eBay

 
 • Een pad vol verrassingen

  Na een weekend van totale afzondering lanceerde Pierre Omidyar op 4 september 1995 de allereerste versie van eBay: AuctionWeb. Een website speciaal ingericht om kopers en verkopers met elkaar te verbinden. Het eerste item dat verkocht werd was een kapotte laserpen. De verbaasde Omidyar heeft het nog nagevraagd bij de koper, en die was inderdaad juist op zoek naar een laserpen die het niet meer deed. De verrassingen stapelden zich op naarmate gebruikers meer en meer uiteenlopende objecten te koop aanboden – en verkochten. Voor iedere verkoop werd een kleine vergoeding gevraagd, de opbrengst daarvan investeerde Omidyar terug in de website. Een waar vliegwiel ontstond, en binnen negen maanden zei Omidyar zijn baan om op zich fulltime op het platform te kunnen richten. Dit jaar verwacht eBay een omzet te behalen van minimaal $ 8,6 miljard.

 • Businessmodel van eBay

  Sinds de oprichting is het eBay platform snel uitgebreid naar steeds meer categorieën. Binnen categorieën als electronica, gemotoriseerde voertuigen, industriële goederen en vastgoed ligt de gemiddelde verkoopprijs (GVP) aanzienlijk hoger dan in andere categorieën, wat een belangrijke groeidrijver is voor het bedrijf. Op het platform eBay komen kosten komen altijd voor de kosten van de verkoper/adverteerder. Deze kosten bestaan uit plaatsingskosten (de eerste 75 veilingen zijn gratis, daarna varieert het van 11 tot 37 cent), verkoopcommissie (8,4% van verkoopprijs en maximaal EUR 42,09). Daarnaast kunnen verkopers (tegen betaling) kiezen voor extra opties zoals uitgebreide aanbiedingsopties, meer afbeeldingen toevoegen of het instellen van een minimumprijs. Het bedrijf eBay heeft ook andere online verkoopplatforms overgenomen, waaronder Marktplaats, Shopping.com, StubHub en GumTree, zodat onderling best practices uitgewisseld kunnen worden.

 • Een community van verkopers

Vacatures bij

eBay

vervulde vacatures

De kijk van Tessa Houben op eBay

 • tessa_houben_marktplaats_topofminds

  Tessa Houben

  Business Development Manager bij Marktplaats.nl

  Amsterdam, 10-05-2013 | Tessa Houben werkte bij Bain & Company als Associate Consultant. In augustus 2011 maakt ze haar Consulting Exit naar eBay/Marktplaats. Ze begon daar als Business Development Manager. Nu heeft ze haar aandacht volledig gericht op eBay vanuit London. Lees meer

 • tessa_houben_marktplaats_topofminds

  Tessa Houben

  Business Development Manager bij Marktplaats.nl

  Na een paar maanden als Strategy Consultant gewerkt te hebben bij Bain & Company koos Tessa Houben voor de overstap naar het bedrijfsleven. Top of Minds sprak met haar toen ze werkte als Business Development Manager bij Marktplaats. Inmiddels is ze New Business Development Manager bij eBay.

  Waarom koos je als eerste baan voor Strategy Consultancy?

  Ik wilde met slimme, jonge mensen werken binnen variërende projecten en mogen nadenken over the big picture. En ik werkte bij Bain inderdaad met veel leuke, inspirerende mensen. Ik heb er ook erg veel nuttige strategisch-analytische vaardigheden geleerd. Voor mij was het werk zelf echter te weinig gericht op mensen. Ik hou er namelijk ook van om mensen samen te brengen, te motiveren en te inspireren. Dat deel van mij zag ik te weinig terug in de voornamelijk analytische projecten als startend consultant.

  Had je die zachte kant kunnen ontdekken als je het niveau van starter ontgroeid was?

  Misschien wel, maar ik sta nu veel dichter bij de business en heb er daardoor ook veel meer gevoel bij. Ik vind het leuk om de plannen die ik bedenk vervolgens ook zelf op te zetten en in de organisatie te implementeren. Ik krijg de ruimte om me te richten op de menselijke kant achter de organisatie: processen leiden, mensen motiveren en bij elkaar brengen. Dat is de psychologische kant van mij waar ik veel energie van krijg.

  Wat doe je nu?

  Ik ben Business Development Manager bij Marktplaats. Ik schrijf businessplannen, zowel voor nieuwe producten als nieuwe markten waar Marktplaats in kan groeien en stuur de implementatie van die businessplannen aan. Op de vakantiehuizenmarkt liggen bijvoorbeeld nog kansen. Ik onderzoek wat nodig is om een toppositie te verkrijgen binnen deze markt, ik zet partnerships op, bekijk hoe de website eruit moet komen te zien om aan te sluiten bij de wensen van de gebruiker. Ik werk met technische ontwikkelaars, maar ook met marketeers, product managers en partijen waar we een strategisch partnership mee starten. Vooral in de eerste fase waarbij ik de business potentie van een nieuw plan bereken, maak ik gebruik van mijn analytische vaardigheden die ik geleerd heb als Strategy Consultant.

  Marktplaats begon ooit op een zolderkamer; is het professioneler nu?

  Absoluut, Marktplaats heeft slim aangenomen de afgelopen jaren. Letterlijk en figuurlijk. Leuke, slimme mensen, dus de funfactor is hoog. Ik kom bij Marktplaats elke ochtend met een glimlach op mijn gezicht de kantoortuin binnen, dat is een goed teken.

  Wat zorgt voor die glimlach?

  In de eerste plaats dus mijn collega’s, dat zijn ook vrienden geworden. En ik vind Marktplaats een prachtig merk dat bijdraagt aan duurzaamheid door het hergebruik van producten te stimuleren. Bovendien geniet ik erg van de impact die ik hier kan hebben. Ik weet nog dat mijn manager tegen me zei toen ik aangenomen werd: we zijn benieuwd hoe jij Marktplaats gaat veranderen. De lijnen zijn kort en we zitten in een constant veranderende online omgeving, waar we in mee moeten veranderen. Toen ik hier nog maar een paar maanden werkte heb ik al een deel van de website aangepast. Klanten kunnen nu zien hoeveel hun advertentie vaker gezien wordt als ze kiezen voor een van onze opval-producten. Ook de 5000 prijzen van onze opval-producten in de verschillende categorieën heb ik aangepast zodat ze in lijn zijn met de waarde die ze brengen.

  Als je voor online kiest, kun je dan nog terug naar offline?

  Die vraag is volgens mij irrelevant; de grenzen tussen online en offline zijn onherroepelijk aan het vervagen. Er is bijna geen bedrijf meer die niet online zaken doet. De vraag hoe je effectief kunt zijn op internet is voor elke bedrijf relevant en wordt ook steeds relevanter. Ik ben me aan het specialiseren binnen een richting waar uiteindelijk alle bedrijven naartoe groeien. Over mijn vervolgstappen maak ik me dus niet zo’n zorgen. Tekst: Deborah Klaassen


vervulde vacatures

Aan de slag bij eBay als Senior Manager FD&A
Bern/Zürich, Zwitserland Minimaal 8 jaar ervaring

Dit jaar verwacht eBay een omzet te behalen van minimaal $ 8,8 miljard. Het tweede kwartaal van 2016 was de omzet $ 2,2 miljard, een stijging van 6% ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Een substantieel deel van de omzet wordt verdiend in Europa, waarbij Duitsland en Groot-Brittannië de belangrijkste spelers zijn. De Senior Manager Financial Planning & Analysis (FP&A) Europe weet precies hoe de inkomsten- en uitgavenstromen lopen en zoekt uit wat de beste manier is om de winst nog verder te maximaliseren. 

De organisatie: eBay in Europa

In de bergen van Zwitserland staat het Europese hoofdkantoor (150 fte) van eBay. De financiële afdeling voor Europa heeft een kantoor in Bern, Marketing werkt vanuit Zürich. Twee verschillende locaties, elk met een duidelijk eigen sfeer. De werknemers op beide kantoren van eBay zijn trots om daar te werken. Iedereen werkt op zijn/haar manier aan het optimaliseren van het platform, waar dagelijks miljoenen mensen kopen, verkopen, in contact staan met elkaar en soms zelfs hun hele inkomen verdienen. Tik maar eens in: ‘make money on eBay’. Resultaat: 31 miljoen hits. Jaarlijks wordt via de eBay platformen voor meer dan $ 30 miljard aan producten verkocht.

Vanuit Zwitserland wordt het kernplatform van eBay aangestuurd dat actief is in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland, en Polen. De lokale platformen, zoals Marktplaats.nl in Nederland en Mobile.de in Duitsland, worden lokaal beheerd. Roeland Loof is sinds 2015 – binnen de afdeling Finance – actief als Head of Business Performance en werkt op het Europese hoofdkantoor in Zwitserland. Op dit moment breidt hij zijn team uit met Financial Planning & Analyses (FP&A) en is op zoek naar nieuw talent.

Carrière bij eBay

Roeland is in 2007 aangenomen als Commercial Strategy Manager Marktplaats in Amsterdam. In de loop van zijn carrière bij eBay was hij onder andere Business Manager Advertising en Senior Manager Online Marketing. Zijn loopbaan is typisch voor een carrière bij eBay: er wordt veel ruimte geboden aan multidisciplinaire en vooral persoonlijke ontwikkeling. Elke baan bij eBay biedt voldoende doorgroeimogelijkheden en successen worden beloond.

“Binnen eBay krijg je de verantwoordelijkheid die bij je past. Als je veel aan kan, kan het snel gaan.” – Roeland Loof, Head of Business Performance

Het team is opgedeeld in Business Performance (5 fte on & offshore) en European FP&A (4 fte). Het Business Performance team adviseert het Senior Management bij eBay op basis van inzichten uit financiële analyses. FP&A is verantwoordelijk voor alle planning- en analyseprocessen en zorgt voor consolidatie van landengegevens, forecasts en een soepel lopend budgetproces. Alle teamleden voelen zich verantwoordelijk voor het professionaliseren en optimaliseren van de FP&A processen. De  ambitie is om met dit team een steeds strategischere rol in te nemen. Het Business Performance team heeft deze stap in 2015/2016 gezet en nu start FP&A hier ook mee. De missie is geslaagd als in 2017 beide teams als ‘world class’ worden gezien.

Optimaliseren van het verdienmodel

Het verdienmodel van eBay is gebouwd op verschillende stromen van inkomsten. Het grootste gedeelte van de omzet komt uit de plaatsingskosten en verkoopcommissies die eBay in rekening brengt. Die kosten en commissies kunnen verschillen per productcategorie. Daarnaast wordt er geld verdiend door het plaatsen van advertenties van derden en het aanbieden van relevante diensten aan verkopers.

Het wordt natuurlijk pas echt interessant wanneer deze verschillende bronnen van inkomsten met elkaar vergeleken worden. Welk model levert het meeste op? Verschilt dat per land? De Senior Manager FP&A is op de hoogte van al dit soort financiële cijfers (zowel inkomsten als uitgaven) van eBay Europe en maakt daar diepgaande analyses en financiële rapportages van. Hij/zij gaat op zoek naar de performance drivers en de impact daarvan in alle Europese landen waar eBay actief is. Deze persoon werkt dan ook veel samen met de performance teams in de landenorganisaties en maakt een vergelijking tussen de eBay-(landen)platformen. Daarnaast gaat de Senior Manager FP&A op zoek naar trends en patronen in de performance van eBay. Wat valt op in de cijfers en wat betekent dat? Op basis van deze inzichten zal hij/zij voorspellingen kunnen doen en ongewenste verassingen kunnen voorkomen. Positieve ontwikkelingen worden begrepen en geven het Senior Management de mogelijkheid om de organisatie beter te sturen.

De onderwerpen waar de Senior Manager FP&A zich mee bezighoudt lopen uiteen van marketinguitgaven en de effecten daarvan, personeelskosten en de meest efficiënte bezetting, tot het effect van meer aanbod op de maandelijkse omzet.

Thought leader binnen finance

Een goede Senior Manager FP&A ziet ‘the bigger picture’, stelt zich proactief op en ontwikkelt voorstellen en implementatieplannen om de financiële performance van eBay Europe te verbeteren. Van deze persoon wordt verwacht dat hij/zij de CFO en het Leadership Team voorziet van relevante inzichten en daar concrete acties aan verbindt.

“Ik wil dat het FP&A team zich ontwikkelt van een team dat op de hoogte is van de financiële performance naar een team dat een thought leader wordt binnen finance. Zij leggen de lat hoog en helpen anderen om die doelstellingen te behalen.” 

De Senior Manager FP&A is plaatsvervangend waarnemer wanneer Roeland Loof niet aanwezig is en een uitstekende kandidaat om hem op te kunnen volgen.

“Je laat dag in dag uit zien dat je het werk rondom FP&A beheerst en dat het jouw drive is om de organisatie op dit vlak naar het hoogste niveau te tillen. Je hebt een voorbeeldfunctie. Als je de verwachtingen waarmaakt is de baan van Roeland in de nabije toekomst wellicht voor jou.” – Michael Roosendaal, Director Top of Minds

De Senior Manager FP&A is daarnaast de trekker van de transitie naar thought leadership die Loof voor ogen heeft voor het FP&A Operations team. De Senior Manager FP&A geeft richting en brengt de prioritering aan in dit proces.


Inschrijven voor de vacature mailing