Fietsenwinkel.nl

 
 • Fietsenwinkel.nl

  In tegenstelling tot veel Nederlanders heeft CEO van Fietsenwinkel.nl Bastiaan Hagenouw in 2008 geen fiets. Toch heeft hij er wel een buitengewone belangstelling voor – om ze te verkopen dan. Hij ziet veel potentieel in de fietsenmarkt. Allereerst omdat de markt groot is: zo’n € 1 miljard omzet per jaar in Nederland. De markt is ook versnipperd: 2.400 fietsenwinkels met bijna evenveel eigenaren. Schaalgrootte is dus het toverwoord voor de toen 30-jarige Hagenouw. In 2009 koopt hij twee fietsenwinkels met de naam Hans Struijk. Het plan: opschalen tot een landelijke keten, goedkoper inkopen dan de lokale fietsenwinkels en dus de concurrentiepositie van meet af aan vastleggen. In 2012 wordt de webshop Fietsenwinkel.nl toegevoegd en dan gaat het hard. Inmiddels is de naam Hans Struijk vervangen door Fietsenwinkel.nl (ook voor de fysieke winkels) en verkocht de keten in 2016 bijna 10% van alle A-merk fietsen. Fietsenwinkel.nl is daarmee marktleider in Nederland, met jaarlijks 80% omzetgroei en inmiddels ook verkoopkanalen in België, Denemarken en Zweden.

 • Omni-channel fietsen verkopen

  Vorig jaar groeide de website Fietsenwinkel.nl zo hard dat Bastiaan Hagenouw (CEO Fietsenwinkel.nl) het aandurfde alle zestien fysieke winkels van de hand te doen. En dus de helft van zijn omzet. Onbezonnen? Nee, onderdeel van een uitgedachte strategie. Inmiddels zijn er 11 nieuwe winkels voor in de plaats gekomen, veelal op grote bedrijventerreinen. Hagenouw: “Dit hebben we primair voor de verkoop van de populaire elektrische fietsen gedaan. Bij e-bikes willen consumenten de fiets graag kunnen zien en uitproberen en omdat ze veel harder gaan dan gewone fietsen is het fijner om dat in een verkeersvrije omgeving te doen. Onze nieuwe winkels hebben een outdoor testparcours.” Naast de eigen winkels heeft Fietsenwinkel.nl 200 servicepunten, geleid door bestaande fietsenwinkels of zelfstandige reparateurs. “We willen dat 80% van de bevolking een winkel binnen redelijke afstand heeft en een servicepunt op kleine afstand,” aldus Hagenouw.

 • Werken bij Fietsenwinkel.nl

  Bastiaan Hagenouw was Consultant bij McKinsey en werkte als Investment Banker bij Lehman Brothers. Zijn partner CCO en COO Edouard Rekko is zijn carrière begonnen bij Heineken en werkte ook een aantal jaar voor het prestigieuze adviesbureau. In februari 2016 is Davy Louwers aangenomen als CFO van Fietsenwinkel.nl. Hij kende Hagenouw en Rekko van zijn tijd bij McKinsey en was daarna een tijd zelfstandig ondernemer. Werken bij een organisatie die wordt geleidt door drie McKinseyanen betekent resultaatgericht werken, op basis van data en op een ongekend hoog niveau – maar dan niet tachtig uur in de week. Zoals in het Financieel Dagblad (4 juni 2016) beschreven staat: “De mannen van Fietsenwinkel.nl kunnen niet in een glazen bol kijken. Wat zij wel doen, is snel aanhaken bij trends zodra die duidelijk worden. Ook als daarvoor het bedrijfsmodel radicaal op de schop moet.”

   

Vacatures bij

Fietsenwinkel.nl

vervulde vacatures


vervulde vacatures

vacature fietsenwinkel.nl online marketing manager
Amsterdam Minimaal 6 jaar ervaring

De Online Marketing Manager is bij Fietsenwinkel.nl de belangrijkste aanjager van de omzet. Met een substantieel budget van ettelijke miljoenen, met nog veel potentie. Want terwijl 80% van de Nederlanders Fietsenwinkel.nl kent, koopt nog maar 8% hier hun fiets. Daarmee is Fietsenwinkel.nl met afstand marktleider, maar tegelijkertijd is er dus nog veel ruimte voor groei. En dat blijkt, want ook dit jaar schoot de omzet weer omhoog en verkoopt Fietsenwinkel.nl op een zonnige lentedag 600 fietsen – en dat is meer dan de meeste fietsenmakers in een heel jaar doen.

Fietsenwinkel.nl

Nederland is een fietsland. Hoewel CEO Bastiaan Hagenouw (ex-McKinsey/Lehman Brothers) zelf geen fiets had toen hij in 2009 twee fietsenwinkels kocht, zag hij wel de mogelijkheden van de business. En terecht: de Nederlandse fietsmarkt is groot en goed voor zo’n 1 miljard euro omzet per jaar. Tegelijkertijd is het een zeer versnipperde markt, slechts 10% van alle fietsenwinkels maakt deel uit van een keten. Binnen deze marktomstandigheden wist Fietsenwinkel.nl marktleider te worden en snel door te groeien (+70% omzet in 2015). De sales loopt zowel via de website als in de fysieke winkels, de verdeling van de omzet over beide kanalen is fiftyfifty.

Omni-channel

Fietsenwinkel.nl heeft altijd fysieke winkels gehad, zo is het begonnen. Inmiddels is de strategie volledig omni-channel: de online verkoop optimaliseren, fysieke winkels voor de beleving inrichten en parallel daaraan een keten met fysieke servicepunten opzetten voor het after-sales-onderhoud. De winkels en de servicepunten (inmiddels 130) ondersteunen het digitale kanaal en vice versa.

Toch werden vijftien van de zestien winkels in mei 2015 verkocht, waarmee afstand werd gedaan van 22 miljoen euro omzet. Uit een onderzoek van de Rabobank blijkt namelijk dat e-bikes een hoog need-to-feel-and-see-gehalte hebben. Bij Fietsenwinkel.nl is 30% van alle verkochte fietsen een e-bike en consumenten willen een e-bike eerst zien en vooral uitproberen voordat ze tot aankoop overgaan. Door ruimtegebrek was dat in de oude winkels van Fietsenwinkel.nl niet mogelijk, daarom moesten ze weg. De acht nieuwe vestigingen zijn veelal geopend op bedrijventerreinen. Dat is goedkoper, de showroom is groter en er is voldoende ruimte voor een testparcours. Dat de winkels minder zichtbaar zijn is geen probleem, want de zoektocht naar een e-bike begint toch online. De dominante online positie van Fietsenwinkel.nl is voldoende om de mensen naar de winkels te trekken.

Agile ondernemen

De ontwikkeling die Fietsenwinkel.nl het afgelopen jaar heeft doorgemaakt van wel winkels, geen winkels, toch winkels, is kenmerkend voor de start-up. Zoals het FD schrijft in juni 2016: “Hagenouw kan niet in een glazen bol kijken. Wat hij wel doet is snel aanhaken op trends. Ook als daarvoor het bedrijfsmodel radicaal op de schop moet.” Het MT van Fietsenwinkel.nl bestaat naast Hagenbouw uit Edouard Rekko (CCO en COO) en Davy Louwers (CFO). Alle drie zijn zij hun carrière begonnen bij McKinsey. Dat staat garant staat voor een analytische en resultaatgerichte aanpak.

Vacature voor Online Marketing Manager

Fietsenwinkel.nl is een omni-channel speler waarvan de website zonder omwegen het belangrijkste kanaal is. De Online Marketing Manager focust op de eerste stap in het aankoopproces: online vindbaarheid. Het doel van het team van de Online Marketing Manager (5 fte): een top-3 positie op Google behouden op cruciale, conversiegerichte zoekwoorden. Waarom? Omdat 90% van alle gebruikers alleen op de bovenste drie resultaten in Google klikt, paid of organic.

“Google bepaalt wat er gebeurt in deze wereld en er zijn maar drie posities waarop echt geklikt wordt. Wij zitten daar nu bij. Maar elke dag blijft in het teken staan van: de top-3.” – Edouard Rekko, COO Fietsenwinkel.nl (marketingfacts.nl)

Nummer 4? Dan zakken de middelen om opnieuw te investeren heel snel weg. Goed scoren op search is een self-fulfilling prophecy. De Online Marketing Manager bewaakt de online positie van Fietsenwinkel.nl. Hij/zij zorgt dat de beschikbare middelen en methoden efficiënter worden ingezet. Om dat te realiseren liggen er drie grote strategische en analytische projecten op stapel.

1. Het ultieme attributiemodel ontwikkelen voor Fietsenwinkel.nl

De verdeling van de kanalen zoals die nu is, is historisch zo gegroeid. Tot nu toe was dat prima, maar het kan beter. De Online Marketing Manager ontwikkelt het attributiemodel van de toekomst. Omdat Fietsenwinkel.nl een omni-channel speler is, is dat een complex verhaal. Want wat is het belangrijkste kanaal in de volgende situatie: mevrouw F. van B. uit Amsterdam oriënteert zich online op de aanschaf van een e-bike. Na het zien van een TV-commercial gaat ze naar een (fysieke) winkel van Fietsenwinkel.nl en koopt daar de de e-bike.

“You tell me: in welk kanaal moeten we hoeveel procent van het budget investeren? De juiste marketingmix vinden, dat vind ik een uitdaging, want alles interfereert. Je kunt kanalen niet aan- of uitzetten.” – Edouard Rekko, COO Fietsenwinkel.nl

2. Automatisch advertentieruimte inkopen

65% van het budget voor traffic wordt uitgegeven aan Adwords. Dat is veel geld en moet efficiënter kunnen, vinden ze bij Fietsenwinkel.nl. De Online Marketing Manager verbetert en automatiseert het inkoopproces. Door het opzetten van een goede business case voor het implementeren van DoubleClick bijvoorbeeld. Het doel is niet meer traffic – want dat zit al aan de max – maar meer relevantie.

3. Tekst voor advertenties optimaliseren

Een significant aandeel van de marketinguitgaven gaat naar Adwords. De click-through-rate is goed, maar kan altijd beter. Het is daarbij essentieel dat niet iedereen klikt, maar alleen de mensen die ook daadwerkelijk tot aankoop zouden kunnen overgaan. De Online Marketing Manager stelt zichzelf de vraag: wat werkt beter, voor welke doelgroep en afhankelijk van zijn/haar positie in de funnel: ‘Bekijk nu online!’ of ‘Kies nu jouw fiets’? Op basis van grootschalige A/B-testen wordt de tekst van de online advertenties geoptimaliseerd, evenals de kosten die daaraan verbonden zijn.

Team

De positie van Online Marketing Manager is nieuw. Op dit moment wordt het team van vijf specialisten aangestuurd door team-lead Maarten van Ent. Het is een sterk strategische functie. Om op strategisch niveau succesvol te zijn heeft de Online Marketing Manager goede sparringpartners nodig. In dit geval zijn dat CEO Bastiaan Hagenouw en COO Edouard Rekko. Daarnaast werkt de Online Marketing Manager intensief samen met het E-commerce Team en de Conversie Manager.

“Voor een digital professional loopt de weg omhoog via specialisatie. Online Marketing is daarbij een geliefd pad. Fietsenwinkel.nl voegt daar ondernemerschap aan toe.” – Suzanne Gillot, Consultant Top of Minds


Inschrijven voor de vacature mailing