR.

Kandidaatsprofiel

De fact-based aanpak van het nieuwe JDE vereist sterk analytisch, cijfermatig en conceptueel vermogen. Kandidaten staan stevig in hun schoenen en hebben minimaal zes jaar marketingervaring binnen FMCG, veel energie en daadkracht.


Werken bij JDE
Utrecht Minimaal 5 jaar ervaring

National Account Manager Retail

Om in het kopje van de shopper terecht te komen moeten de merken van JACOBS DOUWE EGBERTS (JDE) goed vertegenwoordigd zijn in de supermarkt. De National Account Manager Retail bouwt aan de zichtbaarheid en groei van JDE merken in de schappen van Superunie-leden door in te spelen op trends. De retailer werkt graag samen met de marktleider en category captain JDE aan de ontwikkeling van de categorie warme dranken.

Innovatie op de Nederlandse markt

Het internationale hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam en heeft een nauwe band met de Nederlandse organisatie. Dat zie je terug in doorgroeimogelijkheden en het feit dat pilots en innovaties vaak het eerst in Nederland worden gelanceerd. De Nederlandse organisatie werkt verder nauw samen met alle grote retailers aan de korte en langetermijnstrategie voor de categorie warme dranken.

Categorieontwikkeling

De koffiecategorie transformeert van routine naar bestemmingscategorie en ziet een verschuiving van multi-serve naar single-serve producten zoals pads en capsules. Deze commerciële professional inspireert een Junior Account Manager. Op basis van formatkennis, shopperpsychologie en marktinzicht ontwikkelen ze samen met afdelingen zoals Shopper Marketing en Supply Chain een categorie-, distributie-, prijs- en promotiestrategie voor Superunie-leden. De National Account Manager onderhoudt een goede relatie met Superunie op meerdere niveaus, creëert draagvlak voor plannen en ontwikkelt met het hoofdkantoor kaders voor onderhandelingen met leden.

Profiel

Geen poldercultuur hier, maar ruimte voor actie, verantwoordelijkheid en crossfunctionele doorgroeimogelijkheden. De ideale kandidaat is analytisch genoeg om kansen in de markt te ontdekken en speelt daar proactief en resultaatgericht op in. Deinst niet terug voor pittige onderhandelingen en weet altijd win-win situaties te creëren. Sales ervaring – bij voorkeur binnen Food – is dan ook nodig. Kandidaten zijn academisch geschoold en blijven zich ontwikkelen.


Inschrijven voor de vacature mailing