Invo Coconut Water

 
 • Vers én houdbaar

  Boor een gat in een kokosnoot, steek er een rietje in en drink het kokoswater: veel verser en gezonder dan dat wordt het niet. Maar wat als je precies dát kokoswater ook in het versschap in de supermarkt vindt, duizenden kilometers bij de palmboom vandaan? Invo Coconut Water is onderdeel van het Chinese bedrijf CHIC Fresh. Zij maken het waar: kokoswater rechtstreeks uit een Thaise kokosnoot in een gekoeld flesje in het schap bij jou in de buurt. Een hit in de VS en Azië, en nu is Europa aan de beurt. Ze gebruiken speciale HPP-technologie om vers fruit, verse vruchtensappen en kokoswater onder hoge druk langer houdbaar te maken. Zonder ingrediënten toe te voegen of de producten te verhitten, want dat heeft altijd invloed op smaak en geur. Het eindresultaat is vers, smaakvol én houdbaar fruit en sap.

 • Onderdeel van CHIC Fresh

  Bij CHIC Fresh werken 450 mensen, het merendeel in China. Als het aan oprichter en eigenaar Edward Zhu ligt, vertienvoudigt de omzet de komende vijf jaar. Eén van de pijlers van de groei is het veroveren van de Europese markt. In eerste instantie met kokoswater (Invo Coconut Water) en de bijbehorende blends, maar straks ook met vers fruit en sap. De ambitie is er, de middelen zijn er ook: half mei investeerde een private equity-partij 30 miljoen dollar in CHIC Fresh. Vanuit een nieuw te openen hoofdkantoor in Amsterdam komt Invo Coconut Water de Europese versmarkt opschudden.

 • Invo: rechtstreeks uit de kokosnoot

Vacatures bij

Invo Coconut Water

vervulde vacatures


vervulde vacatures

werken start-up amsterdam
Amsterdam Minimaal 10 jaar ervaring

De markt voor kokoswater groeit. Het is te krijgen bij speciaalzaken en bijvoorbeeld yogastudio’s, maar ook steeds vaker bij supermarkten en in de horeca. Invo Coconut Water (hierna: Invo) is een Amsterdamse start-up die kokoswater verkoopt en de aanjager wil zijn van deze ontwikkeling in Nederland én de rest van Europa. Daar hebben ze een ervaren International Sales Director voor nodig.

Invo Coconut Water

Invo is onderdeel van CHIC Fresh, een Chinees bedrijf opgericht door Eduard Zhu en gevestigd in Shanghai. CHIC Fresh is groot geworden met het verkopen van fruitstukjes, fruitsappen en kokoswater. De producten worden in een fabriek in Thailand onder hoge druk verpakt, waardoor schadelijke bacteriën inactief worden gemaakt. Het resultaat is verse, smaakvolle producten die lang houdbaar zijn. CHIC Fresh is succesvol in Azië en de Verenigde Staten en nu is ook Europa aan de beurt. In eerste instantie met kokoswater van het merk Invo, later ook met andere sappen. Het doel is de categorie voor kokoswater groot maken in out-of-home en retail. Op basis van de data beschikbaar over de categorie, de concurrentie en de mogelijkheden voor overnames is geschat dat een omzet van zestien miljoen in 2017 haalbaar is.

Internationale sales strategie: 7 initiatieven voor groei

General Manager Frans van Melis heeft zeven groeipijlers geïdentificeerd. In 2017 zullen vier daarvan de aandacht krijgen, de andere drie spelen op de achtergrond een belangrijke rol voor de ontwikkeling van het merk en worden waarschijnlijk in 2017-2018 relevant. Tegen die tijd zal de International Sales Director daar ook intensief bij betrokken zijn.

De groeipijlers zijn een indicatie van de routes-to-market in Engeland, Duitsland en Frankrijk (waar Invo met een eigen sales-team aan de slag wil) en andere Europese markten zoals Spanje en Scandinavië (waar Invo middels distributeurs de markt wil benaderen). De International Sales Director stuwt en begeleidt dat proces, bouwt business cases en ontwikkelt de meest effectieve route-to-market strategieën om het uiteindelijke doel te bereiken: internationaal category captain worden in de categorie kokoswater en andere fruitsappen met kokoswater.

 1. Horeca – Allereerst horeca: daar wordt het merk gebouwd. Op dit moment heeft de consument de keuze tussen water of frisdrank (in de categorie non-alcoholische, koude dranken), terwijl kokoswater een mooi alternatief zou zijn: laag in suiker maar vol van smaak. De International Sales Directeur ontwikkelt de strategie en analyseert waar de mogelijkheden liggen.
 2. Retail – Invo voert verkennende gesprekken met grote Europese retailers. De International Sales Director ontwikkelt de sales strategie. Belangrijke onderdelen daarvan zijn het optekenen van een categorie visie, ontwikkelen van pricing beleid en het realiseren van een breed portfolio afgestemd op de klanten van de verschillende retailers in Europa. Wanneer Invo succesvol is gelanceerd binnen retail is het realiseren van voldoende rotatie de volgende uitdaging. De International Sales Director implementeert een effectieve activatie-strategie en zorgt geregeld voor nieuwe product introducties.
 3. Direct-shop-delivery – De derde pijler is direct-shop-delivery, vergelijkbaar met out-of-home. De National Account Manager Out-of-home heeft het voor elkaar gekregen dat het merk via meer dan vijftig locaties in de Randstad wordt verkocht, vooral bij yogastudio’s en kleine koffietentjes. De kansen liggen hier in uitbreiding van dit soort locaties (ook in de rest van Europa) en in het opzoeken van de mogelijkheden voor het verkopen op bijvoorbeeld festivals. Daarvoor zal op termijn een aantal Brand Ambassadors aangetrokken worden die de consument kennis laten maken met het merk en het merk promoten.
 4. Private Label – De vierde groeipijler is private label. Met de groei van de categorie kokoswater, zal vanuit retail ook de behoefte ontstaan om een eigen kokoswater te verkopen. Invo wil hen daarin van dienst kunnen zijn.

De drie andere groeipijlers zijn: vending machines, juice shops en M&A. M&A valt onder de verantwoordelijkheid van de Finance Directeur waar de International Sales Director uiteraard nauw mee samenwerkt. De uitdaging op vending machines is: koeling. Het kokoswater van Invo moet namelijk op een andere manier gekoeld worden dan andere frisdranken, dus er zouden eventueel eigen machines ontwikkeld moeten worden. Juice Shops is een verkoopkanaal dat additioneel moet zijn aan de anderen, dit wordt dus pas gelanceerd als het merk stevig staat.

Internationale markt

In Groot-Brittannië en Spanje ligt het merk Invo al bij een aantal retailers in de schappen, waaronder Waitrose. In Groot-Brittanië wordt Invo ook verkocht via Prêt-a-Manger, wat een goede match is wat betreft merkbeleving en -identiteit. De International Sales Director is verantwoordelijk voor het verder ontsluiten van de buitenlandse markt. Dat betekent het uitbreiden van het klantenbestand en uitbreiding binnen bestaande klanten.

“Invo is bijvoorbeeld bij een Spaanse retailer te krijgen, maar slechts bij twintig van de tweehonderd winkels. Die distributie moet gewoon 100% zijn.” – Frans Melis, General Manager Invo

Op dit moment wordt er gewerkt met distributeurs. Als Invo groeit zal de International Sales Director Country Managers aannemen die direct aan hem/haar rapporteren. Onder andere de Duitse en Franse markt biedt veel groeipotentieel: de categorie kokoswater is daar nog klein en moet nog volledig ontwikkeld worden. Een mooie uitdaging voor de Sales Director en de toekomstige Country Managers.

Het sales team

In Nederland rapporteren Jorik Nieuwburg (National Account Manager Out-of-home) en Menzo de Muinck Keijzer (International Key Account Manager) aan de International Sales Director. Wanneer het succes van Invo groeit, zal ook het team uitbreiden. Waarschijnlijk met Account Managers en eventueel een commerciële Category Manager. Daarnaast loopt de customer service op dit moment via Spanje, op termijn moet dat naar Nederland gehaald worden. De Sales Director begeleidt dit proces en zet het customer service team op.


CHIC Fresh invo coconut water
Amsterdam Minimaal 5 jaar ervaring

CHIC Fresh is een grote Chinese speler op de versmarkt. Stukjes fruit, fruitsappen, kokoswater – alles vers, maar óók lang houdbaar. Via een speciale hogedruktechnologie blijven sappen, fruit en groente wekenlang goed, zonder aan smaak of geur in te boeten. CHIC Fresh zit al in Azië en de VS: nu is Europa aan de beurt.

Kokoswater

Als het aan oprichter en eigenaar Edward Zhu ligt, vertienvoudigt CHIC Fresh de komende jaren zijn  Europese omzet. Eén van de pijlers van die groei is expansie in Europa via flesjes kokoswater, één van de populairste producten van CHIC Fresh. Het kokoswater wordt in Thailand direct uit de kokosnoot onder druk gebracht waardoor het langer houdbaar blijft, om vervolgens gebotteld en verscheept te worden.

Kokoswater is een natuurlijk product vol kalium, calcium, magnesium en andere mineralen. Het is populair als calorie-arm drankje, als basis voor smoothies en cocktails, of als gezond alternatief voor sportdrank. INVO Coconut Water wordt al met veel succes in de VS verkocht bij biologische supermarkten (o.a. WholeFoods) en health clubs. Doelgroep: urban millennials.

Per 1 mei dit jaar heeft CHIC Fresh een General Manager Europe aangesteld  die vanuit het nieuw te openen hoofdkantoor in het centrum van Amsterdam een team gaat samenstellen om met de producten van CHIC Fresh de Europese markt te veroveren. De voorlopige focus ligt op Nederland en het Verenigd Koninkrijk, daarna volgen Frankrijk, Duitsland en Scandinavië.

Grote ambities

Hoewel CHIC Fresh Europe als organisatie nu nog klein is, zijn de ambities groot. Straks moet in de meest aansprekende versschappen kokoswater van CHIC Fresh liggen. Puur, of als één van de blends – waarbij het INVO-kokoswater verrijkt wordt met limoen, ananas, groene thee en andere smaken. Natuurlijk moeten de grote retailers in Nederland klant worden, maar er ligt nog een grote internationale markt braak, zowel bij (biologische) supermarkten als in de out of home-categorie. En na het kokoswater volgen andere producten waar CHIC Fresh groot in wil worden: verse sappen, vers fruit en verse groente in kleine verpakkingen – denk aan stukjes avocado en komkommer die als ‘raw’ vermarkt zullen worden met een lange houdbaarheidsdatum.

Vanuit China is er alle ondersteuning om die ambities waar te maken: de lijnen zijn kort, er wordt snel beslist, en onlangs heeft een private equity-firma 30 miljoen dollar geïnvesteerd om CHIC Fresh verder te laten groeien. Kortom: aan alle randvoorwaarden om deze missie te laten slagen is voldaan. Nu de mensen nog.

De rol

Om de Europese groei aan te jagen zoekt CHIC een ervaren Key Account Manager. Die zal eigenhandig de relaties onderhouden en deals sluiten met de grote supermarkten, en verder intensief samenwerken met lokale distributeurs. Dat betekent: veel onderweg, reizen in Europa, ondernemen, contacten leggen, om met enthousiasme en passie het CHIC Fresh-verhaal te vertellen en de gunfactor te verhogen. Bij bewezen succes en groei zal de salesorganisatie worden uitgebreid. Op termijn is de Key Account Manager de aangewezen persoon om daar leiding aan te geven.

Profiel

Een jaar of vijf ervaring is fijn, maar vooral belangrijk is dat de Key Account Manager staat te trappelen en de skills in huis heeft om de geplande groei van CHIC Fresh in korte tijd te realiseren. Kennis van retail / distributie en category management is een vereiste. De rol is operationeel, met veel vrijheid en ruimte voor initiatief, dus het is belangrijk dat de Account Manager zelfstartend is. Ook moet hij of zij slim en analytisch zijn, de potentie hebben om lokale collega’s in het buitenland aan te sturen en verder door te groeien.

Kortom: een uitdagende rol voor een salesprofessional die zich in een nieuw team wil bewijzen en CHIC Fresh wil laten uitgroeien tot een wereldspeler. De ideale kandidaat is een ervaren salesprofessional die toe is aan een vrije, impactvolle rol binnen een nieuwe organisatie waar double digit groei een haalbaar doel is. Persoonlijke drive om targets te halen is belangrijk, maar het groepsbelang moet voorop staan.


CHIC Fresh
Amsterdam Minimaal 8 jaar ervaring

Kokoswater, stukjes fruit en geperste fruitsappen – alles vers, maar óók lang houdbaar. Dat lijkt tegenstrijdig, maar voor CHIC Fresh is het een koud kunstje. Het Chinese bedrijf heeft een speciale hogedruktechnologie ontwikkeld waarmee rauwe producten wekenlang vers blijven, zonder aan smaak of geur in te boeten. CHIC zit al in Azië en de VS: nu is Europa aan de beurt. En daarvoor zoekt CHIC Fresh toptalent.

Kokoswater

Eén van de belangrijkste pijlers van CHIC Fresh is INVO Coconut Water, kokoswater dat in Thailand direct uit de kokosnoot onder druk wordt gebracht, gebotteld en verscheept. Kokoswater is een natuurlijk product vol kalium, calcium, magnesium en andere mineralen. Het is populair als calorie-arm drankje, als basis voor smoothies en cocktails, of als gezond alternatief voor sportdrankjes. INVO Coconut Water wordt al met veel succes in de VS verkocht bij o.a. biologische supermarkten (waaronder WholeFoods) en health clubs. Doelgroep: urban millennials.

Hoewel INVO Coconut Water oorspronkelijk in Spanje is opgericht, is het merk nog nauwelijks aanwezig op de Europese markt. Daar moet verandering in komen: per 1 mei dit jaar heeft CHIC Fresh een General Manager Europe aangesteld. Hij is bezig vanuit het nieuw te openen hoofdkantoor in het centrum van Amsterdam een team samen te stellen om de Europese markt te veroveren. De voorlopige focus ligt op Nederland en het Verenigd Koninkrijk, daarna volgen Frankrijk, Duitsland en Scandinavië.

Grote ambities

Hoewel CHIC Fresh Europe als organisatie nu nog klein is, zijn de ambities groot. Straks moet in de meest aansprekende versschappen kokoswater van CHIC liggen. Puur, of als één van de blends – waarbij het kokoswater verrijkt wordt met groene thee, limoen, ananas en andere smaken. De grote retailers van Nederland moeten klant worden, in het Verenigd Koninkrijk en Spanje is INVO Coconut Water al te krijgen bij diverse ketens (o.a. bij El Corte Inglés). Maar er ligt nog een grote internationale markt braak, zowel bij (biologische) supermarkten als in de out of home-categorie. En na het kokoswater wil CHIC Fresh door met andere verse producten: sappen, fruit en groente in kleine verpakkingen – denk aan avocado en komkommer.

Het hoofdkantoor in China steunt deze strategie volledig: de lijnen zijn kort, er wordt snel beslist, en onlangs heeft een private equity-firma 30 miljoen dollar geïnvesteerd om CHIC Fresh verder te laten groeien.

De rol

Veel kansen dus voor een ambitieuze International Marketing Manager, wiens hart sneller gaat kloppen van de mogelijkheid een gezond en duurzaam merk vanaf de grond op te bouwen. Natuurlijk ligt er al een brand identity voor INVO Coconut Water, maar Europa vergt een eigen aanpak. De International Marketing Manager gaat scherp onderzoeken hoe de diverse kernmarkten werken, stelt een duidelijke positionering van INVO Coconut Water op en regisseert samen met lokale bureaus marketingcampagnes – via onder meer wet sampling, social media en celebrity endorsement. Kortom: een complete marketingrol met veel ruimte voor eigen ideeën en initiatieven.

Profiel

De ideale kandidaat heeft 8 tot 10 jaar ervaring in een marketingrol bij een grote FMCG-speler, met een succesvol track record. Internationale ervaring is fijn, maar geen noodzaak. CHIC Fresh Europe is (nog) een kleine organisatie. Zelfstartend vermogen en intrinsieke motivatie zijn daarom het allerbelangrijkst.

Dit is bij uitstek een rol voor een gepokte en gemazelde marketeer die weinig geduld (meer) heeft voor corporate hierarchieën en lange beslisprocessen. CHIC Fresh wil snel grote stappen maken. Dat wil niet zeggen dat de Marketing Manager volledig op eigen houtje opereert: het teambelang staat voorop, de doelen worden samen behaald. Op termijn zal het marketingteam uitgebreid worden, al dan niet onder leiding van de International Marketing Manager. De International Marketing Manager kan in potentie doorgroeien tot Marketing Director.


Inschrijven voor de vacature mailing