JACOBS DOUWE EGBERTS Professional

 
 • JACOBS DOUWE EGBERTS Professional

  Johann Jacobs en Egbert Douwes wisten niet waar de reis hen zou brengen, ze hadden alleen de visie dat iedereen de koffie verdient waar hij of zij van houdt. En aan die missie is JDE vandaag de dag nog steeds trouw. Heel concreet: wereldwijd komt dat neer op 5000 kopjes lekkere koffie per seconde. JDE Professional is de out-of-home tak van het bedrijf. Ze leveren koffie en thee aan onder andere kantoren, cafés, restaurants, hotels, ziekenhuizen en theaters. Ook daar willen mensen graag lekkere koffie die past bij het moment.

 • Internationale marktpositie

  Met merken zoals Douwe Egberts, Pickwick, Tassimo, Laurentis, Piazza D’Oro, Senseo, L’OR en Kenco is JDE het grootste pure-play koffiebedrijf ter wereld. Het bedrijf heeft de laatste jaren een wervelende ontwikkeling doorgemaakt waar nu de vruchten van geplukt worden. In 2013 werd het bedrijf van de beurs gehaald door een groep investeerders onder leiding van het Duitse JAB. Zij kregen dit jaar de fusie met de koffietak van Mondelēz International rond en in december 2015 namen zij Keurig Green Mountain over. Zo is een gestroomlijnd, resultaatgericht en proactief bedrijf ontstaan met de potentie en ambitie om de grootste koffieleverancier ter wereld te worden.

 • Buiten de deur

  JDE Professional is veel meer een partner voor de klanten dan een gewone koffieleverancier door het brede portfolio aan producten en diensten. “De focus ligt op de wensen van de klant, zij zien het belang van koffie net zo goed als wij”, zegt Frans Saelman (General Manager JDE Professional). “Het gaat om het juiste concept dat precies invulling geeft aan de strategie voor medewerkers-, klant-, of gasttevredenheid.” Voorbeelden zijn: adviseren over een Coffee Kitchen, Promesso op kantoor of de samenwerking met HMSHost voor de opening van ’t Koffiehuis op Utrecht CS.

Vacatures bij

JACOBS DOUWE EGBERTS Professional

vervulde vacatures

De kijk van Frans Saelman op JACOBS DOUWE EGBERTS Professional

 • frans saelman gm bij jde professional

  Frans Saelman

  General Manager Benelux bij JDE Professional

  Utrecht, 21-01-2016 | Na een internationale carrière bij topmerken zoals Kellogg’s, Heinz en FrieslandCampina sloot Saelman zich aan bij de out-of-home organisatie van JACOBS DOUWE EGBERTS. Momenteel is hij daar werkzaam als General Manager Professional Benelux. Lees meer

 • frans saelman gm bij jde professional

  Frans Saelman

  General Manager Benelux bij JDE Professional

  Top of Minds sprak met Frans Saelman over zijn carrière en over de uitdagingen bij JDE Professional. Lees hier meer over werken bij JDE.

  Wat was je voor scholier?

  Ik heb geen glanzende schoolcarrière gehad. Ik begon met Atheneum, slaagde voor HAVO en ben toen HTS bedrijfskunde gaan doen in Enschede. Na twee jaar hielden mijn ‘sponsoren’ ermee op, want hoewel ik alles wist van de barcommissie had ik geen enkel antwoord op de tentamenvragen. Na de MEAO werd ik wakker. Op mijn tweede werkdag viel het kwartje. Ik zat bij de buitendienst van Ryam, als vertegenwoordiger van Snoopy en Anton Piek kalenders en agenda’s. Dat wilde ik niet de rest van mijn leven blijven doen! Dus toen ben ik weer thuis gaan wonen in Haaksbergen om m’n HBO af te maken.

  Hoe kwam je in levensmiddelen terecht?

  Overdag studeerde ik en ’s avonds werkte ik om m’n studie te bekostigen. Dat moest een baan in de buurt van Haaksbergen zijn, dus zo kwam ik bij Sperwer terecht – dat is tegenwoordig Plus. Ik was Assistent Hoofd In- en Verkoop en runde de dagelijkse operatie met betrekking tot de goederenstroom, dus de procesgang had geen geheimen voor me. En toen werd ik benaderd door een headhunter voor een rol bij Kellogg’s.

  Wat ging je doen bij Kellogs’s?

  Het merk Kellogg’s bestond al in Nederland, en het plan was om hier ook een eigen organisatie neer te zetten. Omdat ik de andere kant van de business goed kende kreeg ik de kans om als Field Sales Manager de buitendienst op te bouwen. Ik ben daarna National Accountmanager geworden en later in Oostenrijk aan de slag gegaan, waar ik Trade Marketing ben gaan doen. Kellogg’s bruiste van de pure start-up energie en ik heb er ongelooflijk veel geleerd.

  Waarom ging je door naar General Biscuits?

  Ik werd steeds meer de logistieke hoek in geduwd, maar daar had ik niet zo veel trek in. Ik ben toen terecht gekomen bij General Biscuits, waar ik een combinatie van Trade Marketing en Accountmanagement kon doen. Na een paar jaar werd me gevraagd of ik in Oostenrijk Sales Director wilde worden van een derde tak, maar ja, Oostenrijk had ik al gehad. Dus toen via mijn netwerk een kans bij Benckiser in Denemarken voorbij kwam, heb ik die met beide handen aangepakt.

  Hoe kwam je bij Heinz terecht?

  Ook weer via-via. Toen ik benaderd werd was mijn eerste vraag: wat zijn de ambities van Heinz? Want voor mij stond Heinz voor sandwichspread en ketchup, maar ik ben niet echt iemand die op de winkel gaat passen. We hebben er de integratie met de CSM levensmiddelendivisie opgezet: HAK, Honig, De Ruijter en Boukje. Ik kreeg heel veel ruimte en heb daar veel kunnen doen.

  Je netwerk heeft tot nu toe een sterke rol gespeeld.

  Absoluut, en dat blijft zo.

  Hoe plan jij je carrière?

  Ik ben niet met een soort meerjarenplan bezig, ik richt me op de baan waar ik voor gekozen heb. Elke baan heeft drie fases: ploegen, zaaien, oogsten. Dat is een normale cyclus. Pas in die derde fase lever je echt toegevoegde waarde, waardoor er ook weer andere dingen op je pad komen. En dan moet je weer kiezen.

  Maar er is wel een belangrijke rode draad, verandermanagement.

  Ja, op de een of andere manier kom ik steeds terecht in overnames, fusies en integraties. Blijkbaar trek ik dat aan. Na Heinz wilde ik iets heel anders. Ad interim heb ik nog een reorganisatie geleid voor Leaf in Denemarken, maar ondertussen was ik in gesprek met Royal Friesland Foods. Dat leek me wel wat: geen grote internationale overnames, maar werken vanuit een stabiele Nederlandse coöperatie. Maar wat gebeurt er? Tijdens mijn opzegtermijn bij Leaf wordt de fusie met Campina aangekondigd. Dan moet het blijkbaar zo zijn. Bij FrieslandCampina reisde ik veel, vanuit die rol zag ik dus vaak andere landen.

  En nu dus GM Professional bij JACOBS DOUWE EGBERTS. Wat trok je over de streep?

  Ik kende het merk als innovatief en vooruitstrevend: D.E zette de markt in beweging. Maar het bedrijf heeft moeilijke tijden gekend - Sara Lee was een niet al te succesvolle multinational met D.E als winstmaker, dus werd er ondergeïnvesteerd. Daar kwam verandering in door de beursgang. Bovendien was ik toe aan verandering - in plaats van steeds in het vliegtuig stappen om anderen te vertellen wat ze moesten doen, wilde ik zelf mijn handen wel weer eens vuil maken. En al helemaal met als opdracht: het sterke merk D.E naar een hoger platform brengen.

  En waarom Professional? Is Retail niet spannender?

  We zorgen samen met Retail voor een consistente merkbeleving. Dat is een belangrijk vertrekpunt. Professional kent één merkstrategie met meerdere segmentstrategieën daaronder. Want een horecaonderneming zoekt in koffie iets anders dan een ziekenhuis, en de behoefte van een grote bank is weer anders. Het gaat bij ons ook om niet-commerciële koffie die een bedrijf verstrekt aan gasten of medewerkers. Dit orgel heeft veel meer klavieren dan je in Retail tegenkomt.

  En hoe werkt dat dan, niet-commerciële koffie verkopen?

  Deze partners zoeken niet de goedkoopste boon, maar een concept dat precies invulling geeft aan hun visie voor medewerker-, klant- of gasttevredenheid. Want koffie heeft de kracht mensen te verbinden.

  Wat is de grooste uitdaging die er ligt?

  We hebben in Nederland 52.000 klanten. Die bedienen we met een team van 1.100 mensen. Professional draait om mensen. Het is mijn missie om hier een cultuur van trots, innovatie en vooruitgang neer te zetten. De organisatie bevindt zich in een veranderingstraject, en ik wil ervoor zorgen dat iedereen die ons merk vertegenwoordigt er vertrouwen in heeft. Want als je iets nieuws vast wilt pakken, moet je het oude los durven laten.

  Welke rol spelen kernwaarden als solidarity en accountability daarin?

  Ik geloof niet in individueel succes; succes bereiken - en vieren - we samen. Dat is solidarity. Dat neemt niet weg dat iedereen duidelijke verantwoordelijkheden heeft en de ruimte krijgt om ze ook daadwerkelijk te nemen. Die ruimte en erkenning die je krijgt noemen wij accountability.

  Hoe organiseer je zo'n communicatie-flow met 1100 man?

  Dat heeft tijd nodig, want vertrouwen kun je niet opeisen, dat moet je winnen. Los van onboarding-programma’s, zeepkisten, intranet, teamoverleg en trainingen brengen we iedere maand het leiderschapsteam bij elkaar. Dat zijn honderd mensen die leiding geven aan teams, ongeacht het niveau in de organisatie. Dus ook de managers van mensen die machines schoonmaken op locatie. In de meetings spreken we open over alles dat er speelt. Het begon met zenden over hoe we bijvoorbeeld invulling willen geven aan nieuwe ideeën, maar nu die vertrouwensband er is krijgen we juist veel terug vanuit de organisatie. Er worden geen notulen gemaakt, de enige opdracht die de deelnemers krijgen is het besprokene weer met hun eigen teams te bespreken. Dat toetsen we, en het gebeurt ook: het gesprek leeft op alle niveaus. Iedereen is hier gemotiveerd om er samen wat moois van te maken. Er is zo veel energie en betrokkenheid in de organisatie, dat ik er af en toe even stil van word.

  werken bij jacobs douwe egberts

  Tekst: Deborah Klaassen


vervulde vacatures

Account Manager Large Account bij JDE Professional op kantoor
Utrecht Minimaal 3 jaar ervaring

Account Manager Large Business bij JDE Professional

Op kantoor zijn goede koffie en thee essentieel. Het verbindt collega’s met elkaar, geeft net dat extra duwtje in de rug wanneer nodig en is een gastvrije ontvangst voor medewerkers, gasten en klanten. De Account Manager Large Business zorgt ervoor dat de grote overheidsinstanties in Nederland beschikken over goede koffie, thee of een ‘Coffee Kitchen’ die passen bij het bedrijf.

Koffiebeleving op kantoor

Onder Large Business vallen bedrijven en overheidsinstellingen met meer dan honderd werknemers. De afdeling Large Business gaat in 2016 proactief te werk, is voorbereid op tenders en is de partner rondom de juiste inzet van koffie en thee als verbindende factor op kantoren en overheidsinstanties. Daarnaast staat de verschuiving van productfocus naar klantfocus hoog op de agenda. Bedrijven willen een koffiebeleving zoals in horeca bieden aan werknemers en klanten. JDE heeft daar een aantal concepten voor ontwikkeld zoals de koffiecorner als ontmoetingsplaats in het kader van ‘het nieuwe werken’. Ook duurzaamheid is belangrijk voor klanten. JDE Professional begrijpt dat en biedt milieuvriendelijkere bekers en andere fairtrade concepten. De Account Manager Large Business neemt de klant mee in de concepten van JDE Professional en seals the deal.

Team

Large Business De Account Manager Large Business rapporteert aan Anne van der Meer (Field Sales Manager), hij rapporteert aan Dieuwke Moerman (Sales Manager). De Account Managers in het team (8 FTE) zijn ieder verantwoordelijk voor een eigen regio. Op dit moment zijn er drie posities vacant, één voor de regio Noord-Holland/Amsterdam, één voor regio Utrecht en één voor regio Friesland.

Profiel

De Account Manager Large Business neemt de klant mee in de wereld van koffie en thee en denkt in concepten. Deze persoon is een ondernemer met lef. Commerciële ervaring in een B2B-omgeving is essentieel, bij voorkeur in de dienstverlening. De ideale kandidaat heeft een commerciële instelling en is gericht op het creëren van langetermijn relaties. De Account Manager Large Business is zelfstartend, communiceert conreet en to-the-point, is strategisch sterk en werkt planmatig. Minimaal HBO werk- en denkniveau.


Functies bij JDE professional team horeca
Utrecht Minimaal 3 jaar ervaring

Vacatures bij JDE Professional in Team Horeca

Het Horeca team binnen JDE Professional heeft recent een professionaliseringsslag doorgemaakt waardoor de efficiëntie is vergroot. De merkpositionering staat als een huis en de focus ligt op de klantrelaties. Kortom, Team Horeca bruist. Er zijn twee posities vacant: Account Manager Horeca en Account Manager National Accounts.

JACOBS DOUWE EGBERTS Professional

Of het nu een brainstormsessie is op kantoor, een ontbijt in een hotel of een ontmoeting in de trein – een goede kop koffie of thee maakt dit soort momenten gedurende de dag waardevoller. JDE Professional voorziet in deze behoefte en levert aan restaurants, cafés, ziekenhuizen, kantoren, theaters en universiteiten. Door het brede portfolio aan producten en diensten is JDE Professional veel meer een partner dan een koffieleverancier. “De focus ligt op de wensen van de klant, want zij zien het belang van koffie en de mooie dingen die kunnen gebeuren onder het genot van koffie net zo goed als wij”, zegt Frans Saelman (General Manager JDE Professional). “Het gaat om het juiste concept dat precies invulling geeft aan de strategie voor medewerkers-, klant-, of gasttevredenheid.” Voorbeelden zijn: de DE Coffee Kitchen of Promesso op kantoor of de samenwerking met HMSHost voor de opening van ’t Koffiehuis op Utrecht CS.

I. Account Manager Horeca

De Account Manager Horeca richt zich op het aantrekken van nieuwe klanten en het vergroten van de waarde voor bestaande klanten. Wie deze klanten zijn? Dat loopt uiteen van de hippe koffiebar op de hoek tot een corporate vergaderlocatie. JDE Professional streeft naar intensieve relaties in de vorm van partnerships. Het gaat niet alleen om het verkopen van machines, maar juist om het meedenken met ondernemers, leveren van mooie ingrediënten en het aanbieden van innovatieve concepten. De Account Manager Horeca beantwoordt de vraag: wat zijn de wensen en behoeften van de ondernemer en wat is het beste advies voor deze persoon en zijn onderneming? Alles om de beleving van de eindgebruiker te optimaliseren en een maximale omzet voor de ondernemers te realiseren.

Team

Deze persoon is voornamelijk actief in het kanaal BarReCa (Bar, Restaurants, Cafés) en Leisure. Er zijn drie vacatures voor de positie van Account Manager Horeca, één voor de regio Brabant, één voor Zeeland en één voor Oost-Nederland. Zij rapporteren aan John van Loon (Field Sales Manager Horeca). Hij stuurt een team aan van negen FTE en rapporteert aan Bas van Exel (Sales Manager Horeca). In zijn team zitten nog twee National Account Managers en twee Account Managers National Accounts. Van Exel: “Het is een energiek team waar we veel van elkaar verwachten en het ook waarmaken. We beleven mooie successen!”

Profiel

De ideale kandidaat is een ondernemer, heeft een flexibele werkhouding en kan zich goed verplaatsen in de klant. Bestaande relaties binnen het horecakanaal zijn een voordeel. De Account Manager Horeca is zelfstandig. Strategisch inzicht en conceptdenken zijn van belang. Vanzelfsprekend is de Account Manager Horeca commercieel ingesteld. Minimaal HBO werk- en denkniveau.

II. Account Manager National Accounts

De Account Manager National Accounts maakt de vertaalslag tussen het hoofdkantoor en de onderliggende vestigingen van bioscopen, hotelketens, attractieparken en benzinestations. Deze persoon weet wat de wensen en behoeften van de locaties zijn en maakt trends en ontwikkelingen die daarop inspelen bespreekbaar. Het is een partner voor de klant, wil samen ondernemen, laat zien wat de mogelijkheden zijn, weet wat wel en niet werkt en verwerkt de inzichten tot verbeterpunten voor het hoofdkantoor en de vestigingen.

De Account Manager National Accounts denkt mee met de klant en adviseert over het gebruik van koffie, thee en machines. Het doel is om goede deals te sluiten en kwalitatieve, langdurige relaties met klanten op te bouwen. Daarnaast zorgt deze persoon dat de basis koffie- en theevoorziening op orde is waardoor JDE Professional de kwaliteit biedt die de eindgebruiker verwacht.

Team

De Account Manager National Accounts Horeca rapporteert aan Bas van Exel (Sales Manager Horeca). In zijn team zitten onder andere nog één Account Manager National Accounts en twee National Account Managers. De doorgroeimogelijkheden voor deze persoon zijn naar de functies van National Account Manager, Field Sales Manager of Channel Marketing.

Profiel

De ideale kandidaat heeft ervaring in het horecakanaal en een sterk netwerk opgebouwd. De Account Manager National Accounts is zelfstandig en professioneel. Vanzelfsprekend is een commerciële, strategische insteek belangrijk en conceptueel denkvermogen. Minimaal HBO werk- en denkniveau.


Inschrijven voor de vacature mailing