Essent

 
 • De Nederlandse energiesector

  De liberalisering van de energiemarkt heeft de sector in een stroomversnelling gebracht. Het is de afgelopen jaren steeds meer een consumentenmarkt geworden waarin de concurrentie hevig is. Ieder jaar stapt gemiddeld 15% van de huishoudens over op een andere leverancier. Dat brengt grote uitdagingen met zich mee. Essent is in rap tempo wendbaarder en klantgerichter geworden en heeft daardoor de positie als marktleider weten te behouden. Het bedrijf levert energie aan 2,5 miljoen huishoudens en bedrijven. Dat is goed voor een omzet van €4.443 miljoen per jaar.

 • Gericht op de toekomst

  Essent is altijd op zoek naar nieuwe businessmodellen om de consument zo goed mogelijk van energie te kunnen voorzien. Denk aan de introductie van de slimme thermostaat Nest of advies over betere isolatie. Essent zet ook sterk in op duurzame energieoplossingen zoals het plaatsen en onderhouden van zonnepanelen. Het draait niet alleen om nieuwe en/of duurzame producten – goede dienstverlening is cruciaal. Bijvoorbeeld een goed werkende website en een energiecontract kunnen afsluiten bij de Media Markt. “De uitdaging is om voorop te blijven lopen op service, product, prijs én duurzaamheid,” zegt Mark van Zon (Commercieel Directeur B2C).

 • Essent: Helemaal Thuis

Vacatures bij

Essent

actuele vacatures

vervulde vacatures

De kijk van Mark van Zon op Essent

 • Mark van Zon, Commercieel Directeur bij Essent

  Mark van Zon

  Commercieel Directeur bij Essent

  Den Bosch, 19-07-2016 | Na bijna tien jaar Unilever stapte Mark van Zon over naar de energiesector. Nu is hij Commercieel Directeur bij Essent, waar hij ook verantwoordelijk is voor energiedirect.nl. Hij sprak met Janko Klaeijsen (Founding Partner bij Top of Minds) over deze beslissing, zijn drijfveren, ervaringen en leermomenten. "Ik heb een enorme leercurve doorgemaakt door deze stap." Lees meer

 • Mark van Zon, Commercieel Directeur bij Essent

  Mark van Zon

  Commercieel Directeur bij Essent

  Na bijna tien jaar Unilever stapte Mark van Zon over naar de energiesector. Hij sprak met Janko Klaeijsen (Founding Partner bij Top of Minds) over deze beslissing, zijn drijfveren, ervaringen en leermomenten.

  Waar kom je ‘s ochtends je bed voor uit?

  "Wat mij drijft, is samen met mensen iets creëren. Intrinsiek. Alles wat ik heb gedaan zit op creatie. Toen ik bijvoorbeeld in mijn tweede jaar bij Unilever category management deed voor de categorie ijs, speelde ik niet alleen het standaard spelletje, maar vloog ik naar Hamburg met een businessplan. Op basis van consumentenonderzoek voor een nieuwe schapvisie had ik ontdekt dat er een aantal barrières waren op de consumptie van ijs. Mijn voorstel naar aanleiding van die inzichten was om in mono-porties te gaan. Op dat moment paste dat niet in de overkoepelende strategie - die was gericht op speciale smaken zoals stroopwafelijs - dus ik vloog enigszins teleurgesteld terug naar huis. Toen ik later als Key Account Manager verantwoordelijk was voor Albert Heijn heb ik dit plan samen met een goede Marketeer alsnog weten te realiseren. Via een creatieve co-packing omweg en exclusief voor Albert Heijn haha. Een paar jaar later is het alsnog breed geïmplementeerd vanuit de categorie in Hamburg."

  Tastbare resultaten dus.

  "Die zijn belangrijk, maar het is mij vooral te doen om samenwerken met mensen waar ik energie van krijg, waardoor we samen meer kunnen bereiken. Ik heb later ook sales gedaan, dan werk je heel nauw samen met de retailer om nieuwe triple-wins te creëren: voor de leverancier, retailer en consument. Op dat snijvlak acteer ik graag."

  Wat zeggen mensen waarmee je hebt samengewerkt over jou?

  "Een oude baas van mij bij Unilever zei ooit letterlijk: “Wat jij goed kunt, is richting geven met gevoel.” Ik zie en begrijp snel waar de business naartoe moet en kan anderen daarin meenemen door ze in de juiste positie te brengen op basis van wat hun persoonlijke kwaliteiten zijn. Daarmee kunnen ze fantastische resultaten behalen. Met andere woorden: mijn talent is spelers op de juiste positie zetten."

  Je hebt zelf ook gevoetbald, toch?

  "Ja, ik speelde altijd mid-mid! Op een gegeven moment moest ik de spits in omdat ik lang was, dan moest ik de bal doorkoppen en een beetje oorlog maken in de zestien, haha! Maar ik ben een mid-mid in hart en nieren. Het liefst heb ik het spel voor én achter me; ik ben een verbinder en kan denk ik goed de lijnen uitzetten. Dat was tijdens mijn studie al zo, en wordt alleen maar sterker."

  Over je studie gesproken, vanwaar eigenlijk Bedrijfseconomie?

  "Vraag en aanbod – traditionele economie – worden bepaald door de waardecreatie die daartussen plaatsvindt. Ik ben gespecialiseerd in retail marketing en marktonderzoek, want dat is de wetenschap van waardecreatie, juist door te focussen op de klant en consument. En dat fascineert mij."

  Heb je die klantgerichtheid vanuit huis meegekregen?

  "Ja. Mijn vader zat in de raad van bestuur van een aantal zorginstellingen. De balans tussen kosten en customer experience is daar waanzinnig belangrijk. Ik heb het er weleens met hem over gehad dat je in het bedrijfsleven hard moet zijn. En toen zei hij: “Mark, als je mensen niet weet te raken, als je geen verbinding met mensen weet te maken, dan ga je jouw waardecreatie nooit krijgen." In de dienstverlening is het duidelijk dat je de verbinding moet maken met de klant, maar voor FMCG is dat niet anders. Dat was de kern van mijn voorstel voor Unilever om ijs in mono-porties te leveren. En dat is ook precies wat er nu speelt bij Essent."

  Je stapte begin 2015 over van FMCG naar energie. Geen voor de hand liggende stap.

  "Toch wel. Bij Unilever kun je heel veel leren - je krijgt je innovatie, campagnes, assortiment en dergelijke redelijk top-down opgelegd en leert de finesse van commercie beheersen door dat perfect uit te voeren. Maar als je hogerop komt, merk je dat de toename in verantwoordelijkheid vooral zit in performance management. Dat is heel belangrijk, maar ik begon het element van creatie wel te missen. Bij Essent heb je dat wél in zeer sterke mate. De energiemarkt is in ontwikkeling, we bouwen momenteel met z’n allen aan een nieuw businessmodel voor de toekomst. Hoe gaaf is dat? Essent bedient 2,5 miljoen klanten in Nederland en België, en die schaalgrootte geeft veel ruimte om te experimenteren. Die ruimte krijgen we ook. Dat zie je terug in budget, maar ook in mindset. Fail fast and learn - die agile werkwijze tref je hier echt aan. Als je met een goede business- of valuecase komt, kun je het zo gaan testen onder 10.000 klanten."

  Heb je een voorbeeld van zo'n valuecase?

  "Wel tien! Zo kijken we nu naar de mogelijkheid om onze dienstverlening te koppelen aan andere producten en diensten, wel allemaal gedreven vanuit de doelstellingen en waarden van onze twee retailmerken Essent en energiedirect.nl. Ik kan vanwege vertrouwelijkheid daar niet veel over zeggen maar dat is behoorlijk disruptief… Voorbeelden die je nu al in de markt kunt zien zijn onze partnerships met Google's Nest, MediaMarkt en Airmiles. In de toekomst worden we een netwerkorganisatie, daar is geen twijfel over."

  Dat is inderdaad een gigantische omslag van je businessmodel.

  "Absoluut. Nog een ander voorbeeld is wat we doen met ons merk energiedirect.nl. Dat is het best bewaarde geheim van de energiemarkt. De uitdaging is om naamsbekendheid en emotionele lading op te bouwen. En dat binnen een hele competitieve markt, waar bovendien traditionele marketing steeds minder effectief is. Daarom breken we met dit merk allerlei conventies in de markt. Zo krijgt de bestaande klant precies dezelfde voordelen als nieuwe klanten. Ongekend in deze markt. Of denk aan de campagne "Tablet cadeau? Hebben we niet. Het scherpste tarief? Hebben we wel." Die campagne heeft tot behoorlijk wat reuring geleid. Ook dat past en hoort bij het merk."

  Energiedirect.nl is ook hoofdsponsor geworden van PSV. Dat lijkt me ook een dappere zet.

  "Zeker, een miljoenendeal voor de komende drie jaar. Maar om in de nieuwe werkelijkheid mee te draaien, moet je lef hebben. En de match met PSV is heel goed, doordat we uit hetzelfde hout gesneden zijn: slim, no-nonsense, en niet conventioneel. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop ze Marco van Ginkel hebben gehuurd van Chelsea. Het is daarbij altijd zoeken naar de juiste balans tussen korte en middellange termijn. We zagen deze kans en hebben ‘m met een klein team van zo’n vijf mensen gepakt. We krijgen hier echt de kans om zelf te ondernemen."

  Waarom is dit een interessant moment om in de energiesector te werken?

  "De wereld om ons heen verandert ontzettend snel en wij maken een hele snelle ontwikkeling door om relevant te blijven voor klant en consument. Voor ons draait de toekomst om drie intens verweven thema's: digitalization, decentralization en decarbonization (ofwel duurzaamheid). Dat is onze 3D-visie. Het businessmodel draait allang niet meer om energie alleen. Daarom worden de internationale activiteiten van ons moederbedrijf RWE op het gebied van duurzame energie, netwerken en retail gebundeld in een nieuwe en innovatieve speler op de Europese energiemarkt: innogy. De hele Nederlandse Essent-organisatie is daar onderdeel van. De IPO staat gepland voor het vierde kwartaal van 2016. Het doel is om geld op te halen van de beurzen, om te investeren en nog meer te kunnen ondernemen om de 3D-visie waar te maken."

  Wat houdt dat concreet in?

  "Met het oog op duurzaamheid willen we consumenten helpen minder energie te gebruiken en zelf energie op te wekken. De meest effectieve manier om dat te bereiken is met een persoonlijke, decentrale benadering, en dat is mogelijk door middel van smart-home-technologie zoals Nest. Het kernteam dat verantwoordelijk is voor onze samenwerking met Google en de ontwikkeling van digital apps en diensten zit gewoon hier in Den Bosch."

  Van FMCG naar energie, van top-down naar agile, de lancering van innogy, van energieleverancier naar netwerkorganisatie - er verandert nogal wat om jou heen. Wat doet dat met jou?

  "Toevallig zei mijn vrouw laatst tegen me dat ik in korte tijd veel autonomer ben geworden. Ik heb een enorme leercurve doorgemaakt door de stap naar dienstverlening. Ik doe echte P&L-ervaring op, stuur een commercieel team van bijna honderd man aan, leer een veel complexere business kennen, ben bezig met het realiseren van een nieuw businessmodel en heb me de Lean-Startup-methodologie eigen gemaakt. Nou goed, de ontwikkeling die ik doormaak toont zich blijkbaar niet alleen op mijn werk, maar ook thuis."

  Zou dat waardevol zijn voor een eventuele terugkeer naar FMCG?

  "Absoluut. En wie weet… Mijn persoonlijke ambitie is om uiteindelijk General Manager te worden van een bepaalde club, en wat ik hier leer gaat me daarbij helpen."

  Lees hier meer over werken bij Essent of over de nieuwste vacatures bij energiedirect.nl.


actuele vacatures

werken bij essent in den bosch
Den Bosch Minimaal 5 jaar ervaring

De energiesector gaat door een transformatie. Groenere energie, bewustere consumenten en steeds meer mogelijkheden door het ontsluiten van big data. Essent is een van de aanvoerders van deze ontwikkeling.

De energietransitie

Op 7 oktober 2016 was de IPO van innogy: de groene divisie van het Duitse energiebedrijf RWE. Het Nederlandse Essent wordt volledig ondergebracht bij innogy. Met 3.7 gigawatt capaciteit aan duurzame energie, 23 miljoen klanten en een 74,000 km aan gasleidingen en electriciteitslijnen is innogy een van de aanvoerders van deze omslag op de energiemarkt.

In Nederland uit de transitie zich in een stuk bewustwording bij de eindgebruiker, die zijn/haar energieverbruik zelf wil reguleren. Essent speelt daar onder andere op in met de slimme thermostaat Nest (in samenwerking met Google), advies over woningisolatie, zonnepanelen en besparende verlichting. Dat consumenten bewuster met hun energie omgaan betekent ook dat merkproposities steeds belangrijker worden. De beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data en het vermogen inzichten te ontsluiten, spelen een belangrijke rol. Strategische kaders en strakke strategic planning zijn daarbij van belang om de ambities die Essent heeft waar te maken. De Senior Strategic Consultant ontwikkelt deze voor de Business Units Essent Zakelijk en Powerhouse.

Marketing Development

Op de afdeling Marketing Development van Essent worden de grote lijnen en belangrijkste stippen op de horizon bepaald. De afdeling wordt aangestuurd door de Marketing Directeur en bestaat uit vijf teams: Strategic Planning, Data Science, Digital Development, Product Development en Brand Development. De in totaal 47 professionals leggen het fundament voor de toekomst van Essent. Zij nemen beslissingen over onder andere de merkidentiteit van de verschillende labels, maken een roadmap voor de digitale transitie waar Essent doorheen gaat, houden alle marktontwikkelingen in de gaten, sturen de implementatie van de data-infrastructuur en ontwikkelen de richtlijnen voor product development.

Strategic Planning

De functie van Senior Strategic Consultant valt binnen het Strategic Planning team (8 fte), dat wordt aangestuurd door Lieke Rijken. Het team ontwikkelt de strategische kaders voor diverse Business Units (BU’s) binnen de commerciële afdelingen van Essent. Commerciële strategie, doelen en budgetten worden voorbereid en de consumenten- en marktinzichten worden verzameld, geïnterpreteerd en vertaald naar strategieën voor de business.

“Het team fungeert als een inspiratiebron voor alle Business Units. Wij geven richting op basis van data en marktinzichten.” – Lieke Rijken, Manager Strategy & Strategic Planning

Het is overigens geen top-down approach. Er wordt nauw samengewerkt met de verschillende BU’s en ook de input van de Data Management & Analytics afdeling wordt meegenomen. Op basis van co-creatie worden kansen uitgewerkt tot nieuwe richtlijnen, plannen en projecten.

Vacature voor Senior Strategic Consultant

De Senior Strategic Consultant is binnen het Strategic Planning team verantwoordelijk voor de BU’s Essent Zakelijk en Powerhouse. Hij/zij maakt de strategic planning en zorgt voor de juiste verdeling van resources. Door veel te sparren met de commerciële teams en alle inzichten vanuit Data Management & Analytics – maar ook internationale ontwikkelingen, trends in de markt en ontwikkelingen bij concurrenten – te integreren, komt de Senior Strategic Consultant tot een allesomvattende Strategic Planning Cycle. Dit helpt de BU’s om afgewogen beslissingen te nemen omtrent budgettering en uitgaven zodat uiteindelijk elke inspanning die zij doen bijdraagt aan het behalen van de langetermijndoelstellingen van Essent.

De Senior Strategic Consultant begeleidt proactief de strategische projecten. Deze persoon haalt alle relevante marktkennis naar binnen door concurrentie- en consumentenonderzoek en marktanalyses. Op basis van deze informatie adviseert hij/zij de BU’s middels presentaties en workshops over mogelijke groeikansen en bepaalt waar de komende jaren op gefocust wordt. Er liggen bijvoorbeeld nog veel kansen op het adviseren van zakelijke klanten over duurzame energievoorzieningen zoals zonnepanelen, isolatie en besparende verlichting.

De ideale kandidaat

Deze functie vraagt om een zeer gevarieerde skill-set. De Senior Strategic Consultant is een visionair die graag vooruit kijkt en de grote lijnen uitstippelt. Het is een slim en analytisch persoon die zelfstandig grote (consultancy) projecten kan dragen. De Senior Strategic Consultant laveert tegelijkertijd met gemak tussen hoog abstractieniveau en concrete belangen van de business. Een stevige discussie, een innovatief idee ontplooien en/of nieuwe manier van werken omarmen, past goed bij deze persoon.


Essent Acquisitie Manager
Den Bosch Minimaal 5 jaar ervaring

Essent heeft de nieuwe manier van werken volledig omarmd: data is leidend, de aanpak is customer-centric en het doel is meer conversie, hogere klantwaarde en -tevredenheid. Binnen de commerciële B2C-organisatie is de implementatie afgerond en zijn de eerste successen geboekt. Nu gaat de B2B-afdeling (Essent Zakelijk) hiermee aan de slag. De Senior Marketeer Zakelijk speelt een cruciale rol in het identificeren van waardevolle prospects en zorgt ervoor dat Essent op het juiste moment, via het juiste kanaal, met de juiste propositie aanwezig is.

Energiepartner Essent

Essent Zakelijk is de energiepartner voor grootzakelijk (banken en grote kantoorpanden) en MKB. Meer dan 80.000 ondernemingen in het MKB-segment zijn klant bij Essent. Dat zijn bijvoorbeeld bakkers, fietsenmakers, communicatiebureaus en advocatenkantoren. Essent Zakelijk levert energie tegen een scherpe prijs én helpt klanten bij het verminderen van hun energieverbruik door te adviseren over bijvoorbeeld energiebesparende verlichting en/of betere isolatie (Energie+). Essent onderscheidt zich als one-stop-shop voor ondernemend Nederland. De uitdaging is om hier maatwerk van te maken: de energiebehoefte van een boer is immers anders dan die van een zakelijk dienstverlener. Essent snapt dat en ontwikkelt heldere proposities gericht op de behoefte van de klant. Kortom, één-op-één-marketing – maar dan op een landelijk niveau.

Marketing bij Essent Zakelijk

Het Marketing Team binnen de afdeling Essent Zakelijk wordt aangestuurd door Dave Emons (Marketing Manager). Het team, bestaande uit (Online) Marketeers en Specialisten (in totaal 10 fte), geeft richting en uitvoering aan een breed marketingcommunicatie spectrum. Een aantal onderwerpen waar zij zich mee bezighouden: het identificeren van (markt)trends, web development, propositie ontwikkeling, pricing, campagne design en uitvoering, continu bijsturen op de performance en uiteraard: conversie optimalisatie. Het team werkt nauw samen met Sales, Business Intelligence en andere specialisten binnen Essent. 

Vacature voor een Senior Marketeer Zakelijk

De Senior Marketeer Zakelijk is verantwoordelijk voor het aantrekken van nieuwe klanten. Om dat te realiseren brengt hij/zij de customer journey in kaart, denkt mee over de kanaalinzet en optimaliseert de conversie. Daarmee zet deze persoon Essent Zakelijk weer prominent op de kaart – zowel binnen de organisatie, als daarbuiten. Een mooi moment om in te stappen voor een analytisch professional op zoek naar impact.

De Senior Marketeer Zakelijk begint bij het begin en brengt alle data in kaart. Deze persoon achterhaalt wat de meest waardevolle prospects zijn voor Essent Zakelijk. Of zij in de markt zijn en op welke manier en via welk kanaal ze het best benaderd kunnen worden.

“Op basis van data bepalen we onze meest waardevolle prospects. We kijken daarbij nadrukkelijk naar het potentieel van een klant. Denk aan customer life time en cross/up-sell mogelijkheden. Het zijn zeker niet alleen de grote bedrijven!” – Dave Emons, Marketing Manager Essent Zakelijk MKB

De professionals bij Essent Zakelijk maken gebruik van verschillende interne en externe sales-kanalen zoals telefonie/call-centers, face-to-face en online. Cruciale vragen voor de Senior Marketeer Zakelijk zijn: hoe ziet de sales funnel eruit? Waar stappen prospects in en waar haken ze af? Welke product- en kanaalmix heeft het hoogste rendement en hoe kunnen we daarop sturen? Om dit helder te krijgen werkt de Senior Marketeer Zakelijk nauw samen met de Sales Channel Managers binnen Essent Zakelijk (zij sturen o.a. de call-centers aan) en onderhoudt hij/zij intensief contact met de Online en Retentie Marketeers.

Acquisitiestrategie

Na een aantal maanden weet de Senior Marketeer Zakelijk precies waar de kansen liggen en ontwikkelt de toekomstige acquisitie strategie en een campagne kalender. De functie van de Senior Marketeer Zakelijk ontwikkelt zich naarmate de afdeling Essent Zakelijk verder professionaliseert. Dat betekent dat de Senior Marketeer Zakelijk veel vrijheid heeft om zijn/haar functie zelf in te richten en uit verder te breiden.

Voor meer informatie over deze positie, neem contact op met Suzanne Goedhart-Limmen.

interview commercieel directeur essent


vervulde vacatures

vacature online marketing den bosch
Den Bosch Minimaal 5 jaar ervaring

Essent bedient meer dan 80.000 klanten in het MKB. Door de implementatie van een datagedreven customer-centric strategie is het streven om het klantenbestand de komende jaren verder te laten groeien. De positie van Commercial Development Manager is een nieuwe functie die cruciaal is voor het commerciële succes van Essent Zakelijk. Deze persoon maakt de data inzichtelijk en verbindt de verschillende teams met elkaar. Een zichtbare positie met veel impact bij een van de meest vooruitstrevende energiespelers van Europa.

Essent Zakelijk

Essent Zakelijk is de energiepartner voor grootzakelijk en het MKB. Klanten binnen het MKB zijn Nederlandse ondernemers met verschillende energiebehoeften die met aandacht voor hun businessmodel benaderd willen worden. Een bakker wil bijvoorbeeld niet om 08:30 uur gebeld worden door Essent, terwijl dat tijdstip voor een Accountant wel geschikt is. Een boer wil liever dat Essent langskomt en een internetondernemer regelt zijn energiezaken online.

Wat de voorkeur ook is: Essent is de one-stop-shop voor ondernemend Nederland en adviseert haar klanten over energie in brede zin. Dus naast het energiecontract is Essent ook een business partner waar het gaat om energiebesparing door energiezuinige verlichting en/of het zelf opwekken van energie.

Om de propositie binnen Zakelijk MKB stevig te verankeren implementeert Nico Aberson (Head of Marketing & Sales Essent Zakelijk MKB) een klantgedreven strategie. De Commercial Development Manager is daar een stuwende en faciliterende kracht in.

Vacature voor een Commercial Development Manager

De Commercial Development Manager verzamelt alle beschikbare data, ontsluit de relevante inzichten en stuurt de verschillende teams daar (indirect) op aan. De verscheidenheid aan kanalen en type klanten maakt het een complexe uitdaging. De Commercial Development Manager fungeert als ‘verbinder’ van de teams. De afdeling Zakelijk MKB bestaat in totaal uit 24 professionals, verdeeld over drie teams: Marketing (8 fte), Channel Management (4 fte) en Sales Support (10 fte). De teams rapporteren aan de Head of Marketing & Sales.

De Commercial Development Manager werkt samen met de Marketing Manager en zijn team aan één database waarin alle relevante parameters opgenomen zijn. Denk aan: het soort klant, het aantal werknemers en aansluitpunten, wat voor type contract en de looptijd. Op termijn worden daar online data (web analytics) en inzichten uit online campagnes aan toegevoegd. De Commercial Development Manager verbetert de effectiviteit van alle campagnes door betere segmentatie en propositie-ontwikkeling.

“De Commercial Development Manager voedt de teams met inzichten die hun prestaties zullen verbeteren. Je stuwt een data-driven werkwijze.” – Nico Aberson, Head of Sales & Marketing bij Essent Zakelijk MKB

Omdat de Commercial Development Manager zo dicht op de data zit, weet hij/zij welke commerciële doelen haalbaar zijn. Deze persoon ontwikkelt een integraal commercieel plan en bepaalt in samenwerking met Nico Aberson en het team de KPI’s. De Commercial Development Manager ontwikkelt de planning, monitort de voortgang en scherpt de doelen aan waar nodig. De ambities zijn groot; de Commercial Development Manager stuurt op significante resultaten en toetst op de haalbaarheid daarvan.

Data-driven & Agile

Naast het (mede)ontwikkelen van de strategie, is de uitdaging voor de Commercial Development Manager om het team mee te nemen in de transitie naar een data-driven en agile werkwijze. De Commercial Development Manager zorgt ervoor dat er louter campagnes worden gelanceerd voor het binnenhalen van kwalitatieve leads met een hogere conversie als resultaat.


werken bij essent marketing functies
Den Bosch Minimaal 8 jaar ervaring

Werken binnen de energiesector is veranderd. De beschikbaarheid van enorme hoeveelheden data, de mogelijkheden voor het aangaan van verassende partnerships en de (daarmee gepaarde) opkomst van nieuwe verkoopkanalen: het biedt ruimte voor innovatie en creatie in de breedste zin van het woord. Voor business marketeers een mooi moment om in te stappen. Specifiek voor de functie van Marketing Manager geldt dat de impact op de commerciële resultaten van Essent enorm is. Een positie om verschil te maken dus.

Over Essent

Uit een onderzoek van Essent blijkt dat voor veel Nederlanders de ochtend het minst favoriete moment is. Een wekker die te vroeg gaat, haasten om op tijd op kantoor te zijn, te koud, te donker – het is ook wel logisch. ’s Avonds daarentegen is voor de meeste mensen (71%) het favoriete moment om lekker thuis te zijn. Of je nu een ochtend- of een avondmens bent, thuis is hoe dan ook de belangrijkste plek op aarde.

Essent helpt haar klanten om hun huis van alle gemakken te voorzien. Helemaal Thuis is dan ook de merkbelofte. Denk aan de slimme thermostaat Nest, duurzame CV-ketels, zonnepanelen en woningisolatie. Dit zijn voorbeelden van de Energie+ producten en diensten van Essent: alle producten en diensten buiten het leveren van gas en stroom die het wooncomfort verhogen. De ambitie van Essent is dat deze tak in 2020 verantwoordelijk is voor 20% van de omzet. Lees meer over werken bij Essent.

Vacature Marketing Manager

De Marketing Manager is een commerciële business marketeer die de Energie+ proposities van Essent verder ontwikkelt en nieuwe proposities op de markt brengt. Dit is een strategische, leidinggevende positie gericht op het aantrekken van nieuwe klanten voor de Energie+ producten van Essent. De Marketing Manager stuurt een team van acht professionals aan.

Een voorbeeld om nieuwe klanten te bereiken is de samenwerking tussen Essent en Media Markt. Het strategisch partnerschap voor de verkoop van stroom- en gascontracten loopt goed, nu is het zaak dat er ook meer zichtbaarheid gecreëerd wordt voor de producten van Energie+. De Marketing Manager stuurt zijn/haar team aan om er onder andere voor te zorgen dat de proposities van Essent zijn afgestemd op de acties van de Media Markt en dat ook de lokale servicepartners (die de producten leveren en installeren) ready to move zijn wanneer bezoekers van de Media Markt zonnepanelen kopen bij Essent.

Dit is slechts één voorbeeld. De Marketing Manager is vrij om op basis van data en door een intensieve samenwerking met zowel de interne teams bij Essent als de externe partners, nieuwe proposities te ontwikkelen en lanceren. Er ligt bijvoorbeeld nog veel potentieel binnen up- en cross-sell van bestaande klanten naar Energie+ en het beter inzetten van het online kanaal. Bij Essent wordt heel datagedreven gewerkt en er gebeurt niets zonder uitgebreide (A/B) testen.

De organisatie

De vacature van Marketing Manager valt binnen het Formule Team Essent dat wordt aangestuurd door Albert de Koning (Head of Marketing Essent). Aan hem rapporteren de teams voor marketing, marketingcommunicatie, online en marketing Energie+. De Marketing Manager werkt nauw samen met de teams binnen de formule. Daarnaast heeft de Marketing Manager korte lijnen naar sales en finance.

Essent: onderdeel van innogy

Essent is – net als energiedirect.nl – een dochterbedrijf van innogy, een Europese energiegroep die zich volledig richt op de transitie naar een duurzame energievoorziening. De oprichting van innogy in de zomer van 2016 is een reactie van RWE (het voormalig moederbedrijf van innogy) op de Duitse Energiewende. RWE heeft de hele ‘groene’ tak ondergebracht bij innogy en in oktober 2016 naar de beurs gebracht. Het zelfstandige bedrijf is nu zo’n € 20 miljard waard en kan zelf geld ophalen voor duurzame investeringen.

“De energiemarkt van de toekomst is groen, decentraal en digitaal. Innogy is kleurrijk, flexibel, vol energie en rijk aan creatieve ideeën. We vernieuwen onze onderneming omdat we koploper willen zijn op het gebied van duurzame, moderne energiediensten.” – Peter Terium, CEO innogy


Director Marketing Essent
Den Bosch Minimaal 15 jaar ervaring

Essent heeft een sterke digital & data capability opgebouwd. De Marketing Directeur gaat hiermee de toekomst van het bedrijf schrijven. De levering van gas en elektra zal daar slechts een bescheiden rol in spelen. De hoofdrol is weggelegd voor de merken Essent en energiedirect.nl, de merkbelofte ‘Helemaal thuis’ en een productportfolio rondom comfort en intelligentie in de woning.

De toekomst van Essent

De Marketing Directeur schrijft de toekomst van Essent. De strijd om ‘de woning’ is losgebarsten. Telecombedrijven, kabelaars, verzekeraars en energiebedrijven – allemaal azen ze op de klantrelatie in het leveren van producten en diensten die het wooncomfort verbeteren.

Gas en elektra vormen de basis, duurzaamheidsproducten zoals zonnepanelen komen erbij en de nieuwste ontwikkelingen liggen binnen de ‘smart home’ propositie. De samenwerking met Nest van Google is daar een voorbeeld van.

Essent – zeker nu het onderdeel is van het internationale innogy – heeft in de strijd om de woning een aantal belangrijke troeven in handen: een sterk merk, een winstgevende operatie, een goedgevulde kas, heel veel data én de capability om die in te zetten.

Vacature: Marketing Directeur

De positie van de Marketing Directeur is een directiepositie die data, productontwikkeling en marketing verenigt. De Marketing Directeur bepaalt welke producten en diensten worden ontwikkeld en zorgt ervoor dat feitelijke kennis van klantgedrag het leidende principe is.

Om dit te realiseren heeft deze persoon de beschikking over vijf teams, tezamen 47 professionals. De vijf teams zijn:

 1. Strategic Planning – Op basis van strategie en merkbelofte worden de kaders geschetst voor marketing & sales (Formule Management) en productontwikkeling. De Strategic Planning functie schept kaders waarbinnen resources gealloceerd worden en onderbouwt keuzes met consumenten- en marktinzichten. Ook in het besluitvormingsproces op directieniveau speelt de Marketing Directeur de rol van ‘feitelijk geweten’, opererend vanuit data en onwrikbare logica.
 2. Data Science – Essent heeft beschikking over heel veel data waarmee een geraffineerd klantwaardemodel is opgesteld – ook voor toekomstige klanten. Dit levert enorme waarde op bij het richten en personaliseren van marketing- en salesinspanningen en de conversie op de website. Maar ook buiten het marketingdomein vindt dit model haar toepassing. Bijvoorbeeld bij de klantenservice of in het facturatieproces.
 3. Digital Development – De Marketing Directeur bepaalt en leidt de digital agenda van Essent. Ook dit is niet beperkt tot marketing, maar bedrijfsbreed. Naast strategen werken op deze afdeling Chapter Leads die expertise ontwikkelen en verspreiden binnen een aantal specifieke digital domeinen zoals webdesign of programmatic marketing. Binnen het innogy concern heeft Essent een leidende rol als het gaat om digital development en voor veel initiatieven is Nederland de proeftuin.
 4. Product Development – Geeft leiding aan het product development proces. Zorgt ervoor dat innovatie resultaatgericht plaatsvindt, binnen het kader dat door strategic planning is geschetst. Dit vergt conceptueel verbeeldingsvermogen ten aanzien van de ontwikkelingen in de markt, maar vooral ook de praktische tegenhanger: een ‘getting-things-done’ mentaliteit die ervoor zorgt dat het ontwikkelingsproces niet in abstractie blijft hangen.
 5. Brand Development – Deze functie is eigenaar van de merkarchitectuur van de verschillende merken binnen Essent, van Essent tot energiedirect.nl tot Powerhouse. Hij/zij bepaalt de mediastrategie, is verantwoordelijk voor internal branding en ondersteunt activatie door Formule Management.

Internationale context

Binnen de context van het internationale innogy concern neemt Essent een voortrekkersrol in. Enerzijds vanwege de positie in het International Marketing Leadership team, anderzijds omdat  in Nederland veel nieuwe producten en proposities worden getest die later internationaal worden uitgerold.

Nauwe samenwerking met Formule Management

De marketing operatie ligt bij de afdeling Formule Management (geleid door Mark van Zon), die tevens het marketingbudget beheert. Binnen de kaders van Strategic Planning wordt gestuurd op loyalty en customer acquisition. De Formule Managers hebben elk hun eigen digital en data specialisten, zij het met een focus op executie in plaats van continuous improvement.

Kandidaatsprofiel

Deze positie vraagt om een marketeer met een spike in de domeinen data & digital. Fact-based decision-making gericht op het heden, maar vooral ook de lange termijn. Het gaat hier om het leiden van de evolutie van een energieleverancier, waarbij van de toekomst slechts nog de contouren staan.

Een voor de hand liggende achtergrond is die van data-driven Marketing Directeur in energie, telecom of insurance. Maar ook een Principal positie bij een first-tier strategy consulting firm kan een uitstekende basis zijn.

Voor meer informatie over deze vacature, neem contact op met Janko Klaeijsen.

Interview met commercieel directeur essent Mark van Zon


marketing communicatie essent
Den Bosch Minimaal 6 jaar ervaring

Uit onderzoek blijkt dat de ochtend het minst favoriete moment van de dag is voor veel Nederlanders. Een wekker die te vroeg gaat, haasten om op tijd op kantoor te zijn – het is ook wel te begrijpen. ’s Avonds daarentegen is voor de meeste mensen (71%) het favoriete moment om thuis te zijn.

Essent gelooft in een comfortabel huis voor iedereen

Dit onderzoek – wanneer Nederlanders zich het fijnst voelen in hun eigen huis – sluit naadloos aan op de comfort-gedachte die Essent wil uitstralen. Thuis is immers de belangrijkste plek op aarde. Essent helpt haar klanten om hun huis van alle gemakken en comfort te voorzien. Van A tot Z: met warmte en licht (gas en stroom), met duurzame CV-ketels, een slimme thermostaat, zonnepanelen en isolatie.

Marketing Communicatie

Essent levert comfort. Het Marketing Communicatie Team zorgt ervoor dat die boodschap helder en consistent gecommuniceerd wordt, gericht op de juiste doelgroep met conversie als resultaat. Monique van Weert is de Teammanager Marketing Communicatie. Haar team (6 fte) vertaalt de merkidentiteit van Essent naar concrete en effectieve communicatieconcepten en campagnes. Ze zegt:

“Wij bouwen, we activeren en we communiceren het merk Essent. We verankeren de merkidentiteit stevig in al onze uitingen. Mijn team levert daarmee een directe bijdrage aan de merkvoorkeur voor en de commerciële doelstellingen van Essent.”

Het Marketing Communicatie Team ontwikkelt alle above-the-line (ATL) en below-the-line (BTL) campagnes gericht op het communiceren van de proposities van alle producten en diensten van Essent. Het gaat hierbij niet alleen om de verkoop van zoveel mogelijk zonnepanelen of over zo goed mogelijk informeren over de verschillende energiecontracten. Essent wil juist meer inspelen op de categoriebenadering en profileert zichzelf als energieadviseur die haar klanten helpt om hun huis zo comfortabel mogelijk te maken.

Janko Klaeijsen (Founding Partner Top of Minds) sprak met Mark van Zon (Commercieel Directeur Essent en energiedirect.nl, lees hier het hele interview.

Wat daarbij hoort is een focus op contentmarketing en de verschuiving van push- naar pull-communicatie. Essent werkt op dit moment bijvoorbeeld samen met vtwonen om via hun platform te adviseren en inspireren over meer comfort in huis. Het Marketing Communicatie team heeft recent de Essent Zonnepanelen Check geïntroduceerd: een online functionaliteit om te kijken hoeveel zonnepanelen iemand op het dak kan (laten) plaatsen en hoeveel dat scheelt op de energierekening. Een mooi voorbeeld van een duidelijk (communicatie)concept dat de mogelijkheden waarin Essent kan faciliteren goed weergeeft.

Kortom, Essent is bezig met de doorontwikkeling van een strategische langetermijnbenadering in alle marketing communicatie die ze doet. Dat betekent niet dat het communicatieplan in beton gegoten is. Er is nog veel ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe concepten, strategieën en partnerschappen. De Senior Marketeer gaat daar een belangrijke rol in spelen.

Vacature voor een Senior Marketeer

De Senior Marketeer komt te werken in een team van zes Marketeers. Binnen het team neemt deze persoon een proactieve houding aan, is altijd vooruitstrevend en komt met innovatieve ideeën. De Senior Marketeer trekt het team daarin mee, is daadkrachtig en zorgt dat de beoogde resultaten gehaald worden. Deze professional is een sparringpartner voor Monique van Weert. Zij is op zoek naar iemand die naast de dagelijkse werkzaamheden ook tijd heeft om over de langetermijnstrategie na te denken, daar concrete projecten aan te verbinden of de benodigde structuur neer te zetten. Vragen die in zo’n (multidisciplinair) project opgepakt kunnen worden zijn: op wat voor manieren kunnen we de merkidentiteit nog beter vertalen naar effectieve campagnes? Kunnen we nieuwe communicatie-concepten bedenken die de conversie verder verhogen? Hoe zorgen we ervoor dat de categoriebenadering geïmplementeerd wordt in de campagnes zonder de focus op conversie te verliezen?

De Senior Marketeer schakelt intensief met de andere marketing en communicatie professionals binnen Essent, binnen het eigen team en elders in de organisatie. Dit vraagt om sterk stakeholder management en een gezonde dosis overtuigingskracht. Daarnaast werk je intensief samen (stuurt hen aan) met externe reclame- en mediabureaus.


Den Bosch Minimaal 4 jaar ervaring

Energie+ staat hoog op de strategische agenda van Essent. Waar dat plusje voor staat? Alle producten en diensten buiten het leveren van gas en stroom zoals zonnepanelen, isolatie en CV-ketels. De ambitie is dat deze tak in 2020 verantwoordelijk is voor 20% van de omzet. De missie is duidelijk: het merk Essent laden en activeren op de markt van nieuwe energieoplossingen.

Essent: Energie+

Essent zorgt voor meer comfort in huis. Deze merkpositionering wordt geladen door de afdeling Formule Essent, die bestaat uit vier teams: Marketing Communicatie, Marketing Essent, Online, en Marketing Energie+. Onder Energie+ vallen alle slimme oplossingen voor in huis zoals zonnepanelen, installatie en onderhoud van CV-ketels, de slimme thermostaat Nest en woningisolatie. Het marketingteam Energie+ wordt aangestuurd door Thomas Strikwerda (Teammanager Energie+ en lid van het MT Formule Essent) en bestaat uit zes Marketeers. Iedere Marketeer is verantwoordelijk voor de sales en budgetbeheersing van een specifiek kanaal en/of een bepaald product. Ondernemerschap en een resultaatgerichte mentaliteit zijn voor dit team van groot belang.

Janko Klaeijsen (Founding Partner Top of Minds) sprak met Mark van Zon (Commercieel Directeur Essent en energiedirect.nl, lees hier het hele interview.

Vacature voor een Trade Marketeer

De Trade Marketeer ontwikkelt marketingactivatiecampagnes voor alle producten en diensten van Energie+ via een lokale benadering (door-to-door) en in het retail-kanaal (Media Markt) voor heel Nederland.

Lokale benadering

Het is gebleken dat de doelgroep goed te bereiken is via bijeenkomsten en informatieavonden. Dit doet Essent in samenwerking met de vijf lokale service-partners: Volta Limburg, Kemkens, Energiewacht, Energiewacht Groep en Geas Energiewacht. Zij nemen, in samenwerking met Essent, de lokale activatie op zich door in gesprek te gaan met  bewoners en te vertellen over de voordelen van bijvoorbeeld zonnepanelen. De Trade Marketeer ontwikkelt deze lokale marktbenadering verder en zorgt dat het schaalbaar wordt. Deze persoon houdt zich onder andere bezig met het aantrekken van bewoners naar zulke bijeenkomsten, bijvoorbeeld door een campagne gericht op één stad. Thomas Strikwerda:

“Laten we de hele stad Essent-roze kleuren: een periode heel gericht aanwezig zijn en met klanten in gesprek gaan over comfortabel wonen en wat Essent kan doen om daarbij te helpen. En dan natuurlijk een bijeenkomst organiseren in samenwerking met de service-partner uit die regio. We gaan voor Energie+ terug naar de basis: wijk-voor-wijk, stad-voor-stad.”

Naast dit voorbeeld is de Trade Marketeer ook betrokken bij het ontwikkelen van innovatieve concepten en/of vernieuwende campagne-ideeën en schakelt hij/zij intensief met de service-partners over het afstemmen van de proposities en het aansturen van de lokale ondernemers.

Media Markt

Essent en de Media Markt werken op een strategische en succesvolle manier met elkaar samen en willen de customer journey van hun gezamenlijke klanten beter in kaart brengen. In de winkels van de Media Markt verkoopt Essent stroom- en gascontracten, waarmee ze zijn uitgegroeid tot de op één na grootste leverancier van Media Markt. Essent wil ook voor Energie+ meer zichtbaarheid creëren op de winkelvloer. De Trade Marketeer zorgt ervoor dat de proposities van Essent afgestemd zijn op de grote, terugkerende acties van de Media Markt zoals de BTW-actie en de VakantieGeld-actie. Hij/zij analyseert ook waar de afhaak-momenten liggen in de aankoop van Energie+ producten, wat de beste benader-strategieën zijn en welke proposities het best resoneren.

Campagneleider

De campagnes van Essent worden altijd in samenwerking met onder andere Channel Management, Marketing Communicatie en de andere Marketeers uit het Energie+ team opgepakt. De Trade Marketeer is de campagneleider. Dat vraagt om goede leiderschapskwaliteiten en een gestructureerde werkhouding.


Werken bij energiedirect.nl
Den Bosch Minimaal 8 jaar ervaring

Energiedirect.nl is vanaf 1 juli 2016 de nieuwe hoofdsponsor van PSV en wordt daarmee officieel voorgesteld aan een breed Nederlands publiek. Jorrit Pijlman (Head of Marketing energiedirect.nl): “Onze naamsbekendheid zal door het plafond schieten en dat gaan we omzetten in een groter marktaandeel. De verwachtte groei uit deze deal leidt tot schaalvoordelen waardoor de prijzen laag kunnen blijven en we onze klanten nog beter kunnen bedienen. Door de samenwerking met PSV willen we simpelweg de beste sportmarketing-case van Nederland neerzetten.” 

Over energiedirect.nl

Energiedirect.nl is het dochterbedrijf van Essent, dat op haar beurt onderdeel is van het van Innogy (voorheen RWE). Essent is in Nederland een van de drie grootste energieleveranciers. Het is een professioneel bedrijf met veel (internationale) doorgroeimogelijkheden. Energiedirect.nl is de prijsvechter van Essent en wordt gekenmerkt als ‘lekker direct’. Voordelige energie: gas en stroom in overzichtelijke contracten die online eenvoudig af te handelen zijn. Jorrit Pijlman:

“We hebben hoge ambities met het merk en investeren daar ook flink in. Naast het hoofdsponsorschap van PSV hebben we nog een aantal mooie innovaties in ontwikkeling.”

De benadering van energiedirect.nl heeft ervoor gezorgd dat de prijsvechter de vierde grootste energieleverancier van Nederland is geworden. De mentaliteit van energiedirect.nl is voelbaar tot op de werkvloer: er heerst een ondernemende, resultaatgerichte, no-nonsense cultuur.

Formule energiedirect.nl

Mark van Zon (ex-Unilever) is de Commercieel Directeur van Essent (lees het interview met hem) en energiedirect.nl. Hij heeft vijf zelfstandige teams onder zich, waarvan het Formule Team voor energiedirect.nl (aangestuurd door Jorrit Pijlman) er één is. Aan Pijlman rapporteren drie Managers voor Digital, Marketing Activatie en Marketing Communicatie. De Manager Digital is volledig verantwoordelijk voor het beheer en de ontwikkeling van de website. De Manager Marketing Activatie ontwikkelt de proposities van energiedirect.nl en bepaalt de kanaalstrategie. De Manager Marketing Communicatie bepaalt vervolgens op strategisch en conceptueel niveau met welke boodschap en via welke media de consument het best benaderd kan worden. Natuurlijk gericht op de hoogst haalbare conversie.

Janko Klaeijsen (Founding Partner Top of Minds) sprak met Mark van Zon, de Commercieel Directeur voor Essent en energiedirect.nl, lees hier het interview.

Marketing Manager vacature

Jorrit Pijlman zoekt in de Marketing Manager een strategisch sparringpartner. Hij zegt:

“We bouwen hard aan het merk energiedirect.nl. Nu ben ik op zoek naar een Marketing Manager die vanuit branding- en communicatieperspectief de groei verder kan versterken. Een volwassen marketingprofessional, een inspirerend leider en een merkambassadeur voor de organisatie.”

De Marketing Manager ontwikkelt de marketing- & communicatiestrategie en stelt het communicatiejaarplan op. Deze persoon zorgt ervoor dat de boodschap consistent is in alle kanalen en herkenbaar energiedirect.nl. Daarnaast ontwikkelt de Marketing Manager vernieuwende, effectieve communicatieconcepten en houdt zich bezig met klantsegmentatie om de campagnes verder te personaliseren.

De Marketing Manager stuurt vier Communicatiespecialisten aan. Zij voeren de strategische plannen uit en implementeren alle online en offline communicatiecampagnes. Die lopen uiteen van gepersonaliseerde e-mailmarketingcampagnes tot grote geïntegreerde ATL/BTL campagnevoering – zowel online als offline.


marketing communicatie essent
Den Bosch Minimaal 5 jaar ervaring

De energiemarkt is een competitieve markt. Succes staat of valt met de toegang die je als leverancier hebt tot de consument. De Sales Manager Retail, Door-to-door & Telemarketing (hierna: Sales Manager) stuurt een team van vier Channel Managers aan om de sales performance via alle offline kanalen te optimaliseren en marktleider te blijven.

Het team: Sales & Channel Management

De Sales Manager werkt op de afdeling Sales & Channel Management, die wordt geleid door Boudewijn den Herder (Head of Sales & Channel Management). De afdeling Sales & Channel Management is hét sales-centrum van Essent en energiedirect.nl voor alle B2C-producten (energiecontracten, CV-ketels, zonnepanelen en isolatie), ze implementeren nieuwe business-modellen en tillen strategisch portfolio management naar een hoger niveau. Den Herder:

“Ik heb ook bij Heineken en Unilever gewerkt en wil die snelle, consument- en datagedreven marktbenadering uit FMCG ook hier implementeren. In FMCG heb je eigenlijk maar één afzetkanaal, wij hebben veel meer mogelijkheden. Dat versterkt onze positie.”

De afdeling Sales & Channel Management bestaat uit drie teams: Direct Sales (5 fte), Indirect Sales (2 fte), Sales Support (10 fte) en Channel Management Service Partners (5 fte). De Sales Manager stuurt het Direct Sales team functioneel aan en rapporteert direct aan Den Herder, die op zijn beurt rapporteert aan Mark van Zon (ex-Unilever en nu Commercieel Directeur B2C bij Essent en energiedirect.nl).

Janko Klaeijsen (Founding Partner Top of Minds) sprak met Mark van Zon, lees hier het hele interview.

De kanalen: retail, door-to-door en telemarketing

De Sales Manager is eindverantwoordelijk voor alle Direct Sales voor Essent en enegiedirect.nl. Elk kanaal wordt bestuurd door één of twee Channel Managers. Onder retail vallen alle shop-in-shops van Essent op de winkelvloer van de Media Markt. Den Herder:

“Essent is de op één na grootste leverancier van Media Markt. De samenwerking is al heel succesvol maar kan nog professioneler. Door meer multidisciplinair samen te werken en de marketing- en promotiekalenders op elkaar af te stemmen bijvoorbeeld. Daarnaast willen we verder uitbreiden met woonwinkels en bouwmarkten.”

Ook een andere benadering van de consument kan nog veel winst opleveren. De medewerkers van Media Markt zijn een spreekbuis voor Essent, dus waarom dit moment niet gebruiken om meer te vertellen over het plaatsen van zonnepanelen en/of de voordelen van betere isolatie?

Daarnaast stuurt de Sales Manager de groei via het door-to-door kanaal. Het behelst alle verkopers in Nederland die langs de huizen gaan of op marktpleinen staan om de producten van Essent en energiedirect.nl aan de man te brengen.

Tot slot, telemarketing. Telemarketing is een decennia-oud, maar nog steeds belangrijk verkoopkanaal. Essent en energiedirect.nl werken samen met servicepartners die de callcenters bemannen en aansturen.

Vacature voor een ervaren Sales Manager

De Sales Manager zorgt voor de overkoepelende strategische plannen en richtlijnen en vertaalt dat naar concrete acties voor zijn/haar team. Hij/zij is tactisch, analytisch en beschikt over strategisch inzicht. De Sales Manager gebruikt dat om op een slimme manier naar de cijfers te kijken. Stel: de verkoop van contracten via telemarketing gaat goed, maar uit de cijfers blijft dat een langlopend contract meer oplevert dan een kortlopend contract? De Sales Manager ontwikkelt innovatieve en winstgevende concepten die daarop inspelen, stuurt zijn/haar team aan op basis van deze inzichten en geeft hen handvatten om beter portfolio-management te voeren.

Interne stakeholders

Naast de samenwerking met externe partners, klanten en het Direct Sales team, is de Sales Manager de link met onder andere de marketingteams (Formule teams) van Essent en energiedirect.nl en de collega’s van Channel Partner Development. Het Channel Partner Development team breekt nieuwe afzetkanalen open en verkent nieuwe mogelijkheden voor partnerschappen. Door intensieve samenwerking met deze interne stakeholders kan de Sales Manager de merkbeleving van Essent en energiedirect.nl doorvoeren in alle kanalen en wordt het potentieel van elk kanaal maximaal benut.


Inschrijven voor de vacature mailing