Grolsch

 
 • Over Grolsch

  De smaak, iconische beugelfles en creatieve advertenties zoals ‘Op een dag drink je geen bier meer, maar drink je Grolsch’ tonen de unieke visie van Grolsch. Dat geldt ook voor de werknemers van Grolsch: karakter tonen en vol overtuiging vasthouden aan de eigen ideeën – nu en in het verleden. Zo weigerde reclameman Gerard Brummer in de jaren ‘60 de leus ‘Vakmanschap is Meesterschap’ te veranderen. Gelukkig, want het werd de langstlopende en meest succesvolle commercial allertijden. Ter ere van hem en het 400 jaar bestaan, introduceert Grolsch Jubileumblikken die met hun design verwijzen naar de tijd van Brummer en alle anderen die Grolsch hebben gemaakt tot wat het nu is: bier met karakter.

   

 • Fusies en overnames

  Eind 2015 werd bekend dat AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, SABMiller wilde overnemen voor ruim € 100 miljard. Niet lang daarna werd het bod verhoogd wat de onderhandelingen in nieuw vaarwater bracht. Uiteindelijk is het bod aangepast en geaccepteerd en zijn Grolsch, Peroni en Meantime verkocht aan het Japanse Asahi, voor een bedrag van € 2,6 miljard. De investering is voor Asahi een springplank naar de Europese markt en biedt Grolsch de ruimte voor verdere internationale distributie, het uitbreiden van het productportfolio en het opvullen van de overcapaciteit in de brouwerijen van Grolsch in Enschede.

 • 400 jaar karakter

Vacatures bij

Grolsch

vervulde vacatures

De kijk van Bob Rog op Grolsch

 • FvD-ToM-BobRogGrolsch_8934

  Bob Rog

  Revenue Manager bij SABMiller

  Enschede, 12-05-2014 | Bob Rog werke als Business Analist, Consultant en later als Manager bij Arthur D. Little. In 2011 maakte hij de stap naar Grolsch/SABMiller. Hij begon daar als Revenue Manager, werd toen Sales Leader Out-of-home en vervolgens Head of Shopper & Trade Marketing & e-Commerce. Begin 2016 heeft hij de overstap gemaakt naar Kraft Heinz Company, daar werkt hij nu als Director Commercial Development Benelux. Lees meer

 • FvD-ToM-BobRogGrolsch_8934

  Bob Rog

  Revenue Manager bij SABMiller

  Bob Rog was Consultant bij Arthur D. Little en maakte in 2011 zijn exit naar SABMiller, destijds het moederbedrijf van Grolsch. Daar heeft hij verschillende functies vervuld. In begin 2016 heeft Bob de overstap gemaakt naar Kraft Heinz. Janko Klaeijsen sprak met hem over zijn carrière.

  Bier. Lekker tastbaar product?

  “Spot on. Wie houdt er niet van bier? Ik heb prachtige momenten meegemaakt in mijn leven, en veel daarvan met bier. Bier is een emotioneel product, of beter gezegd, de momenten waarop het genuttigd wordt zijn vaak bijzonder. Onze bestaansreden is om mooie momenten te brouwen.”

  Zit Grolsch niet in Enschede?

  “Ja, maar we hebben ook een kantoor aan de Sarphatistraat in mijn woonplaats Amsterdam. Dat betekent een reistijd van maximaal zes uur per week. Een stuk minder dan toen ik nog in Rotterdam werkte.”

  Hoe beviel je overstap?

  “In het begin licht onwennig na de consulting cultuur waar ik vandaan kwam, maar na een paar maanden heb ik mijn draai gevonden. Met name de werkelijke impact aan het bedrijfsresultaat - je zit immers zelf aan de knoppen - gaf en geeft mij veel energie.”

  Had je wel consultant moeten worden dan?

  “Zeer zeker, al moet ik eerlijk bekennen dat ik als ontwikkelingseconoom licht naïef en wat sceptisch aan het avontuur begon. Ik wilde het liefst nog helemaal niet werken en non-stop de wereld rondreizen... maar, ik kreeg de kans van ADL en dacht: probeer het nou maar, kan geen kwaad. Pas na een paar maanden kwam ik er achter dat ik het enorm gaaf vond!

  In vijf jaar consulting bouw je veel revelante skills op. Focus, result- and number-driven werken, gestructureerde aanpak, discipline, etc. Bovendien heb ik een wereldtijd gehad bij ADL, die ik niet had willen missen. Sterker nog, als ik ooit terug wil naar consultancy dan is deze ervaring bij SABMiller van hoge waarde geweest. Maar de komende vijf jaar kan ik hier nog wel vooruit, en verder dan vijf jaar kijken heeft mijns inziens niet zoveel zin.”

  En wat kon je als consultant nog niet?

  “People management… althans, niet naast het managen van een aantal analisten in een consulting team. People are the beginning of everything.”

  Wat zijn de actuele thema’s in bier?

  “De grootste uitdaging is het verbreden van de markt door meer biermomenten te creëren. Bijvoorbeeld: de meeste Nederlanders drinken niet bij het eten. En als ze al iets drinken, is het een glas water of wijn. Terwijl bier een fantastische aanvulling is op veel gerechten! Zo zijn er meer momenten waar bier beter kan gaan concurreren met bijvoorbeeld wijn of fris, en er kunnen nieuwe momenten ontwikkeld worden.

  Verder spelen in het supermarktkanaal factoren als concurrentie van hard discount brands en de groei van het top- of speciaalsegment. Met name het middensegment heeft het hier moeilijk, ook nog eens onder invloed van een erg hoge promotiedruk. Fascinerende ontwikkeling om mee te maken en op in te spelen door het portfolio van een brouwer te bepalen en in de praktijk te brengen.”

  Wat heb je als Revenue Manager voor Grolsch gedaan?

  “Ik was eigenlijk een partner die adviseerde aan de business zonder zelf beslissingen te nemen - een mooie overstapfunctie na consulting dus. Als Revenue Manager werk je op basis van value pools: waar zit de meeste waarde? Je rekent dan terug vanuit de shopper wat de optimale merk-verpakking-kanaal-prijs combinatie is. Zo zijn er laatste jaren nieuwe merken en verpakkingen geïntroduceerd waar ik als projectleider van de haalbaarheidsstudies veel werk voor heb verricht; dat is tof.”

  En het horecakanaal?

  ”Voor mijn huidige functie werkte ik aan een groot project in de horeca: waar zitten de kansen in de Nederlandse markt en met welke capabilities kunnen we deze kansen verzilveren? Het was daarna een mooi moment om die capabilities ook echt te gaan bouwen.”

  Haal je Grolsch eruit in een blinde test?

  “Zeker weten! 100%. Of misschien 90%, als het wat later op de avond is...”

  Tekst: Deborah Klaassen

  Top of Minds is regelmatig in contact met Grolsch en is altijd op de hoogte van de nieuwe vacatures. Lees meer over werken bij Grolsch.


vervulde vacatures

Werken bij Grolsch bier in Enschede en Amsterdam
Enschede/Amsterdam Minimaal 5 jaar ervaring

In 2015 dronken we meer bier dan in 2014: 11,5 miljoen hectoliter om precies te zijn. Hoewel alcoholvrij (+27%), Radler (+13%) en speciaalbier (+8%) het hardst stegen, is het overgrote deel van de bierconsumptie nog steeds Pilsener (10 miljoen hectoliter). De verkoop van Pilsener steeg wel het minst hard, slechts 0,2%. In andere woorden: de categorie groeit en ‘gewoon bier’ ondervindt concurrentie van bijzondere varianten. Deze twee gegevens maakt de biercategorie een interessant speelveld voor een ambitieuze Category Manager bij Grolsch. 

Grolsch in de supermarkt

Elke week is er wel ergens een bierfestival, bierproeverij of zelfs een High Beer. Bier wordt net als wijn en koffie een luxe product, waar steeds meer variëteit in is. Pilsener, Radler, Blond, Tripel, IPA, Pale Ale, Weizen, Bok: het is allemaal verkrijgbaar in de supermarkt. Toch is er volgens Grolsch qua inspiratie en navigatie nog veel winst te behalen in het schap.

Grolsch heeft een leidende positie in de markt, en wil haar expertise toepassen om de biercategorie in de supermarkt verder te ontwikkelen in nauwe samenwerking met retailers. Bijvoorbeeld door meer shoppers te verleiden tot speciaalbier, middels verbeterde schapnavigatie of gerichte activaties. Of door het inspireren van shoppers via de juiste productinformatie op schapkaartjes en het presenteren van passende bier-spijs combinaties.

Grolsch staat bij de retailers bekend als een objectieve sparringpartner en een brouwerij met een duidelijke visie op de categorie. De Category Manager werkt samen met retailers als Albert Heijn, Plus en Hoogvliet en heeft de reputatie van Grolsch hoog te houden.

De Category Manager doet waar Grolsch al jarenlang in uitblinkt: eerlijk en zo objectief mogelijk adviseren van de klant over de hele biercategorie.

Trade Marketing bij Grolsch

De Category Manager komt te werken in het Trade Marketing team, onder leiding van Thomas Rieken (Head of Trade Marketing & E-commerce) en rapporteert direct aan Mark Sax, Trade Marketing Manager Retail. Hij werkt sinds 2013 bij Grolsch: eerst als Field Sales Manager en National Account Manager en vanaf 1 oktober binnen Trade Marketing.

“Dat is typisch Grolsch, er wordt meegedacht over relevante carrièrestappen. Het gaat daarbij niet alleen om wat je al hebt gepresteerd in eerdere rollen, maar vooral ook om wat je nog kunt ontwikkelen.” – Thomas Rieken, Head of Trade Marketing & E-commerce

Mark Sax kent het retailkanaal van binnen en van buiten, en wordt in zijn nieuwe rol verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de categorie strategie binnen het retailkanaal. De Category Manager werkt intensief samen met hem en heeft veel invloed op de ontwikkeling van die strategie. Op basis van shopper onderzoek, marktanalyses en relevante inzichten uit de kassadata van de retailers, komt de Category Manager met innovatieve voorstellen en ideeën als input voor de strategie. De strategie wordt in nauwe samenwerking met de retailers verder ontwikkeld. De Category Manager is intensief betrokken bij de implementatie van de plannen en onderhoudt de sterke klantrelaties die Grolsch met de retailers heeft.

Voor een ambitieuze Category Manager is veel ruimte om extra projecten op te pakken. Denk daarbij aan het ontwikkelen van speciale pilots voor het bierschap of het starten van een shopper onderzoek dat kan leiden tot een nieuwe indeling van het schap. Ook de rol van de verschillende segmenten binnen het schap is een onderwerp waar de Category Manager zich over buigt. Bijvoorbeeld: wat is de optimale positie van premium en economy pilseners versus mainstream? Welke subsegmenten herkent een shopper binnen speciaalbier? En is meer aanbod binnen speciaalbier per se beter? Vanzelfsprekend betekent dit dat de Category Manager een analytisch en conceptueel persoon is.

Online category management

Het is niet meer nodig om te zeggen dat online steeds belangrijker wordt. Voorheen was e-commerce een aparte discipline binnen Grolsch, anno 2016 willen ze erop kunnen vertrouwen dat elke professional kaas heeft gegeten van online en/of e-commerce.

“Uiteindelijk gaat het om de ‘triple win’: voor de shopper, de retailer en voor Grolsch zelf natuurlijk.” – Thomas Rieken, Head of Trade Marketing & E-commerce

Dat betekent voor de functie van Category Manager dat hij/zij ook met Albert Heijn, Jumbo en Superunie om de tafel gaat om te spreken over de online positionering en verkrijgbaarheid. De Category Manager is ondernemend, op de hoogte van de laatste online trends en draagt vernieuwende initiatieven aan. Bijvoorbeeld een landingspagina op de webshop van een van de retailers, waar de breedte van het hele assortiment van Grolsch geëtaleerd wordt. Of juist het ontwikkelen van een online activatie gericht op speciaalbier, in samenwerking met key accounts, om de hele categorie beter op de kaart te zetten.


vacature Junior Business Controller Grolsch lees meer over werken bij grolsch
Enschede Minimaal 4 jaar ervaring

Iedereen kent het ‘plop’-geluid van de iconische Grolsch beugelfles. Dat geluid zal niet veranderen – of Grolsch onder de paraplu van SABMiller blijft of wordt overgenomen door een buitenlandse partij. Wellicht zal het wel vaker te horen zijn, want de omzet in de horeca steeg het afgelopen jaar met 5,7%. Dat is de sterkste groei sinds vijftien jaar. Een mooie start voor de Business Controller Horeca, die zich volledig richt op de vraag: hoe kunnen we de winst in het horeca-kanaal verder vergroten?

Overname of geen overname?

In oktober 2015 maakte AB InBev bekend dat zij SABMiller – het moederbedrijf van Grolsch – wilden overnemen voor ruim € 100 miljard. Het bod werd recent verhoogd wegens de daling van de Britse pond als gevolg van de Brexit. Op dit moment zijn de onderhandelingen rondom de fusie tijdelijk op pauze gezet, want beide partijen hebben meer tijd nodig om de deal grondig te bestuderen. Als de overname van SABMiller doorgaat, worden Grolsch, Peroni en Meantime verkocht. Waarschijnlijk aan het Japanse Asahi, voor een bedrag van € 2,6 miljard (SABMiller betaalde in 2008 € 816 miljoen). De investering is voor Asahi een springplank naar de Europese markt en zal meer ruimte bieden aan Grolsch voor verdere internationale distributie, het uitbreiden van het productportfolio en opvullen van de overcapaciteit in de brouwerijen van Grolsch in Enschede. De planning was dat de overnames in de tweede helft van 2016 voltooid zouden worden.

De biermarkt is een ongekend grote, internationale en dynamische markt. Deze periode van fusies en overnames zal een spannende tijd met zich meebrengen, dat biedt een interessant speelveld voor elke Financial voor wie het (bier)glas altijd halfvol is.

Vacature voor een Business Controller

De inkoopprijs van een 50-literfust Grolsch wordt verkocht voor een vaste brutoprijs. Toch heeft elke kroeg- of restauranteigenaar een andere deal met Grolsch (net als de drankenhandels overigens). Daarnaast is de bierbrouwer eigenaar van een aantal horecapanden en tussenhuurpanden door heel Nederland. Met de horecaondernemers in die panden maakt Grolsch verkoopafspraken in ruil voor het overmaken van de maandelijkse huur. Diana Roijmans (Controller On-Trade):

“Er is zóveel data beschikbaar. Daar willen we meer mee doen. De Business Controller zorgt dat de juiste inzichten uit die berg informatie gedestilleerd worden zodat de Sales Managers en Account Managers de best mogelijke deals met hun klanten kunnen sluiten.”

De Business Controller zorgt voor duiding. Hij/zij weet niet alleen hoeveel hectoliter er wordt verkocht, maar ook wat de marge is op elke liter die verkocht wordt en wat het resultaat daarvan is op de winst. De Business Controller focust zich op drie pijlers:

 1. Commerciële inzichten terugbrengen van de eindgebruiker in de kroeg tot het Grolsch hoofdkantoor om samen met de Sales Managers en Account Managers voor het horeca-kanaal een maximale omzet te realiseren
 2. Doorrekenen van de afspraken die worden gemaakt met de ondernemers in de panden van Grolsch
 3. Analyseren wat de meest lucratieve afspraken zijn omtrent horeca-services (alle non-food materialen in de horeca) voor evenementen of in de locaties van Grolsch

Bijvoorbeeld: wanneer een Account Manager een contract wil sluiten met een horeca-ondernemer dan wordt dat altijd eerst door een geautomatiseerd systeem gehaald. Een groen lampje betekent: go for it. Een rood lampje betekent: uitzoeken wat de oorzaken daarvan zijn. De Business Controller duikt tot in detail in de deal en kijkt, of door middel van een andere samenstelling van services, ander soort producten en/of een scherper bonuspercentage, de deal wel goedgekeurd kan worden. De Business Controller en de Account Managers vormen een hecht team om de contracten te optimaliseren.

De Business Controller heeft dagelijks – meerdere keren per dag – contact met de Sales Managers en Account Managers. Een vraag die de Business Controller krijgt, kan zijn: als ik dit aanbied wat is dan het effect op de jaarlijkse omzet op dat account? Omdat de Business Controller precies weet hoe je financieel gezien een goede deal sluit, en de Sales Managers en Account Managers daar proactief over adviseert, heeft deze persoon veel impact op het commerciële succes van Grolsch.

Een slimme Business Controller zorgt voor betere, snellere en efficiëntere IT-systemen die het rekenwerk voor hem/haar kunnen doen, waardoor de Business Controller zich meer op het conceptuele, strategische denkwerk kan concentreren. Met andere woorden: de Business Controller is een interne adviseur voor de commerciële organisatie van Grolsch Horeca.

Team

Jan Pienaar is Director Finance & Commercial Services bij Grolsch. Aan hem rapporteren de afdelingen Financial Planning & Administration en Commercial Finance. Het Commercial Finance team bestaat uit de afdelingen Risk Management, Cost Control, Retail en On-Trade. Het On-Trade team (2 fte) wordt aangestuurd door Diana Roijmans (Controller On-Trade). Aan haar rapporteren de Business Controller Wholesale en deze Business Controller Horeca. De Business Controller werkt nauw samen met Diana Roijmans. Hij/zij is haar rechterhand en medeverantwoordelijk voor de financiële successen binnen het on-trade kanaal.


Werken bij Grolsch bier in Enschede en Amsterdam
Amsterdam / Enschede Minimaal 6 jaar ervaring

Bier met karakter

De smaak, iconische beugelfles en creatieve advertenties zoals ‘Op een dag drink je geen bier meer, maar drink je Grolsch’ tonen de unieke visie van Grolsch. Dat geldt ook voor de werknemers van Grolsch: karakter tonen en vol overtuiging vasthouden aan de eigen ideeën – nu en in het verleden. Zo weigerde reclameman Gerard Brummer in de jaren ‘60 de leus ‘Vakmanschap is Meesterschap’ te veranderen. Gelukkig, want het werd de langstlopende en meest succesvolle commercial allertijden. Ter ere van hem en het 400 jaar bestaan, introduceert Grolsch Jubileumblikken die met hun design verwijzen naar de tijd van Brummer en alle anderen die Grolsch hebben gemaakt tot wat het nu is: bier met karakter.

Onderdeel van SABMiller

Sinds 2008 is Grolsch onderdeel van SABMiller, de een-na-grootste bierbrouwer ter wereld. Mede door deze internationale achtergrond kan Grolsch lokale, buitenlandse bieren introduceren en laten groeien op de Nederlandse markt. Onder andere Peroni, Pilsner Urquell en Lech Premium komen uit de internationale koker. Succesverhalen uit het buitenland, die steeds meer interesse wekken bij het Nederlandse publiek.

Blik op de toekomst

Steunend op ervaring en een rijke historie, kijkt Grolsch graag vooruit. Merken als Grolsch Radler, het Italiaanse Peroni en Kornuit zijn de toekomst. De ambitie is om juist die merken in de schijnwerpers te zetten. De Marketing Manager gaat aan de slag voor rising stars Kornuit en Peroni, twee geweldige bieren met ieder hun eigen identiteit. De combinatie tussen het hippe, stoere Kornuit en het elegante Peroni maakt deze baan uitdagend en afwisselend. Gisela Rule, Marketing Director bij Grolsch zegt: “De nieuwe merken zoals Kornuit en Peroni zijn de ‘growth engine’ van Grolsch, en dat lijkt me geen verkeerd startpunt voor een ambitieuze Marketing Manager!”

Over de functie

De Marketing Manager van rising stars Kornuit en Peroni is creatief, ambitieus, een challenger en thuis in de non-traditional marketing. Twee bieren met een eigen identiteit en enorm groeipotentieel, die een plek verdienen in de Nederlandse markt.

Kornuit

Kornuit is een buitengewoon merk en dat vraagt om buitengewone campagnes. Een partnership met een worstmaker die hetzelfde soort hop gebruikt en co-created content op grote online platforms. Een dosis lef en creativiteit heeft de Marketing Manager nodig om heel Nederland kennis te laten maken met Kornuit. Op festivals en op het terras, maar vooral in de supermarkt. De Marketing Manager maakt namelijk de slag van het Out-of-Home- naar het Retailkanaal. De marktpenetratie van Kornuit moet verder gaan reiken dan de Randstad en de bekendheid moet worden verhoogd. De middelen om dit te bereiken? Een gedegen merkstrategie, een activatieplan en slimme marketingcommunicatie.

Peroni

Peroni is het elegante, Italiaanse bier bij Grolsch. Op internationaal niveau zijn veel marketing materialen en insights beschikbaar. De Marketing Manager bepaalt wat geschikt is voor de Nederlandse markt en stimuleert de groei van Peroni in Nederland. Op dit moment loopt een originele fotografiecampagne op social media die het verhaal achter de Peroni-drinker vertelt. De Marketing Manager zorgt voor meer naamsbekendheid en bepaalt vervolgens de strategie om Peroni verder uit te rollen in heel Nederland.

De Marketing Manager

De Marketing Manager is creatief en heeft ervaring met non-traditionele marketing zoals online (social) mediacampagnes en is idealiter bekend met media management. Bovendien is lokale marketing ervaring binnen het retailkanaal een eis. De Marketing Manager stuurt een Senior Brand Manager en een Junior Brand Manager aan: twee high-potentials die een stevige leider verwachten. Overtuigingskracht en stakeholdermanagement zijn essentieel.


Inschrijven voor de vacature mailing