bol.com

 
 • Werken bij bol.com

  In 1999 begon bol.com met het verkopen van boeken, en groeide snel uit tot marktleider binnen Muziek, DVD’s, Games en Elektronica. Inmiddels weten ruim 7 miljoen trouwe klanten hoe eenvoudig en inspirerend winkelen bij de beste winkel van Nederland en België is. Met het grootste gemak kiezen zij uit het eindeloze en steeds verder groeiende assortiment van bol.com. Achter de schermen werken meer dan 1.000 professionals keihard om de groeiende verwachtingen van de klant te overtreffen. Dat doet bol.com graag, ze willen voorop blijven lopen in e-commerce. Recente mijlpalen zijn de afhaalpunten bij Albert Heijn, Logistiek voor derden en het verkoopplatform ‘Verkopen via bol.com’.

 • De kracht van het netwerkmodel

  19 december 2016 was de drukste dag ooit bij bol.com. Er werden op deze dag maar liefst 14 bestellingen per seconde gedaan wat resulteerde in een omzet van 1 miljard euro. Groei bij bol.com is niet iets dat alleen vlak voor de feestdagen zichtbaar is, maar altijd aanwezig is. Binnen het Management Team is schaalbaarheid dan ook een van de belangrijkste thema’s. Qua categorieën, fysiek (het nieuwe distributiecentrum in Waalwijk), maar vooral ook door externe verkopers de ruimte te geven op het platform. CEO Daniel Ropers: “Wij hebben de traffic, de service, de betaalmethoden en sinds kort kunnen partners ook gebruikmaken van onze fulfilment en marketingoplossingen.”

 • Verkoopplatform ‘Verkopen via bol.com’

  Sinds 2011 heeft bol.com haar winkels opengesteld voor aanbod van andere winkeliers. Doordat externe verkopers hun assortiment via bol.com aanbieden krijgen zij meer bereik waardoor hun omzet flink omhoog gaat. Gemiddeld gaat het om een omzetstijging van 10% tot 30%, met uitschieters naar 50% of zelfs 100%. Voor de klanten van bol.com betekent dit een nóg ruimere keus. Er zijn al ruim 14.000 zakelijke verkopers (met of zonder webwinkel) aangemeld bij bol.com. Samen zijn deze externe verkopers goed voor een uitbreiding van het assortiment met meer dan 2,5 miljoen nieuwe artikelen. De verdere ontwikkeling en optimalisering van dit businessmodel staat hoog op de strategische agenda.

Vacatures bij

bol.com

vervulde vacatures

De kijk van Erik-Jan Quik op bol.com

 • Erik Jan Quik werkt bij bol.com

  Erik-Jan Quik

  Director Retail Services bij bol.com

  Utrecht, 05-08-2014 | Erik-Jan Quik werkt nu bij bol.com als Director Retail Services, maar begon ooit als Corporate Developer. Hij maakt in 2011 de overstap van Strategie Consultant bij OC&C naar e-commerce. Hij werkt inmiddels vijf jaar bij bol.com en heeft meerdere functies doorlopen, van Corporate Developer naar Category Management tot Business Development. Lees meer

 • Erik Jan Quik werkt bij bol.com

  Erik-Jan Quik

  Director Retail Services bij bol.com

  Erik-Jan Quik maakte zijn Exit in 2009. Imke Peters van Top of Minds sprak met hem toen hij al een tijdje rondliep in de wondere wereld van e-commerce. Hieronder lees je hoe hij zijn Exit heeft ervaren en hoe het is om bij bol.com te werken.

  Hoe verliep je exit uit consulting?

  Ik raakte verslingerd aan consulting door een stage die ik tijdens m’n studie bij OC&C had gedaan, maar ik wist wel dat het voor mij geen keuze voor het leven was. Na vijf jaar was ik Project Manager, ik had ’t uitstekend naar mijn zin, maar wilde me wel richting lijnmanagement gaan ontwikkelen. Ik had veel ervaring met Private Equity (PE) en Retail en heb in beide richtingen opties bekeken. Voornaamste reden – voor mij - om niet in PE aan de slag te gaan is dat de afstand tot portfoliobedrijven vaak groot is. Ik heb vol overtuiging voor e-commerce gekozen en kon als Corporate Developer bij bol.com aan de slag.

  Maar Corporate Developer is geen lijnfunctie.

  Klopt, maar het is lastig om vanuit consulting direct in een zwaardere lijnfunctie te stappen. Bij bol.com was direct helder dat dit een transitiefase was. Het was voor mij de perfecte positie om het bedrijf te leren kennen en mezelf te laten zien. Ik deelde een kamer met Daniel Ropers [CEO bol.com en ex-McKinsey, red.], mijn directe leidinggevende. Dat toont aan hoe nauw de samenwerking met directie en management is. Mijn ervaring bij OC&C kwam goed van pas bij de overname door Ahold. Dat was een mooie tijd. Na afronding van de overname gaf ik aan dat het een mooi moment was om de overstap te gaan maken. Het gevaar bestaat dat je de interne consultant blijft. Ik wilde leiding geven en P&L verantwoordelijk zijn.

  Hoe heb je de overstap naar een lijnfunctie gezet?

  Door me vanuit mijn Corporate Development rol inhoudelijk nuttig te maken op lopende projecten zoals ons verkoopplatform Plaza. Ook – of juist – als ze minder strategisch van aard zijn. Zo kun je laten zien dat je ook op operationeel vlak waarde kunt toevoegen. Na afronding van het Plaza business plan ben ik ruim 30% van mijn tijd operationeel betrokken geraakt. Samen met de business manager werkte ik aan het structureren van processen en verantwoordelijkheden. Uiteindelijk ben ik Lead Operations (LO) Plaza geworden en heb ik een team van zes FTE opgebouwd om de samenwerking met externe verkopers in goede banen te leiden. Je leert andersoortige teams te managen en draagt KPI-verantwoordelijkheid.

  Een jaar later was je Category Manager.

  Dat gesprek had ik al eerder gevoerd, maar of er een  fit is hangt af van beschikbare posities op dat moment. Soms moet je even geduld hebben. Het mooie aan bol.com is dat je in vrijwel elke functie waarde kunt toevoegen, dus de LO positie is zeker waardevol geweest. Mede daardoor heb ik laten zien dat ik er klaar voor was om de stap naar hard-core commercie te zetten. Voor mensen met een retail achtergrond is het even wennen dat een consultant ook commercieel kan zijn, maar ik gebruik mijn analytische vaardigheden nog dagelijks om snel te analyseren wat de markt en levaranciers doen, waar risico’s en mogelijkheden liggen en hoe we bol.com als strategisch partner kunnen positioneren.

  Hoe is het om in e-commerce te werken?

  Uitdagend en inspirerend. De hele sector is in ontwikkeling, waardoor er veel vrijheid is voor initiatief en crossfunctioneel samenwerken. Wie scherp analytisch is zal, ongeacht zijn functie, snel mogelijkheden zien om waarde aan het bedrijf toe te voegen. Maar om problemen daadwerkelijk op te lossen moet je initiatief en realisatiedrang hebben en met de juiste collega’s samenwerken. Neem bijvoorbeeld het verminderen van retouren. We hebben de schakels in de keten waarmee je retouren kunt voorkomen in kaart gebracht en met verschillende teams oplossingen gerealiseerd.

  Welke verschillen merk je?

  Succes creëer je binnen e-commerce alleen multidisciplinair, en dat is soms heel technisch of specialistisch zijn. Net als bij consulting moet je leergierig en analytisch zijn en je helikopterview en doelgerichtheid behouden. Het grootste verschil is dat ik zelfstandiger werk en verantwoordelijkheid draag. Je schakelt van adviseren naar beslissen. Ik krijg veel energie van plannen maken én reële resultaten behalen. Verder ben je op een breder vlak bezig met persoonlijke ontwikkeling en is hiërarchische vooruitgang wat minder belangrijk.

  Tekst: Deborah Klaassen

  Wil je weten hoe het is om te werken bij bol.com? We kunnen je er meer over vertellen.


vervulde vacatures

vacature bol.com business development
Utrecht Minimaal 7 jaar ervaring

Werken bij bol.com is werken in een setting waarin constante innovatie de norm is. De Lead Business Developer Last Mile geeft richting, vorm en inhoud aan de strategie op alle logistiek gerelateerde innovaties. Conceptualiseert, initieert, ondersteunt en verankert de strategische projecten, samen met een team van drie Business Developers. Een naadloze aansluiting op je strategy consulting carrière en de ideale brugfunctie naar een MT positie.

Business development bij bol.com

Hoe creëer je de beste winkel ooit? Die vraag brandt elke dag op het netvlies van alle bol.com medewerkers. Hoewel iedere medewerker vanuit zijn of haar expertise een deel van het antwoord geeft, zijn het de Business Developers die de strategische contouren van het toekomstige e-commerce landschap schetsen én vastleggen. Wat zijn de groeiplatformen van (over)morgen, welke nieuwe concepten en diensten hebben maximale meerwaarde vanuit het perspectief van de klant? En welke rol spelen logistieke innovaties daarbij? Waar moeten de strategische prioriteiten liggen? En waarom? Dit zijn vragen waar Business Development antwoord op geeft.

Lead Business Developer Last Mile

De Lead Business Developer is eindverantwoordelijk voor een van de drie grote thema’s die binnen ‘Best Place to Buy’ worden uitgerold. De specifieke meerwaarde ligt op het vlak van innovatie in het totale logistieke domein: hoe kan bol.com door middel van innovatieve logistieke oplossingen haar klanten en externe verkopers optimaal faciliteren en zich strategisch onderscheiden? De Lead Business Developer is de regisseur van een innovatieprogramma dat miljoenen klanten en honderden interne en externe stakeholders raakt.

Deze persoon conceptualiseert, initieert, ondersteunt en verankert de strategische projecten, samen met een team van drie Business Developers. De Lead Business Developer formuleert de strategische roadmap, identificeert en mitigeert risico’s, beoordeelt afhankelijkheden en formuleert kansrijke alternatieven indien blijkt dat de initiële strategie niet haalbaar of wenselijk is. Uiteraard is het creëren van proactief draagvlak voor de visie en aanpak, zowel op executive level als richting stakeholders op tactisch niveau, cruciaal in deze functie.

De ideale kandidaat

De ideale kandidaat is een Strategy Consultant of Business Developer met passie voor logistiek gerelateerde innovaties. De Lead Business Developer combineert een breed strategisch blikveld met executiekracht en bewezen project management kwaliteiten. Gezien de logistieke component is het essentieel dat deze persoon affiniteit met supply chain processen heeft. Hoewel je altijd ‘the big picture’ ziet en bewaakt, sta je open voor specialistische input.

De Lead Business Developer is een bedreven people manager die teamleden zelf wil laten excelleren (intent based leadership) en altijd de rust bewaart, ook als de druk plots toeneemt. Uiteraard is het cruciaal dat hij/zij op alle organisatieniveaus soepel opereert en overtuigend communiceert.

 


Online marketing manager bol.com
Utrecht Minimaal 7 jaar ervaring

Manager Online Marketing Innovatie bij bol.com gaat niet om het verkeer van vandaag, maar dat van morgen. En dat vereist kennis van de keten. Die begint bij inkoop, waar de uitkomst van een onderhandeling de basis legt onder het prijspunt van een product. Dan de concurrentie die continu door spiders in de gaten wordt gehouden. Vervolgens beschikbaarheid van het product in het warehouse. Tot slot de concurrentie op de relevante zoekwoorden. Een paar van de parameters die bepalen hoe diep je in de zakken wilt tasten om een product onder de aandacht te brengen van de consument. De Manager Online Marketing Innovatie is de systeemarchitect van dit complexe samenspel.

Bol.com ís online marketing

Bol.com heeft al zes miljoen klanten weten te winnen, grotendeels met online marketing. Om die klanten nog meer gebruik van bol.com te laten maken, is wederom online marketing de weg voorwaarts. Maar verder schalen is niet simpelweg een kwestie van meer budget besteden. Al was het maar omdat je in de kleine Nederlandse markt niet veel meer kunt uitgeven dan de tientallen miljoenen die bol.com nu al besteedt aan online marketing. En het rendement neemt af als je niet vernieuwt, dus kun kun je beter je geld, tijd en energie splitsen. Zo gaat er net zoveel aandacht uit naar ‘innovatie van’ als er wordt besteed aan ‘management van’ performance marketing. Zo kwam de (nieuwe) functie Manager Online Marketing Innovatie tot stand.

De Manager Online Marketing Innovatie geeft leiding aan een team van zes (volgend jaar negen) specialisten op het gebied van SEO, SEA, display, social en prijsvergelijkers. Deze persoon onderzoekt met dit team de kansen, onderbouwt insights en haalt kennis van buiten naar binnen. Multidisciplinaire innovatie is het centrale thema.

Belangrijke taken in de functie zijn:

 • Vernieuwingsevangelist
  Bol.com scoort nu goed met online marketing, maar stilstaan is geen optie. De sense of urgency voor continue innovatie wordt warm gehouden door de Manager Online Marketing Innovatie, vooral door te laten zien wat er allemaal nog meer mogelijk is. Concrete toepassingen leiden altijd tot veel enthousiasme bij de Unit Directors en Category Managers, die P&L verantwoordelijk zijn voor de verkoop van hun categorie.
 • Strateeg
  Volgt vakliteratuur, bezoekt seminars, gebruikt zijn/haar netwerk. Is altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Kan deze vertalen naar de realiteit van bol.com en staven met een kwantitatief onderbouwde business case. Kan kansen en bedreigingen op waarde te schatten; bijvoorbeeld de shift naar mobile, de waarde van attributie, de noodzaak van link building en het rendement van programmatic. Brengt alles samen in een lange termijn strategie met een breed gedragen innovatie roadmap.
 • Project manager
  Realisatie is belangrijker dan strategie. Liever een MVP dan een idee. De samenwerking met IT is dus belangrijk. Daarbij komt het goed van pas dat bol.com vrijwel alles zelf in huis heeft en niet afhankelijk is van partners en leveranciers. Meer dan de helft van het bedrijf bestaat uit IT, waarbij in heel Europa iedere steen is omgedraaid om de beste Software Engineers, System Engineers, Technical Infrastructure Managers, Site Reliability Engineers, Full Stack Developers, Service Delivery Managers, Product Owners, Front-End Engineers, Data Engineers, Scrum Masters, Test Engineers en Information Analysts naar Nederland te halen.

vacature business developer bij bol.com
Utrecht Minimaal 3 jaar ervaring

Werken bij bol.com

Bij bol.com werken meer dan duizend professionals op het hoofdkantoor in Utrecht keihard om de verwachtingen van klanten steeds te overtreffen. Of het nu gaat om keus, prijs, gemak, snelheid, service of betrouwbaarheid. Als marktleider weet bol.com klanten steeds weer te verrassen. Het geheim achter de continue stroom aan innovaties is een team van Business Developers. Voor strategieconsultants is dit de ideale plek om een e-commerce carrière te starten.

De functie van Business Developer

De afdeling Business Development bij bol.com jaagt innovatie aan. Business Developers spotten strategische kansen, bepalen waar de prioriteiten liggen, passen hypothesen razendsnel aan wanneer de realiteit daarom vraagt, schrijven in overleg met relevante experts het plan van aanpak en begeleiden de uitvoering.

Recente voorbeelden

De banden met bestaande en potentiële partners en klanten worden voortdurend onder de loep genomen. Wanneer blijkt dat een gat in de markt kan worden vertaald in schaalbare, winstgevende diensten wordt er direct een projectgroep op gezet. Zo willen A-merken de juiste klanten op het juiste moment het juiste aanbod doen. Bezoekers van bol.com zoeken inspiratie en hebben hun creditcard in de aanslag. Uit de eerste cijfers blijkt dat de Marketing & Media Services die Business Development onlangs heeft ontwikkeld veel beter presteren dan reguliere social- en zoekmachinecampagnes. Ook het verkoopplatform Plaza komt oorspronkelijk uit de koker van Business Development en zorgt voor steeds nieuwe projecten zoals bijvoorbeeld logistiek via bol.com.

Overstap van consulting naar e-commerce

E-commerce is pionieren. Ervaring speelt een kleine rol, fact-based logica een grote. Dat past naadloos bij het profiel van strategieconsultants. Veel strategieconsultants merken dat ze bij bol.com meteen een vliegende start kunnen maken omdat het bedrijf de juiste balans heeft tussen een volwassen, professionele organisatie en de wendbaarheid van de e-commerce industrie. Business Development is daarbij een ideale functie om binnen bol.com te starten door de projectmatige manier van werken.

Kandidaatsprofiel

In een business waar innovatie aan de orde van de dag is en de impact van zelfs de kleinste optimalisatie direct zichtbaar is, is het essentieel om snel te kunnen schakelen tussen helicopterview en de input van hyperspecialisten. Ervaring als strategie consultant is daarom een ideaal profiel voor deze rol. Het e-commerce landschap ontwikkelt zo snel dat niets zeker is. Alleen wie dat als een positieve uitdaging ervaart past bij bol.com.


Aan de slag bij bol.com als HR Director
Utrecht Minimaal 15 jaar ervaring

Van 300 medewerkers in 2011 naar 1.700 in 2020. Dat is de reis waar bol.com op dit moment middenin zit. Schaalbaarheid is het centrale thema. Dat impliceert naast alle kwantitatieve ook veel kwalitatieve groei: realiseren van autonome teams, reductie van complexiteit – allemaal zaken waarin HR het voortouw neemt. 

Bol.com – winkelen zonder zorgen

Het gaat bol.com voor de wind. De klant omarmt het merk en al haar innovaties; de gekozen netwerkstrategie blijkt het winnende model, de transformatie van offline naar online is vrijwel vanzelfsprekend en marktleiderschap is met afstand gerealiseerd. Het fundament onder al dit succes is klanttevredenheid. De harde belofte ‘winkelen zonder zorgen’ vereist werknemers zonder zorgen – dan worden de beste ideeën met passie en eigendom uitgevoerd.

Schaalbaarheid 

De HR functie binnen bol.com staat op dit moment in het teken van schaalbaarheid. Een e-commerce platform werkt alleen maar als je met dezelfde middelen steeds meer omzet kunt realiseren. In principe gaat dat goed in een omgeving waar vrijwel alle processen automatisch verlopen, behalve wanneer groeiende complexiteit roet in het eten gooit.

“De grootste barrière voor schaalbaarheid is complexiteit. De oplossing van bol.com daarvoor is: autonome teams.” – Daniel Ropers, CEO

Autonome teams 

Bol.com is een bedrijf van 1.100 medewerkers met een start-up cultuur: de verbondenheid, de veiligheid, de lol in het werk en de diepe overtuiging van een gezamenlijke missie het ontketenen van een winkelrevolutie. Dat is gelukt door de introductie van autonome teams.

Autonome teams van vijf tot tien medewerkers die een diepe afhankelijkheid van elkaar hebben in hun doel en ervaringen leveren de grootste opbrengst. Top-down controle is het einde van innovatie en verandering. Die schijn van controle creëert starheid, overhead en versnippert processen over verschillende functies en mensen. Alle overdrachtsmomenten en in beton gegoten afspraken staan in de weg van effectiviteit. En al die bestuurlijke structuur is bovendien helemaal niet nodig als teams zich realiseren dat ze zelf de eigenaar zijn.

Focus op teams, niet het individu 

Het werken in autonome teams heeft enorm veel gevolgen voor de organisatiestructuur. Of liever gezegd, het streven naar de afwezigheid van structuur – een vies woord voor een agile organisatie. Al is hiërarchie nog veel viezer. Niemand binnen bol.com maakt beslissingen op basis van autoriteit, zelfs niet – of misschien juist niet – CEO-ondernemer Daniel Ropers (MBTI ENTP, volg de link voor een recent interview).

De beoordelingsmethodiek van bol.com is niet geënt op het individu. Immers, de prestaties van een individu zijn sterk gekoppeld aan de context en de interactie daarmee. Dus een individuele beoordeling komt tot stand als som van de beoordeling van de teams waar iemand dat jaar deel van heeft uitgemaakt.

“Als HR zo’n centrale rol speelt in de ontwikkeling van een bedrijf, dan is het geen functie maar een discipline.” – Michael Roosendaal, Director bij Top of Minds Executive Search

HR is geen functie maar een discipline

Organisatievorm, way of working en people development hebben bij bol.com zo’n verreikende impact op de dagelijkse bedrijfsvoering dat HR niet als afdeling wordt beschouwd, maar als een discipline binnen iedere management functie. Bovenal die van de CEO, die het als zijn belangrijkste langjarige prioriteit ziet. Om die reden rapporteert de HR Director dan ook direct aan de CEO en vormt hij/zij met het HR team (25 FTE) naast de directie een aparte lijn in de organisatie. Ondersteunt managers bij het nemen van people decisions in lijn met een breed gedragen visie op de ontwikkeling van mensen.

No-ego en geluk 

Geluk is de grootste beloning. Mensen werken dan ook bij bol.com in de eerste plaats voor de voldoening die ze uit hun werk halen. Het zijn banen waar je simpelweg niet van weg wilt of kunt lopen. De reis is té spannend. Maar het werkt alleen voor mensen die zichzelf niet als centrum van de wereld zien. No-ego is een harde voorwaarde. Ook voor de HR Director, die niet als uitgangspunt moet hebben dat zijn/haar visie het bedrijf gaat veranderen. Het collectieve vermogen is altijd groter dan dat van het individu.


vacature bij bol.com voor teamleed sourcing, pricing, promotions
Utrecht Minimaal 8 jaar ervaring

Bol.com groeit hard, dus de organisatie ontwikkelt zich ook. In dat kader is de nieuwe positie van Manager Commercial Excellence ontstaan. Deze persoon geeft leiding aan een multidisciplinair team van sourcing, pricing en promotions experts. Dit is een strategische functie bij bol.com, zeer geschikt voor strategie consultants.

Merchandising & Sourcing

Van assortimentsbepaling, inkoopstrategie en voorraadbeheer tot aan promotie en prijsbepaling – de gehele retailcyclus wordt beheerd door de afdeling Merchandising & Sourcing (M&S). Deze afdeling is ingedeeld in vier Units met daarbinnen vier tot zes categorieteams. De vier Units zijn Boeken & Entertainment; Elektronica & Speelgoed; Home & Living en Lifestyle. Naast de commerciële categorieteams zijn er binnen M&S een aantal ondersteunende afdelingen. Een daarvan is de afdeling Sourcing, Pricing & Promotions, onder leiding van oud-strategieconsultant Erik-Jan Quik.

Afdeling Sourcing, Pricing & Promotions

De afdeling Sourcing, Pricing & Promotions heeft een cruciale rol in het verbeteren van de kwaliteit van het aanbod van de winkel. De afdeling voorziet de categorieteams van actionable insights om ze te ondersteunen bij het definiëren en uitvoeren van hun strategie. Daarnaast is de afdeling verantwoordelijk voor het ontwikkelen van tools, intelligence en innovaties om de werkprocessen steeds intelligenter en geautomatiseerder te laten verlopen. Het dagelijks ondersteunen van categorieteams wordt een steeds belangrijker onderdeel van het werk van de afdeling. Daarom worden er twee nieuwe posities gecreëerd voor de functie van Manager Commercial Excellence. De Managers gaan met hun team de categorieteams helpen om elke dag beter te worden: lagere prijzen, completer assortiment, gezonde marges en effectieve promoties.

Businesspartners van de categorieteams

Om de Units in hun kracht te zetten met advies op het gebied van sourcing, pricing en promotions worden twee teams ingedeeld: één als businesspartner voor de Units Boeken & Entertainment en Elektronica & Speelgoed, en één voor de Units Home & Living en Lifestyle (beide teams ondersteunen circa acht categoriën). Het zijn multidisciplinaire teams met ervaring in sourcing, pricing en promotions.

Multifunctionele teams

De aansturing van deze multifunctionele teams (ca. vier à vijf Commercial Specialists met drie tot acht jaar ervaring) vraagt om twee Managers. De Managers zijn sparringpartner van de Category Managers en de Unit Directors. Met het team zorgen de Managers voor actionable insights die de categorieteams helpen om de sourcing- en pricingstrategie te definiëren en uit te voeren. De Managers zijn succesvol als de consument kan kiezen uit het beste aanbod in de bol.com winkels, voor scherpe prijzen, met een snelle levertijd en met gezonde marges voor bol.com. De Managers maken hierbij optimaal gebruik van het netwerkmodel waarbij aanbod zowel via eigen inkoop als externe partners gerealiseerd kan worden. De Managers zijn een coach voor de teamleden en begeleiden hen op zowel persoonlijke ontwikkeling als inhoudelijk en interpersoonlijk niveau. Daarnaast werk je veel samen met de overige Managers binnen de afdeling Sourcing, Pricing & Promotions. De rapportagelijn loopt naar de Director Sourcing, Pricing & Promotions, Erik-Jan Quik.


werken bij bol.com als programma manager supply chain
Utrecht Minimaal 8 jaar ervaring

De uitdaging van bol.com

Retail is detail. Voor bol.com telt iedere klant, elk bezoekje aan de website, iedere bestelling en bezorging, maar ook elk product dat wordt teruggezonden. Door de enorme groei die bol.com heeft doorgemaakt, ligt er een grote uitdaging op het gebied van retourstromen – van strategie en stakeholdermanagement tot implementatie.

Supply Chain & Contracting

Het Supply Chain & Contracting team (35 fte) valt binnen de afdeling Buying & Merchandising. Het team is primair verantwoordelijk voor de verkoopvoorspellingen van artikelen, inkooporders en voorraadplanning & -beheer. Zogenoemde ‘dedicated teams’ houden zich bezig met het verder ontwikkelen van ondersteunende systemen en het verbeteren van slimme algoritmes. Ook zijn er specialisten die zich focussen op reverse logistics & aftersales. Er wordt nauw samengewerkt met de collega’s werkzaam op de verschillende Categorieën van bol.com en met de medewerkers van de afdeling Logistiek (onderdeel van Operations & Fulfilment).

Vacature: Programmamanager Supply Chain

Het eerste project van de Programmamanager Supply Chain (PMSC) wordt het optimaliseren van de verschillende reverse logistics stromen. De PMSC conceptualiseert een verbeterprogramma om de waarde terug te winnen of afschrijvingen te verminderen, creëert er intern en extern draagvlak voor en voert de implementatie aan. Dit lijkt een afgebakende opdracht, maar niets is minder waar. De omvang, de commerciële waarde en de complexe dynamieken door partnerschappen, services aan klanten en afspraken met leveranciers, maken dit een uitdagende functie met enorm veel commerciële impact.

High-impact, exposure en impact

Reverse logistics is een high-impact project met veel exposure naar het Management Team. Het project heeft de potentie om uit te groeien tot een zelfstandige afdeling. De eerste fase is het bij elkaar brengen van de commerciële en logistieke kant. Het is een discipline volop in ontwikkeling. Naast reverse logistics staan er andere grote, impactvolle projecten op de agenda.

Type werkzaamheden

De PMSC houdt zich bezig met vier retourstormen. Dat zijn de defectenstroom, de refurbishmentstroom, de commerciële retourstoom en de opkoopstroom. De PMSC ontwikkelt de strategie en begeleidt de implementatie daarvan. Deze persoon stuurt projectteams aan en schakelt met externe partners en business-stakeholders. Het doel is het reverse logistics proces schaalbaar maken.

Profiel

Dit is een ideale uitdaging voor een hands-on professional met projectervaring binnen supply chain: analytisch, strategisch, pragmatisch en met veel impact. Overtuigingskracht en ervaring met change management zijn cruciaal.


vacature business developer bij bol.com
Utrecht Minimaal 10 jaar ervaring

In e-commerce is schaalbaarheid op dit moment het sleutelwoord. Bol.com is geen uitzondering. Het succes is er, maar hoe kan de efficiëntie en effectiviteit van een start-up bewaard blijven in een organisatie van duizend medewerkers?

Over bol.com

Bij bol.com overheerst het gevoel van verbintenis. Dat komt door de gedeelde passie voor klantgerichte innovaties, resultaatgerichtheid, informele sfeer en feedbackcultuur. ”Maar, ” geeft HR Directeur Martijn Messemaker toe, “het behoud van onze cultuur was eenvoudiger toen we kleiner waren. Bij ongeveer 500 medewerkers lag het omslagpunt. Veranderingen gingen soms niet zo snel en efficiënt meer als we gewend waren.” Daarom is anderhalf jaar geleden het DNA van de organisatie samengevat in een vierluik: over de emotionele waarden van het merk, de bedrijfsprincipes (waaronder klantgerichtheid), organisatie-inrichting en wat het betekent om een bol.com-medewerker te zijn. “En dat bewaken we scherp.”

Dan de harde kant. Schaalbaarheid op procesniveau is het centrale thema voor CFO Marijn de Wit (ex-McKinsey). Omdat dit in een snelgroeiende organisatie (in 2015 maar liefst 30% meer medewerkers) een continu proces is, wordt de schaalbaarheidsdiscipline verankerd in een nieuwe afdeling onder zijn hoede. Dit team van blackbelts staat onder leiding van de Director Scalability.

Vacature voor Director Scalability

Meer mensen betekent meer ideeën, overleg, structuur en processen. En dus meer ruis en meer verspilling. Op zich is dat helemaal niet erg. Want voor het (altijd al winstgevende) bol.com telt maar één doel: de beste winkel zijn voor iedereen. Om de voorsprong vast te houden wordt er veel tijd en energie aan innovatie besteed. Innovatie is geen gestructureerd proces. Soms vind je het wiel op twee plaatsen uit. Dat is prima, want dan heb je tenminste een wiel! Maar als overlegstructuur de snelheid van handelen in de weg staat wordt het zorgelijk. En als energie weglekt naar zaken die weinig klantwaarde genereren, is dat erg. Dus zorgt de Director Scalability ervoor dat bol.com met duizend medewerkers nog steeds even effectief en efficiënt is als in de eerste dagen van haar bestaan.

Effectiviteit en efficiëntie

Werknemers voelen dagelijks de frustratie van inefficiency. Repeterende handelingen, steeds hetzelfde probleem oplossen. De Director Scalability neemt deze frustratie weg. Analyseert werkstromen organisatiebreed, weegt af welke processen effectiever kunnen, prioriteert en egaliseert.

Kandidaatsprofiel

Onafhankelijk sparringpartner van de Directie. Conceptueel denken en overtuigingskracht zijn cruciaal, evenals ervaring met de executie van Lean / Six Sigma trajecten. Daarom is AP/Principal/Manager niveau bij McKinsey, BCG, Bain of AT Kearney een voorbeeld van een geschikte achtergrond.

Carrièreperspectief

De nauwe samenwerking met directie- en MT-leden over de volle breedte van de organisatie maken deze positie een logische springplank voor een stap naar de lijn na twee jaar aangetoonde waarde voor het bedrijf.


Utrecht Minimaal 6 jaar ervaring

Over de functie

Een groter assortiment aanbieden, meer klanten trekken en de conversie verhogen vormen één kant van het verhaal van bol.com. De belofte van een snelle, probleemloze levering waarmaken is waar het op aankomt. Daarom trekt bol.com een consultant aan voor de rol Manager Supply Chain Projects

Operations en Logistiek

Director Logistics Olaf van den Brink stuurt twee afdelingen van ieder 30 fte aan: Operations en Logistieke Projecten. Operations is een strak georganiseerde machine voor planning, forecasting en cost optimalisation. De organisatie van Logistieke Projecten is geënt op nieuwe werkvormen: veel autonomie voor de werknemers, samenwerking in gelijkwaardige cirkels en eigen verantwoordelijkheden hangen laag in de boom.

Manager Supply Chain Projects

Logistieke Projecten bestaat uit 30 generalisten. Door de vernieuwende aanpak vraagt dit team om een bijzondere management stijl: de Manager Supply Chain is de primes inter pares die het overzicht over alle thema’s bewaart, de overkoepelende strategie vaststelt, het team professionaliseert en inspireert. Daarnaast vervult de Manager Supply Chain een cruciale rol als gesprekspartner voor partners als PostNL en DocData.

Logistieke innovatie

Welke thema’s centraal staan en hoe deze cirkels zijn georganiseerd verandert continu. Een aantal typische thema’s voor deze afdeling zijn: same-day-delivery, de retourstroom, fulfilment, order-to-cash, last-mile oplossingen, ketenregie en ontwikkelen van een schaalbaar systeem voor het nieuwe distributiecentrum. Met dit soort innovaties onderscheidt bol.com zich van haar concurrenten.

De ideale kandidaat

Heeft ervaring met leiderschap van een team van generalisten op academisch niveau. Strategisch en ambitieus, want de groei van bol.com schept mogelijkheden die gerealiseerd moeten worden. Samenwerking vindt organisatiebreed plaats, dus goed stakeholdermanagement is essentieel.


Inschrijven voor de vacature mailing