ABN AMRO

 
 • De Digitale Bank

  De Retail organisatie van ABN AMRO (goed voor 50% van de totale omzet van de bank) staat aan het begin van een gigantische transformatie met impact op meer dan vijf miljoen Nederlandse klanten. Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van de bank van overmorgen door online experts aan te trekken, o.a. voor de rol van Head of Digital Strategy en Online Strategist.

 • Veranderingen in de markt

  In 2014 kondigde ABN AMRO aan 100 van de 300 bankkantoren te sluiten. En dat terwijl de nettowinst van ruim 1,5 miljard euro twee keer zo veel was als in 2013. De bank heeft genoeg aan 200 filialen, want bankieren doet men tegenwoordig online. De ABN AMRO website telt 15 miljoen bezoeken per maand, de app wordt 50 miljoen keer per maand geopend. Daar speelt de bank op in met een mobile first strategie.

 • ABN AMRO carrière

  Om leidend te zijn én te blijven wordt een nieuw topteam geformeerd. De Digitale Bank is geen afdeling, het is de bank van de toekomst. De transitie wordt gedreven door vier teams: E-commerce Klantgroepen en E-commerce Productgroepen beheren en optimaliseren van sales en services op het online en mobiele kanaal; Digital Development & Interaction ontwikkelt nieuwe toepassingen voor ‘de bank van morgen’ en Digital Strategy & Innovation vormt onder leiding van Roland Booijen visie, strategie en New Business Development voor ‘de bank van overmorgen’. Het doel: over een paar jaar is dit team van grofweg 150 professionals verantwoordelijk voor een steeds groter wordend deel van de omzet van de Retail organisatie. Er zijn dan ook regelmatig vacatures bij ABN AMRO.

Vacatures bij

ABN AMRO

vervulde vacatures

De kijk van Paul Houtepen op ABN AMRO

 • Paul Houtepen IRI zaltbommel commercieel directeur

  Paul Houtepen

  Commercieel Directeur bij IRI

  Zaltbommel, 03-02-2016 | Paul Houtepen groeide op als zoon van een kaashandelaar en bracht later Milner naar Griekenland. Na een uitstap als reisondernemer en Sales Manager bij merkactivatiebedrijf Boost werkt hij nu als commercieel directeur bij IRI. Lees meer

 • Paul Houtepen IRI zaltbommel commercieel directeur

  Paul Houtepen

  Commercieel Directeur bij IRI

  Paul Houtepen begon zijn carrière bij FrieslandCampina, had zijn eigen online reisbedrijf, was Sales Manager bij merkactivatiebureau Boost en is nu Commercieel Directeur bij IRI. Marlies Hoogvliet (Manager bij Top of Minds) sprak met hem over alle facetten van zijn carrière.

  Uit wat voor nest kom je?

  Ik ben een geboren en getogen Brabander. Mijn vader had in Tilburg een groothandel in buitenlandse kazen, een bedrijf aan huis. Ik ben opgegroeid naast een enorme koelcel met vierhonderd soorten kaas. Mijn twee broers en ik werden van jongs af aan het werk gezet: de vloer van het magazijn vegen, later kazen snijden en bestellingen maken, klanten bellen. Zodra we achttien waren, haalden we ons vrachtwagenrijbewijs en leverden we al die kazen af.

  Het is dus geen toeval dat je na je studie in de zuivel terechtkwam.

  Nee. Ik vond het leuk om te zien hoe dat bedrijf van mijn vader werkte en ben bedrijfseconomie gaan studeren in Tilburg. Na anderhalf jaar militaire dienst - ik was sergeant verzorging, dus had twee koks en een chauffeur onder mijn hoede – vond ik een baan bij Campina. Ik werd er Junior Account Manager in de divisie kaas. Hollandse kaas, dat wel. Na een paar jaar werd ik Senior Product Manager voor Monchou en uiteindelijk Marketing Manager kaas. Als grootste merk in mijn portfolio had ik Milner, ik was Europees verantwoordelijk. We hebben Milner toen ook in onder meer België en Griekenland geïntroduceerd.

  Griekenland?

  Ja, je denkt misschien dat wij Nederlanders of misschien de Fransen de grootste kaaseters van Europa zijn, maar de Grieken eten gemiddeld twee keer zo veel kaas als wij. En sloeg Milner aan? Ja. Naast feta eten de Grieken ook veel halfharde kazen, eigenlijk de Hollandse kaas zoals wij die kennen. Die doen ze op tosti’s, dus daar hebben we met Milner een speciale propositie voor ontwikkeld. Plakjes die goed smelten. Het was een fantastische tijd.

  In 2006 verliet je Campina. Waarom?

  Ik werkte er zeventien jaar, had zes rollen gehad. Na Milner werd ik verantwoordelijk voor de introductie van Valess, een vleesvervanger op basis van zuivel. Een groot succes, maar het was tijd om iets anders te gaan doen. Van huis uit had ik het ondernemen meegekregen, en dat was altijd blijven smeulen. Ik dacht: het is nu of nooit. Ik heb ontslag genomen en in een jaar tijd een businessplan geschreven voor een online reisbedrijf, gericht op actieve reizen voor 50-plussers.

  Best een overstap. Hoe kwam je daar zo bij?

  Dat had eigenlijk twee voedingsbronnen. Eén: ik houd zelf van actieve vakanties, met name fietsvakanties. Tochten maken, bagage op je fiets, en maar kijken waar je ‘s avonds uitkomt. Twee: ik had voor Milner veel onderzoek gedaan naar wat de doelgroep van 45-plus beweegt. Inmiddels zit ik zelf ook in die groep en ik weet dat je je leven veel bewuster gaat leiden. Als veertiger of vijftiger heb je al veel meegemaakt en kun je beter afstrepen wat je wel en niet belangrijk vindt. Op vakantie wordt genieten steeds belangrijker. En je wil een beetje van de gebaande paden af. Als je aan mensen vraagt wat hun mooiste vakantieherinnering is, dan is het altijd iets onverwachts. Een mooi uitzicht, een gesprek met een local dat uren uitliep… Ik dacht: dat kun je regisseren. Voor mij kwam the moment of truth toen ik de doelgroepkennis die ik bij Campina had opgedaan, gebruikte voor het organiseren van reizen. Op mijn site kon je een korte persoonlijkheidstest doen, vervolgens bood ik een passende reis aan met een bijzondere lokale component: een bezoekje aan een olijfboer, een lokale kunstenares die je mee de natuur in neemt… Dat werd Local Life.

  En sloeg het aan?

  In het begin wel. Ik had ook een investeerder gevonden die wilde participeren als ik me had bewezen. De planning was binnen anderhalf jaar zwarte cijfers te schrijven, maar in 2008 klapte de markt met 40 procent in elkaar. De cijfers werden donkerrood in plaats van zwart. Ik heb uiteindelijk mijn verlies genomen en ben weer een baan gaan zoeken.

  Nam je helemaal afscheid van je onderneming?

  Nee, in het begin heb ik geprobeerd om het te combineren met de baan als Sales Manager die ik inmiddels had gevonden, maar dat vrat te veel energie. En ik begon me ook steeds meer af te vragen: ben ik niet toch meer een manager dan een ondernemer? Na een paar maanden koos ik eieren voor mijn geld en zette ik Local Life aan de kant.

  Bij wat voor organisatie was je Sales Manager?

  Bij Boost, een vrij jong merkactivatiebureau. Het was crisis, maar wij beleefden topjaren. De advertentie- en promotiebudgetten werden overal teruggeschroefd, maar de targets bleven. In de tweede helft van het jaar werd er alsnog veel promotiegeld ingezet. Het was hard werken, met veel pieken en dalen. Een achtbaanrit.

  Wat hebben die ervaringen je gebracht, het ondernemen en daarna de achtbaanrit bij dat Boost?

  Als ondernemer ben ik hard tegen mijn eigen grenzen aangelopen. Daardoor ben ik zelf ook harder geworden. Bij veel grote organisaties heb je mensen rondlopen met allerlei plannen en wensen, maar zonder de guts om echt te leveren. Als je zelf ondernemer bent, of werkt bij een kleine club als waar ik Sales Manager werd, dan kun je niet hebben dat iemand niet levert, want dan ga je onderuit. Daar word je scherper van. Daarnaast: bij Boost zat ik aan de andere kant van de tafel en kon ik ineens binnenkijken bij Heineken, Unilever, Mondelēz… Ik merkte dat we bij Campina kaas eigenlijk heel professioneel werkten. Ik zag bij anderen dingen gebeuren en wist meteen hoe ik ze verder kon helpen. Ik heb dat later wel moeten leren doseren. Als ik met een grote FMCG-speler een actie bespreek zie ik vaak optimalisatiemogelijkheden. Maar ik heb geleerd dat je klant er pas naar luistert als hij er zelf klaar voor is. Daar zal je naar moeten acteren. Ook mag je niet altijd overtuigd zijn van je eigen gelijk. Een manager zei ooit tegen mij: je moet altijd blijven twijfelen aan je strategie.

  Hoe is je rol nu als commercieel directeur bij IRI Nederland? Moet je nog steeds je advies doseren?

  Veel minder, want wij bieden harde feiten en inzichten. Onze functie hier is juist samen met de klant te bepalen waar het naar toe moet, op basis van data. IRI maakt op dit moment een grote transitie door. Voorheen leverden we onze klanten een soort foto van de markt op basis van scanningsdata van supermarkten, tankstations en drogisterijen. Maar nu en in toenemende mate in de toekomst willen we meer dan die foto bieden: het gaat ook om analyses, een blik vooruit, voorspellingen waarmee je de klant helpt zijn toekomstige business vorm te geven.

  Dat vraagt een ander soort rol van jullie, of niet?

  Ja, we gaan meer de rol aannemen van consultant, in plaats van het bieden van sec marktonderzoek. Online neemt daarbinnen natuurlijk een steeds grotere rol in. Binnenkort lanceren we een dienst waarbij we advies geven op basis van data van online retailers. Je zult zien dat we in de toekomst meer kanalen in beeld brengen en data uit verschillende bronnen en van uiteenlopende onderzoeksmethodes gaan integreren.

  Leg uit.

  Nou, je ziet de grenzen tussen de traditionele FMCG en de online kanalen vervagen, net als de grenzen tussen foodservice en retail. Neem bol.com, dat is van Ahold. Tot nu toe zijn die twee kanalen gescheiden, maar reken maar dat ze bezig zijn met een geïntegreerde strategie voor bezorging. Jumbo heeft net La Place overgenomen: zo’n soort ontwikkeling staat precies in onze strategie omschreven. Straks verschijnen er kleine La Place’jes bij de Jumbo, dat zou me niks verbazen. Amazon Fresh levert in Amerika al voedsel aan de deur. Europa is next.

  Wat betekenen die vervagende grenzen voor jullie als data-analisten?

  Onze data geeft grip op het speelveld. Ik zal een voorbeeld geven. Stel dat wij Dr. Oetker als klant hebben. Voorheen vertelden we ze precies hoeveel diepvriespizza’s ze bij supermarkt x verkochten, hoe groot hun aandeel is ten opzichte van de rest. Maar wat Dr. Oetker tegenwoordig eigenlijk moet weten is: hoeveel aankoopmogelijkheden heb ik als ik nu hier besluit dat ik pizza wil eten? Ik kan naar een tankstation gaan om een slice te kopen. Ik kan een pizzeria bellen en er eentje afhalen. Ik kan online naar Domino’s gaan en regelen dat er straks eentje bij mij thuis wordt bezorgd. Dát is het speelveld en dat is de richting waar wij samen met onze klanten naartoe willen. Hoe kun je met data consumentenbewegingen in kaart brengen, en daar voorspellingen over doen? Er gaat nog zo veel gebeuren… bij IRI moeten we ons best doen om de trends die spelen en die nog gáán spelen aan het licht te brengen. Dat is onze toegevoegde waarde. Daar zijn we beter in dan de partijen zelf, want wij hebben data uit veel meer bronnen. Én de middelen om die data te analyseren. Zo kunnen we ook optreden als adviseur voor bijvoorbeeld media-investeringen. Ons advies is daarbij meer sales- en voorspellingsgericht dan de huidige methodes.

  Mis je de kaas wel eens?

  Ik vind het nog altijd een prachtproduct. Ik heb sinds ik hier zit ook vier kaasklanten binnengehaald.

  En het ondernemen?

  Nee, ik sluit uit dat ik dat ooit weer ga doen. Ik ben bijzonder tevreden met de dingen in mijn leven die gelukt zijn, ik hoef daar niet meer per se het ondernemerschap aan toe te voegen. En ik vind wat ik nu doe ontzettend leuk. Ik zou graag een soortgelijke functie een keer in Azië doen – daar zit IRI ook. Die dynamiek van dat werelddeel wil ik wel eens aan den lijve meemaken.

  Tekst: Hans Pieter Stein Callenfels

  We vertellen je graag meer over werken bij IRI, stuur ons je CV of lees meer over een loopbaan bij IRI.


vervulde vacatures

Business Consultant FMCG IRI
Zaltbommel Minimaal 2 jaar ervaring

IRI is een toonaangevende big data leverancier, die FMCG fabrikanten en retailers helpt om hun business te laten groeien. Hoe? Via de nieuwste technologieën en analytics genereren ze forward looking insights. Hierdoor helpt IRI meer dan 5.000 klanten wereldwijd om succesvol te blijven.

IRI: Growth Delivered

“Fabrikanten en retailers kunnen veel meer omzet genereren op basis van de inzichten die wij uit hun data halen.” – Paul Houtepen, Commercieel Directeur

De toekomstvisie die IRI voor veel van haar klanten ziet, is de groei in ‘share of stomach’ of ‘share of wallet’. Het retail-landschap verandert namelijk in snel tempo, kijk alleen al naar de opkomst van de nieuwe online retailers zoals Picnic. Ook bestaande retailers zetten in op online. IRI focust zich in de toekomst meer op de momenten waarop consumenten producten kopen (share of wallet) of nuttigen (share of stomach). Dit is waardevolle informatie voor retailers en leveranciers om te blijven groeien in de uitdagende markten waarin zij nu zitten.

Vacature voor Strategic Insights Analyst

De Strategic Insights Analyst (SIA) ziet als geen ander de kansen die de ontwikkelingen binnen FMCG en retail bieden. Hij/zij heeft de beschikking over scanningsdata en genereert hiermee belangrijke inzichten. Bijvoorbeeld over trends in de markt: zo neemt de aankoop van producten met veel suiker al tijden af. Voor Fabrikant X bekijkt de SIA of dit ook in andere segmenten een trend is. Vervolgens wordt de vraag beantwoord hoe Fabrikant X hier het beste mee om kan gaan. Ander voorbeeld: welke promoties werken het beste, zijn de promoties gedurende een jaar wel effectief genoeg? De SIA helpt de klant zowel proactief als reactief met het genereren van dit soort inzichten en presenteert deze bij de klanten. Naast het gebruik van scanningsdata genereert deze persoon ook inzichten van shopper- en modeleringsstudies om de klant zo goed mogelijk te bedienen. Voor een aantal klanten is de SIA ook on-site aanwezig.

De SIA rapporteert aan Ancèl Dost (Strategic Insights Manager) en werkt nauw samen met de Consultants bij IRI.

Kijkje in de keukens

De Strategic Insights Analyst werkt voor veel verschillende grote FMCG spelers en retailers. Daardoor is hij/zij betrokken bij veel productcategorieën, werkt aan verschillende vraagstukken en is voortdurend op de hoogte van overkoepelende trends en ontwikkelingen in de markt. Klanten ontvangen graag conclusies en aanbevelingen, maar liever nog vernieuwende inzichten en verassende adviezen die hun – en IRI’s – positie van ‘frontrunner’ waarborgt.


abnamro_topofminds_executivesearch_strategyconsultantmarketdevelopment
Amsterdam Minimaal 6 jaar ervaring

ABN AMRO

ABN AMRO is a leading player in retail, private and corporate banking in the Dutch market, complemented by specialized operations around the world. The bank employs over 22 thousand full-time professionals. The client base is stable and generates recurring and resilient operating income, of which over 95% consists of interest, fee and commission income.

Strategic priorities

Growth opportunities in the Dutch market are limited by the current leading position. To keep this position under the changing conditions, the bank needs to invest in customer loyalty. The bank has identified five strategic priorities in the Annual Report 2014: Enhance client centricity; Invest in the future (IT systems, sustainability, employer image); Strongly commit to a moderate risk profile; Pursue selective international growth and Improve profitability.

Enhancing client centricity

Corporate Communications recently replaced the proposition “Anno nu” with “What’s your story?” Roland van Maanen, Head of Marketing Communication: “It shows that we care about the dreams, wishes and ambitions of our customers. And that we’re here for them every day, to help them make those dreams, wishes and ambitions come true.”

Retail organization

But client centricity is much more than a marketing campaign; it’s deeply embedded in the Retail organization and its relationship with the 5 million individuals and 300.000 small businesses. The Marketing department has been transformed into the Customer Experience department, consisting of four teams focusing on customer relations, campaigns & publications, need-based client segmentation and customer experience. They all contribute to improving ABN AMRO’s Net Promoter Score for retail services. A recent example of how the bank responded to changing client needs is that they extended opening hours to evenings and weekends and expanded the webcam advisory services.

Strategy Consultant Market Development

In a world where the only constant is change, it’s not enough to be flexible. One needs to read the future – and get ahead of it. For ABN AMRO Retail, this continuous cycle of anticipation and preparation is in the hands of the Strategy Consultant Market Development. Running customer experience projects with a change horizon of over 18 months, this consultant reports to Director Market Development Bjorn Niels and is a member of his MT (5FTE).

Step 1: Anticipating changing conditions

The consultant will extrapolate consumer, technological and regulatory trends to determine which are relevant. For example, changes in the student loan system mean that ABN AMRO needs to review the portfolio for this market segment.

Step 2: Strategy development

Insights are translated into strategic and tactical plans such as new products, services or business models.

Step 3: Implementation

The consultant will convince all stakeholders and lead large, multidisciplinary project teams to safeguard future customer experience, which will ultimately affect their profitability.

An unusual consulting exit opportunity

Considering the complexity of the financial industry, seven years of experience at a management consulting firm is an excellent background for this role. The opportunity is especially interesting for these candidates because they can skip the traditional route via corporate strategy. As they will have huge impact on the future of (many parts of) the organization, there will be plenty of next steps.


IRI Worldwide - vacature voor business development consultant
Zaltbommel Minimaal 4 jaar ervaring

Data is alles

Data is van onschatbare waarde voor retail en FMCG. Wie koopt wat? Wanneer? En via welk kanaal? Zonder data geen inzicht, zonder inzicht geen groei. De wereld van big data is tegenwoordig geweldig in beweging: er komt steeds meer data beschikbaar en de analysemiddelen worden steeds intelligenter. Tegelijkertijd vervagen in FMCG de grenzen tussen de diverse kanalen. Het is tegenwoordig niet meer de vraag: hoeveel diepvriespizza’s verkoop ik als fabrikant, maar uit welke kanalen kan een klant die zin in pizza heeft allemaal kiezen? De combinatie van ontwikkelingen in big data en vervagende kanalen biedt kansen voor een Business Development Consultant bij IRI.

Over IRI

IRI helpt fabrikanten van FMCG-producten groeien door het bieden van specifieke marktinformatie, oplossingen en diensten. Commercieel Directeur Paul Houtepen zegt: “Wij bieden onze klanten harde feiten en nuttige inzichten. Onze functie is samen met de klant bepalen waar het naartoe moet, op basis van data. IRI maakt op dit moment een grote transitie door. Voorheen leverden we onze klanten een soort foto van de markt op basis van scanningsdata van supermarkten, tankstations en drogisterijen. Maar nu en in toenemende mate in de toekomst willen we meer dan die foto bieden: het gaat ook om inzichten en analyses waarmee je de klant helpt zijn toekomstige business vorm te geven, te groeien.”

Vacature voor Business Development Consultant

De Business Development Consultant ziet als geen ander de kansen die het veranderende FMCG-speelveld biedt. Hij of zij gaat actief op zoek naar businessvraagstukken bij prospects en biedt hen op maat gemaakte IRI-oplossingen. Dat vraagt om een commerciële inslag, maar ook om het vermogen om op conceptueel niveau mee te denken. Idealiter zit de Business Development Consultant aan tafel bij de Insights Manager of commercieel verantwoordelijke om samen op basis van de data-interpretatie nieuwe proposities te ontwikkelen. Ook intern is de Business Development Consultant een uitstekende communicator die de aan te bieden producten en adviezen afstemt met de stakeholders binnen IRI.

Overstap vanuit FMCG

Voor een Account Manager of Category Manager biedt deze functie de kans om bij veel verschillende FMCG-bedrijven binnen te kijken en mee te praten over de strategie. Bovendien zit hij of zij in de voorhoede van de technologische ontwikkelingen op het gebied van shopper data.

Profiel

De ideale kandidaat heeft minimaal hbo en vier tot zes jaar ervaring in een commerciële functie in FMCG. Is zelfstartend en resultaatgericht, snapt de relevantie van de services die IRI biedt. Is in staat relaties op te bouwen en te onderhouden, zowel buiten als binnen de organisatie. Ook begrijpt hij of zij de rol van de consultant: de focus ligt meer op het binnenhalen dan op het servicen van de klant. Doorgroei is mogelijk naar een positie als Teammanager IRI New Business en verder.

 


Amsterdam Minimaal 3 jaar ervaring

Online Strategist

De Online Strategist ontwikkelt een onderscheidende strategie voor de ABN AMRO bank van overmorgen – een digitaal platform waar klanten al hun financiële zaken kunnen regelen.

Strategie

Als lid van het Digital Strategy & Innovation team geeft de Online Strategist richting aan de organisatie-brede transitie om nog klantcentrischer te worden, én creëert hier draagvlak voor binnen de organisatie. Klantbehoefte, concurrentie, social media, FinTech – geen trend ontgaat de Online Strategist. Belangrijker nog: deze strateeg ziet direct wat de implicaties voor de Digitale Bank kunnen zijn, van nieuwe business modellen en innovaties tot externe samenwerkingen. En durft scherpe keuzes te maken om tot een onderscheidende strategie voor e-commerce en digital development te komen.

Change management

De Online Strategist speelt een centrale rol in het creëren van draagvlak. Door goed te luisteren naar senior management van andere afdelingen, presentaties te geven en het dialoog aan te gaan neemt de Online Strategist de hele organisatie mee in de transformatie.

Consulting exit

Deze positie is een stepping stone voor een consultant met online projectervaring en grote ambities op het gebied van e-commerce. Kennis van de Financial Services industrie is een pre. De Online Strategist wordt gewaardeerd om vaardigheden zoals conceptmatig denken, change management en overtuigingskracht. En als straks de Digitale Bank in al zijn facetten staat, gaan er vele deuren open, zowel binnen de bank als bij andere online spelers.


Inschrijven voor de vacature mailing