Arla Foods

 
 • Rijke historie van Arla Foods

  Op het pittoreske platteland van Scandinavië begon rond 1880 iets te veranderen. Steeds meer melkboeren droomden van zuivelfabrieken waarmee ze hun melk konden bewerken tot betere producten. Naburige boerderijen vormden kleine coöperaties om zo het kapitaal voor de investering te verzamelen. Wanneer het goed boterde, werden de inkomsten gelijk verdeeld en bouwden ze samen aan de toekomst voor zichzelf en de volgende generaties. Mettertijd gingen steeds meer coöperaties samen, om nog betere fabrieken te kunnen bouwen. In 2000 fuseerde de grootste Deense zuivelcoöperatie met de Zweedse tegenhanger en zo ontstond Arla Foods, de eerste grensoverschrijdende zuivelcoöperatie. In 2009 opende Arla een commercieel kantoor in Nederland en in 2014 sloot een coöperatie van 51 Nederlandse boeren zich aan bij de zuivelgigant. In dit land wordt jaarlijks ongeveer 300 miljoen liter melk verwerkt.

   

 • Strategische groei in 2016

  Arla Foods is de #5 in het rijtje van de grootste zuivelcoöperaties wereldwijd. De eigenaren van Arla zijn 12.700 melkveehouders uit zeven landen: Denemarken, Zweden, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, België en Luxemburg. Hoe groot Arla ook wordt, de boeren houden altijd een vinger in de pap: elke eigenaar heeft een stem in de coöperatieve democratie.

  Het is geen geheim dat de zuivelindustrie wereldwijd onder druk staat door zowel toenemende productie als dalende vraag. Arla’s strategie om de kwaliteit en winstgevendheid van de onderneming te versterken, is door focus op sterke merken zoals Arla, Lurpak, Apetina en Castello. Die strategie gaat als een warm mes door een pakje boter: in de eerste helft van 2016 groeiden Arla’s strategische merken met 6%. In totaal heeft de coöperatie 19.600 medewerkers, waarvan 300 op Nederlandse bodem gevestigd zijn.

 • Arla, natuurlijk lekker

  Alle ingrediënten van Arla zijn puur natuur. Natuurlijk lekker, noemen ze dat. Het streven is om niets toe te voegen dat niet nodig is.

   

Vacatures bij

Arla

vervulde vacatures


vervulde vacatures

Vacature business controller bij Arla Foods in Nijkerk
Nijkerk Minimaal 8 jaar ervaring

‘Al het goeie komt van Melkunie koeien!’ Daarbij denkt iedereen aan Melkunie, maar het is tijd voor vernieuwing. De Marketing Manager ontwikkelt een innovatieve merkstrategie voor Melkunie en bepaalt de toekomst van de categorie Yoghurt. Het is een strategische functie waarbij de Marketing Manager gemakkelijk schakelt tussen conceptuele thema’s, deze vertaalt naar een concreet marketingplan en (multidisciplinaire) teams aanstuurt voor de executie. 

Vacature voor Marketing Manager

De Marketing Manager is eindverantwoordelijk voor het merk Melkunie (het grootste merk van Arla Foods, naast onder andere Arla, Lurpak en Castello). Het merk kent een breed productportfolio: van melk, karnemelk en yoghurt tot pap, kwark en vla. In 2016 is gestart met een strategie om de veelzijdigheid van het merk Melkunie beter te communiceren, in 2017 wordt daarop geëxcelleerd. De Marketing Manager leidt de verdere strategieontwikkeling, speelt een cruciale rol in het uitrollen van de merkstrategie, vult de marketingfunnel 2018/2019 en bouwt een vooruitstrevende NPD-kalender.

“We zijn een competente challenger in de markt. We werken met korte lijnen waardoor we de snelheid kunnen behouden.” – Ernesto Kerkhof, Marketing Directeur

Melkunie is een lokaal merk, dat geeft de Marketing Manager veel vrijheid in het ontwikkelen en implementeren van onder andere nieuwe merkproposities, productinnovaties en campagnes. Dit betekent ook dat de Marketing Manager end-to-end verantwoordelijk is en nauw betrokken bij conceptontwikkeling op basis van marktontwikkelingen en shopper insights, budgettering en het waarborgen van de overkoepelende belangen. De Marketing Manager heeft toegang tot alle resources die Arla Foods Global te bieden heeft, maar is zelf in the lead.

Categorie Yoghurt

De Marketing Manager bepaalt de strategische visie voor de categorie yoghurt en vertaalt dat naar een effectieve categorieaanpak. Het productportfolio is breed: van de biologische producten van Arla en Skyr, tot de toetjes van Melkunie, het eiwitrijke PROTEIN en de private label producten. De Marketing Manager stuurt een multidisciplinair categorieteam aan en zorgt ervoor dat alle professionals (van twee tot acht jaar ervaring) op de juiste plek staan en op het juiste moment betrokken worden in het proces. 

Naast deze Marketing Manager staat een Marketing Manager Arla, Susan den Boer. Zij is verantwoordelijk voor het merk Arla en de Business Manager voor de categorie Melk. Beide Marketing Managers rapporteren aan de Marketing Directeur, Ernesto Kerkhof.

Leiderschap

Sterke leiderschap skills zijn cruciaal voor deze functie. Het Melkunie-team bestaat uit vier talentvolle Brand Managers (junior, medior en twee senior) wat vraagt om sterk, verantwoordelijk en inspirerend leiderschap. Het categorieteam is groter en georganiseerd in een matrix-structuur. Dat brengt een hoge mate complexiteit met zich mee.

Het doel is het aanjagen van de business, zorgen dat het team hun goede, innovatieve ideeën snel kunnen uitwerken en overgaan tot implementatie. Deze persoon zorgt ervoor dat data-driven decision-making wordt geïntegreerd in de organisatie, waardoor Arla Foods de inhoudelijke sparringpartner blijft voor de retailers.

Internationaal werkveld

Recent heeft Arla Foods een internationale reorganisatie doorgemaakt waardoor best practices snel te identificeren zijn en lokaal uitgerold kunnen worden. Een mooi voorbeeld daarvan is PROTEIN, een nieuw product speciaal ontwikkelt voor sporters die veel eiwitten willen eten. In Scandinavië deed PROTEIN het goed, en hoewel het niet helemaal in de strategische jaarplanning stond van Melkunie kon deze kans niet blijven liggen. De Marketing Manager is in de lead voor het identificeren en uitrollen van dit soort kansen. Hij/zij is het aanspreekpunt en de sparringpartner voor de internationale counterparts.


vacature commercial business controller
Nijkerk, Gelderland Minimaal 5 jaar ervaring

Toenemende melkproductie en een dalende vraag naar zuivel in Europa maken dit een uitdagende markt. De strategie van Arla Foods is duidelijk: focus op de sterke merken zoals Arla, Melkunie, Lurpak, Apetina en Castello. En dat pakt goed uit: in de eerste helft van 2016 groeiden Arla’s strategische merken met 6%. Grootschalige groei in deze markt gebeurt niet op basis van onderbuikgevoelens; keuzes worden gemaakt op basis van begrip van de geldstromen en inzicht in de markt. Daarom werken Commercie en Finance intensief samen om de juiste keuzes te maken. 

Arla Foods

Arla Foods produceert melk, yoghurt, kwark, boter en kaas. Allemaal gemaakt van natuurlijke ingrediënten zonder chemische bewerkingen of kunstmatige toevoegingen. Zo is de vanille in de zuivel afkomstig van echte vanillestokjes en wordt als zoetstof natuurlijke honingextracten of biologische rietsuikers gebruikt.

Arla is de #5 in de lijst van grootste zuivelcoöperaties wereldwijd. In totaal hebben ruim 12.700 boeren uit zeven landen zich bij Arla aangesloten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Denemarken, ook heeft Arla Foods commerciële organisaties in dertig landen. Vanuit de Nederlandse productielocatie in Nijkerk verwerkt Arla jaarlijks ongeveer 300 miljoen liter melk.

Commercial finance bij Arla Foods

Sinds kort wordt bij Arla gewerkt in een matrixstructuur. Voor de afdeling Finance betekent dit dat zij nauw zijn gaan samenwerken met de business. Hicham Azahaf (Commercial Finance Manager) stuurt het Finance team aan en rapporteert aan de General Manager Nederland. Hicham wil de samenwerking nog verder professionaliseren om zo de commerciële performance verder te optimaliseren over alle categorieën van Arla Foods. De Commercial Business Controller die Arla nu wil aannemen bekleedt een sleutelpositie in deze omwenteling en de nieuwe manier van werken.

Vacature voor een Commercial Business Controller

De Commercial Business Controller is een strategisch, analytisch en inhoudelijk business partner voor Marketing en Category Management. Hij/zij begrijpt de uitdagingen waar een grote FMCG-organisatie mee kampt. Het gaat voor deze functie dan ook niet alleen om kennis en ervaring, de Commercial Business Controller is ook een relatiemanager die goed kan luisteren, de juiste vragen stelt, proactief met inzichten komt en adequate business plannen ontwikkelt.

“Grote kans dat je soms op een andere afdeling zit om bijvoorbeeld een marketingvraagstuk écht goed te kunnen doorgronden. We willen met behulp van onze finance-achtergrond én gevoel voor de business tot betere resultaten komen.” – Hicham Azahaf, Commercial Finance Manager  

De Commercial Business Controller staat direct in contact met drie groepen professionals: marketeers, sales professionals en category managers. De Commercial Business Controller heeft een vinger in de pap op het gebied van:

 1. Marketing Controlling – De Commercial Business Controller bestudeert de marketinguitgaven, analyseert wat de best practices zijn en ondersteunt marketeers in besluitvorming.
 2. Business partner voor Marketing – Ter ondersteuning van Marketing Managers en Brand Managers rekent de Commercial Business Controller business cases en en business plannen door.
 3. Category Management – Schapindeling, samenstelling van het portfolio en de beschikbaarheid van de producten in de kanalen zijn knoppen waaraan gedraaid kan worden om het nettoresultaat te optimaliseren. De Commercial Business Controller is betrokken bij het doorrekenen van de categoriestrategie bij verschillende retailers en voorziet de Category Managers waar nodig van goed onderbouwd advies.

Inschrijven voor de vacature mailing